۲۰ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۲:۵۸
کد خبر: ۲۵۱۶۳۱

جلسه استماع سنای آمریکا برای بررسی مجوز اقدام نظامی

خبرگزاری رسا ـ وزیر خارجه، وزیر دفاع و رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا امروز به سنا رفته‌اند تا از مجوزی دفاع کنند که گفته می‌شود راه برای مداخله زمینی مجدد این کشور در خاورمیانه، باز می‌کند.
جان کري

 

 

به گزارش خبرگزاری رسا، سه تن از مقامات ارشد دولت باراک اوباما امروز به کنگره آمریکا رفتند تا از مجوز درخواستی دولت برای عملیات نظامی علیه داعش، دفاع کنند.

 

جان کری وزیر خارجه، اشتون کارتر وزیر دفاع و مارتین دمپسی رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در این جلسه استماع که در کمیته روابط خارجی سنا در جریان است، تلاش می‌کنند تا نمایندگان را متقاعد کنند مجوزی را تصویب کنند که گفته می‌شود راه را برای مداخله زمینی مجدد در خاورمیانه، باز می‌کند.

ریاست این نشست را باب کورکر سناتور جمهوری‌خواه ایالت تنسی و رئیس کمیته روابط خارجی بر عهده داشت. هرچند که این نشست با موضوع بررسی مجوز درخواستی اوباما برای مقابله با داعش برگزار شد، اما بخش مهمی از بحث به ایران ارتباط داشت و تقریبا تمامی سناتورهای حاضر، سوالاتی در مورد مذاکرات هسته‌ای با ایران و نقش تهران در منطقه، از کری، کارتر و دمپسی پرسیدند.

در ابتدای این نشست، کورکر با بیان این ادعا که اقدامات آمریکا، عراق را به «مکانی بهتر برای ایران» تبدیل کرده، گفت این تصور که «توافق هسته‌ای با ایران» رفتار این کشور را تغییر داده و یا موجب بهبود روابط تهران و واشنگتن می‌شود، یک توهم است.

در ادامه باب منندز سناتور ارشد دموکرات ایالت نیوجرسی به صحبت و تشریح مفاد مجوز درخواستی اوباما برای اقدام نظامی علیه داعش پرداخت. وی تصریح کرد که باید مشخص شود که طی دوره زمانی 3 ساله‌ای که برای این مجوز در نظر گرفته شده، چه مواردی مجاز است. 

منندز افزود: «این سوال وجود دارد که آیا این مجوز، اجازه می‌دهد نیروهای زمینی ما، نیروهای عراقی را در موصل همراهی می‌کنند یا نه. سوالات زیادی وجود دارد.»

 

کری: روند پیشروی داعش تضعیف شده است/در مبارزه با داعش، مرز جغرافیایی نمی‌شناسیم

در ادامه جان کری وزیر خارجه آمریکا گفت: «همه شما می دانید که با چه چالش‌ها و فرصت‌هایی رو به رو هستیم و امیدواریم که اجماعی برای مقابله با داعش به وجود بیاید‎.»

وی افزود: «ما اجازه نخواهیم داد هیچ گروهی با هر اعتقادی جنایتهای خود را در جهان بر اساس اعتقادات خود پیاده کند‎.»

وزیر خارجه آمریکا با بیان اینکه «روند پیشروی داعش تضعیف شده»، گفت: «می‌خواهیم منابع آن‌ها را قطع کنیم و رهبرانشان را از آن‌ها بگیریم... اما لازم است تا عملیات با قدرت ادامه پیدا کند.»

کری ادامه داد: «رئیس‌جمهور در حال حاضر برخی اختیارات قانونی لازم برای مبارزه را دارد، اما با تأیید کنگره، دولت آمریکا قدرتمندتر می‌تواند با داعش مقابله کند و به این ترنیب به این گروه پیام می‌دهیم که آن‌ها نمی‌توانند باعث ایجاد شکاف میان ما شوند.‎»

وی که داعش را «دسته‌ای آدم‌کش و قاتل» توصیف کرد، گفت آمریکا اجازه نمی‌دهند داعش واشنگتن را وارد جنگی بی‌پایان کند، اما «ما باید تا زمانی که غالب شویم، ادامه دهیم.»

وزیر خارجه آمریکا همچنین گفت مبارزه با داعش، نباید هیچ محدوده و مرز جغرافیایی‌ای داشته باشد، چراکه نباید اجازه داد یک مأمن در محلی برای داعش شکل گیرد.

