۲۱ تير ۱۳۹۷ - ۱۶:۳۴
کد خبر: ۵۷۱۱۹۳

معرفی کتاب «محمدعلی جناح؛ مؤسس پاکستان»

این اثر بیانی درباره خاطرات و زندگی و فعالیت های محمدعلی جناح است و نویسنده می کوشد در آن صورتی واقعی از منشأ نهضت ها، تضادها و سیر حوادث شبه قاره هند و پاکستان بیان کند.
جناح

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، انتشارات کلبه شروق قم کتاب «محمدعلی جناح؛ مؤسس پاکستان» نوشته هکتور بولیتو را با ترجمه استاد غلامرضا سعیدی و به کوشش استاد سیدهادی خسروشاهی منتشر کرده است.

کتاب «محمدعلی جناح؛ مؤسس پاکستان» جلد سوم از مجموعه آثار (شماره ششم) استاد سید غلامرضا سعیدی است که محقق بزرگ، استاد خسروشاهی آن را تدوین و تنظیم کرده است.

جایگاه قائد اعظم، محمدعلی جناح

استاد سید غلامرضا سعیدی، مترجم و پژوهشگر بزرگ تاریخ معاصر در مقدمه کتاب می نویسد: برخی از محققان معتقدند که اگر بصیرت و درایت استقامت قائد اعظم و همکاران فداکار او نبود، یکصد میلیون مسلمان