 

کارتر: حضور زمینی بلندمدت، گسترده و رزمی نخواهیم داشت

در ادامه اشتون کارتر وزیر دفاع آمریکا به اظهارنظر پرداخت. وی در مقدمه صحبت‌هایش، به تکرار اظهارات کری در مورد لزوم بدون مرز بودن عملیات نظامی علیه داعش پرداخت و گفت: «داعش نشانه‌هایی نشان داده مبنی بر اینکه ممکن است خارج از سوریه و عراق فعالیت انجام دهد.»

وی همچنین گفت مجوز درخواستی اوباما «انعطاف‌پذیری» لازم را برای انجام اقدامان مناسب جهت مبارزه با داعش در بر دارد و تنها مسئله‌ای که در آن غیرمجاز در نظر گرفته شده، «عملیات رزمی زمینی طولانی‌مدت و گسترده» است.

این در حالی است که مقامات آمریکایی پیش از این هرگونه مداخله نیروهای زمینی، فارغ از ابعاد یا طول مدت عملیات، را رد کرده بودند.

کارتر در ادامه گفت این نیروهای محلی هستند که وظیفه مقابله زمینی با اعضای داعش را بر عهده خواهند داشت. وی تصریح کرد که آمریکا تلاش می‌کند شکستی پایدار، به داعش تحمیل کند.

وی با بیان اینکه مجوز درخواستی اوباما مجموعه‌ای گسترده از اقدامات را برای مدتی مشخص پیش‌بینی کرده است، گفت قرار نیست عملیات علیه داعش، «مانند آن چیزی باشد که ما در عراق و افغانستان اجرا کردیم.»

 

دمپسی: شکست داعش، زمان می‌برد/فعالیت‌های ایران در منطقه نگران‌کننده است

 

مارتین دمپسی رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا هم در ادامه به اظهار نظر پرداخت و گفت آمریکا به دنبال شکست داعش است، شکستی که پایدار باشد. وی با این حال تأکید کرد که تحمیل چنین شکستی به داعش، زمان‌بر خواهد بود.

ژنرال دمپسی در این مورد گفت: «هنوز کارهای زیادی مانده که دولت عراق باید همراه با ایالات متحده و ائتلاف برای شکست داعش و از آن مهمتر، کسب اطمینان از اینکه داعش مغلوب می‌ماند، انجام دهد.»

او در بخش دیگری از این نشست، در پاسخ به سوال کورکر در مورد فعالیت‌های ایران در منطقه، گفت نمایندگان ایران در عراق، سوریه، لبنان و یمن، قاچاق سلاح، برنامه ساخت موشک‌های بالستیک، مین‌هایی که این کشور برای تسلط بر تنگه هرمز می‌سازد، برنامه هسته‌ای ایران و همچنین توان سایبری این کشور، از جمله مواردی‌اند که «قطعا مایه نگرانی هستند.»

وی در این مورد گفت: «از نقطه نظر نظامی، 6 مسئله در رابطه با ایران وجود دارد که موجب نگرانی می‌شود: اول اینکه نمایندگان ایران در برخی کشورهای خاورمیانه همچون سوریه، لبنان و یمن و...هستند. موارد دیگر، قاچاق اسلحه، فناوری موشک بالستیک، مین‌هایی که ایران با هدف بستن تنگه هرمز در شرایطی که مجبور به این کار شود، جاه طلبی‌های هسته‌ای ایران و مسئله فعالیت‌های سایبر می‌باشد.‎»


دمپسی ادامه داد: «فعالیت‌های ایران در زمینه جاه‌طلبی‌های هسته‌ای و همچنین مسئله سایبری موجب بروز نگرانی‌هایی درباره ایران می‌شود.‎»

وی با این حال افزود که اجماعی در میان «نیروهای ما در ائتلاف و شرکای وجود دارد که هرکسی که علیه داعش عمل کند اقدامی مفید است  و از نظر نظامی اقداماتی که ایران علیه داعش انجام می‌دهد مثبت است.»

رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا در پاسخ به این سوال که چرا ایران مخالف حضور بیشتر آمریکا در منطقه است، گفت: «فکر می‌کنم، آن‌ها همان سوءظنی که ما نسبت به آن‌ها داریم، به ما دارند.»‎

وی در ادامه خط رسانه‌های غربی در برای فرقه‌ای جلوه دادن نبرد در عراق، گفت یکی از نگرانی‌هایی که در مورد نیروهای «شبه‌نظامی شیعه» در عراق وجود دارد، این است که آن‌ها «درگیر تلافی‌جویی یا پاکسازی نژادی» شوند.

دمپسی ادامه داد: «تمرکز اصلی ما بر عراق است، چراکه آنجا یک شریک زمینی معتبر داریم... اما اوضاع در سوریه، اینطور نیست.»

 

کری: ایران از بمباران مواضع داعش حمایت می‌کند/مذاکرات با ایران، تنها بر مسئله هسته‌ای متمرکز است

 

وزیر خارجه آمریکا در بخش دیگری از این نشست به سوال مارکو روبیو پاسخ داد که گفته بود عملیات نظامی آمریکا در عراق، از بیم آنکه تهران از مذاکرات هسته‌ای پا پس بکشد، محدود بوده است، این مسئله را به کلی رد کرد و گفت این موضوع به هیچ وجه مطرح نیست.

وی همچنین در مورد گسترش دامنه حملات ائتلاف علیه داعش و واکنش ایران مدعی شد: «آن‌ها استقبال می‌کنند، چراکه ما می‌خواهیم داعش را نابود کنیم و آن‌ها هم می‌خواهند. این تهدیدی برای آن‌هاست، برای ما هم هست. منافع مشترکی میان ما وجود دارد.»

کری افزود: «یک تصور اشتباه در کنگره شکل گرفته، مبنی بر اینکه شاید ما داریم در مورد یک "معامله بزرگ" با ایرانی‌ها صحبت می‌کنیم. اما این مذاکرات، فقط در مورد پتانسیل هسته‌ای ایران است.»

وی ادامه داد: «رئیس‌جمهور هم تصریح کرده است که اجازه نمی‌دهد ایران به بمب هسته‌ای دست پیدا کند... تمام محاسبات ما بر این مبناست که ایران به بمب هسته‌ای دست نیابد.»

وزیر خارجه آمریکا همچنین گفت این تصور و گمانه‌زنی که رئیس‌جمهور آمریکا با ایران توافقی می‌کند که به تهران اجازه دستیابی به سلاح هسته‌ای را بدهد، کاملا «توهین‌آمیز است.»

 

کارتر: گروه‌هایی که با داعش همگام باشند، هدف مجوز هستند/بعید است ایران مخالف بمباران داعش باشد

 

در بخش دیگری از نشست امروز، اشتون کارتر در پاسخ به این سوال که آیا گروهی مانند بوکوحرام هم در این مجوز در نظر گرفته شده‌اند، گفت: «این مجوز گروه‌هایی را که دوشادوش داعش جنگیده و ایالات متحده را تهدید می‌کنند، در بر می‌گیرد.»

بوکوحرام که در آفریقا فعالیت می‌کند، هفته گذشته با صدور بیانیه‌ای با ابوبکر بغدادی سرکرده گروه تروریستی داعش، اعلام بیعت کرد.

کارتر همچنین در پاسخ به این سوال که آیا ایران از حمله به مواضع داعش استقبال می‌کند، گفت: «بعید می‌دانم ایران از بمباران استقبال نکند، اما نمی‌دانم که نظر آن‌ها چیست.»

 

کری: اعراب نسبت به مذاکرات هسته‌ای، مضطرب هستند/پادشاه عربستان از توافق هسته‌ای خوب حمایت می‌کند

وزیر خارجه آمریکا در ادامه این نشست در مورد نظر کشورهای عربی در مورد مذاکرات هسته‌ای با ایران پرداخت و گفت این کشورها نسبت به مذاکرات هسته‌ای با ایران، احساس بیم و اضطراب دارند.

وی در این مورد گفت: «من به تازگی از دیدار با شورای همکاری بازگشته‌ام و تصور می‌کنم که آن‌ها از تلاش‌های ما حمایت می‌کنند. (شرکای ما در شورای همکاری) مضطرب و نگران هستند و مانند کنگره می‌خواهند بدانند که هرگونه توافقی، از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای، جلوگیری می‌کند.»

کری همچنین گفت سلمان، پادشاه عربستان از توافق خوبی که از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای جلوگیری کند، «کاملا حمایت می‌کند.»

او در ادامه در مورد نقش ایران در منطقه، گفت: «من از تلاش‌های فزاینده ایران در منطقه نگران هستم. نفوذ آن‌ها در یمن، بیروت، دمشق، حزب‌الله و قطعا عراق.»

 

کری: نامه جمهوری‌خواهان مایه بی‌اعتمادی به آمریکاست/این نامه بی‌سابقه است

وزیر خارجه آمریکا در نشست امروز به نامه 47 سناتور جمهوری‌خواه خطاب به سران ایران هم واکنش داد. وی گفت: «واکنشم به این نامه، ناباوری کامل بود. در 29 سالی که در سنا بودم، هرگز چیزی شبیه این نشنیده و حتی نشنیده بودم چیزی شبیه به این ارائه شود.»

وی افزود: «اگر من جای آن‌ها بودم، بدون توجه به اینکه موضوع چه بود و رئیس‌جمهور که بود، تضمین می‌کنم که آن را رد می‌کردم. البته کسی نمی‌گوید که هیچ‌کس نباید اختلاف عقیده داشته باشد. هر سناتوری می‌تواند هر سوالی خواست، در صحن ارائه کند. اما اینکه نامه‌ای نوشته و در آن عنوان شود که دارند درس قانون اساسی می‌دهند، همانطور که این نامه بود، قطعا نادرست و کاملا حیرت‌آور است.»

آقای کری افزود: «این نامه بیش از دو قرن سابقه سیاست خارجی آمریکا را نادیده می‌گیرد. پیمان‌های رسمی روشن است که نیازمند نظر و رضایت سنا هستند. این در قانون اساسی آمده است. اما بخش اعظم تدابیر و موافقتنامه‌های بین‌المللی، اینطور نیستند. امروزه در سرتاسر جهان ما با انواع متعد توافقنامه‌های اجرایی روبرو هستیم. پشتیبانی از نیروهای ما، توافقنامه اخیر در افغانستان و تعداد زیادی از طرح‌های غیرجنجالی سیاست خارجی که از حمایت گسترده برخوردار بوده‌اند.»

وی ادامه داد: «توافقنامه اجرایی، یک ابزار داخلی لازم برای رئیس‌جمهور است که قرن‌هاست از سوی دو حزب مورد استفاده قرار می‌گیرند. این امر از سوی کنگره، از همان روزهای اول تاریخ آمریکا، پذیرفته شده است.»

وزیر امور خارجه آمریکا افزود: «در رابطه با مذاکرات هم، ما از همان ابتدا موضعمان روشن بود. ما در حال مذاکره بر سر یک طرح الزام‌آور حقوقی نیستیم. ما در حال مذاکره بر سر طرحی هستیم که ظرفیت اجرایی شدن دارد. ما در حال حاضر حتی روابط دیپلماتیک با ایران نداریم. نامه سناتورها به اشتباه عنوان کرده است که این یک طرح الزام‌آور از لحاظ حقوقی است. این در حالی که می‌گویند کنگره می‌تواند هر زمان که خواست مفاد توافق را اصلاح کند، نادرست است.

آقای کری ادامه داد: «این کاملا غلط است. آن‌ها این حق را ندارند که توافقی را که به صورت اجرایی به دست آمد، بین سران کشور، اصلاح کنند. اگر این توافق به آنچه هدفش بوده و قرار بوده انجام دهد و همراه با چین، روسیه، فرانسه، آلمان، بریتانیای کبیر و تمام کسانی که آن را امضا می‌کنند یا نمی‌کنند، برسد... هیچ رئیس‌جمهوری نمی‌آید و توافق را از طرف ایالات متحده، لغو کند. این اتفاق رخ نخواهد داد.»

وی افزود: «باید به شما بگویم که این ریسک تضعیف اعتماد دولت‌های خارجی در مورد هزاران توافقنامه مهم را که بین ایالات متحده و دیگر کشورها به دست آمده، به وجود می‌آورد. این به جهان اعلام می‌کند که اگر می‌خواهد در معاملات خود با آمریکا مطمئن باشید، باید با 535 عضو کنگره مذاکره کنید. این اشاره‌ای نادرست و کاملا بد است.»

کورکر که ریاست نشست را بر عهده داشت، در حالی که کری در حال صحبت در مورد نامه سناتورها بود، اظهارات وی را قطع کرد و گفت تهدید اوباما برای وتوی طرح‌های کنگره، موجب انتشار چنین نامه‌ای شده است.

کری در ادامه گفت: «به هیچ‌وجه امکان ندارد در آینده، وقتی شرکای ما در 1+5 می‌گویند توافق به درستی در حال اجرا است، رئیس‌جمهور ایالات متحده، آن را لغو کند.»

 

دمپسی: تکریت آزاد می‌شود/نفوذ ایران در عراق ادامه خواهد یافت

در بخش دیگری از نشست امروز، مارتین دمپسی به عملیات جاری نیروهای عراقی برای آزادسازی شهر تکریت مرکز استان صلاح‌الدین عراق پرداخت و گفت در این عملیات 1000 نفر از نیروهای عشایر، حدود 3000 نفر از نیروهای عراقی و 20000 نفر از نیروهای مردمی مشارکت دارند.

وی افزود: «آن‌ها دارند داعش را از تکریت خارج می‌کنند. سوال این است که بعدش چطور می‌شود و اینکه آیا آن‌ها اجازه می‌دهند تا خانواده‌های سنی به محلاتشان بازگردند.»

دمپسی در بخش دیگری از نشست به نقش ایران در عراق پرداخت و گفت: «ببینید، ایران در عراق نفوذ داشته و از این به بعد هم خواهد داشت. آنچه مایه نگرانی ماست، این است که آن‌ها چطور از این نفوذ استفاده می‌کنند.»

کری: مجوز اقدام نظامی، شامل مقابله با اسد نیست

وزیر خارجه آمریکا در این نشست به بحث تحولات سوریه نیز پرداخت و گفت هرچند آمریکا تلاش می‌کند تا مخالفان «میانه‌رو» دولت سوریه را آموزش داده و تجهیز کند، اما «این مجوز، بر داعش متمرکز است» و برای حمله به مواضع ارتش سوریه نیست.

ژنرال دمپسی هم در این مورد گفت: «از من خواسته نشده تلاش‌های نظامی را به سمت حذف اسد ببرم.»

 

مقابله با داعش، بهانه آغاز دور تازه مداخله زمینی

«آدام دیک» تحلیلگر موسسه «ران پائول» چندی قبل در رابطه با مجوزی که امروز نمایندگان دولت آمریکا از آن دفاع کردند، نوشته بود: «در صورت تصویب این لایحه پیشنهادی، اوباما و همینطور جانشین وی از قدرت بیشتری برخوردار خواهند بود تا برای مدت 3 سال آن هم در هر گوشه‌ای از جهان، "آنگونه که رییس جمهور مناسب و ضروری تشخیص می‌دهد، برای مبارزه با داعش و نیز مبازه با افراد و گروه‌های وابسته، از نیروهای مسلح آمریکا استفاده کند...." این لایحه تبصره‌ای دارد که ظاهراً بهره‌گیری از نیروی نظامی را محدود می‌کند. بنا بر این تبصره اختیار و قدرت گسترده اعطایی به رییس جمهور "بهره گیری از نیروهای رزمی آمریکا را در تهاجمی طولانی مدت برای عملیات‌های زمینی مجاز نمی‌داند".»

دیک ادامه می‌دهد: «نگاهی سطحی به این طرح پیشنهادی، این ایده را به ذهن متبادر می‌‌سازد که بند "عملیات‌های زمینی تهاجمی طولانی مدت" در این لایحه به آن معناست که نیروهای زمینی آمریکا از درگیری در نبرد منع شده‌اند. اما با دقت و ملاحظه بیشتر می‌توان دریافت که این لایحه پیشنهادی ممکن است به استفاده نامحدود آمریکا از نیروی زمینی منجر شود و آن را توجیه کند.»

این گزارش افزود: «به واژه "تهاجمی"، در این تبصره که ظاهر محدود کننده، دقت کنید. ایالات متحده در ارائه تعریفی باز و گسترده از عملیات نظامی‌اش تحت عنوان "تدافعی"، سابقه طولانی داشته است. بر خلاف سنت غیر-تدافعی جنگ‌های آمریکا در مبارزه با سرخ پوستان، جنگ کره، و حمله به عراق، روایت رسمی دولت آمریکا از اعزام نیروهای نظامی به عنوان آخرین گزینه و تنها به منظور دفاع از مردم آمریکا در مقابل تهاجم دشمن امری مسبوق به سابقه و دیرپا بوده است. برای نمونه، توجیه اوباما برای بمباران عراق وسوریه به هنگام تشدید نبرد با داعش را به یاد بیاورید که اظهار داشت این اقدامات برای "دفاع" از کارمندان دولت آمریکا در خارج از مرزها، بایسته و ضروری است. همچنین به عبارت "طولانی مدت" دقت کنید. هیچ محدودیتی برای انجام عملیات نظامی زمینی "تهاجمی"، مادامی که این عملیات "طولانی مدت" نباشند، وجود ندارد.»

در ویدئویی افشاگرانه‌ای که در مورد این مجوز منتشر شده، «جاش ارنست» سخنگوی کاخ سفید می‌گوید متن پیشنهادی در طرح مذکور درباره استفاده از نیروهای زمینی، «عمداً مبهم» است چرا که «ما باور داریم این مهم است که بر دوش فرمانده کل قوا قید و بندها و فشارهای کمرشکن وجود نداشته باشد، چرا که وی نیازمند انعطاف پذیری است تا بتواند به پیشامدهایی که در درگیری‌های نظامی نامنظم این چنینی به وجود می‌آیند، به درستی واکنش نشان دهد.»/847/د102/ک

ارسال نظرات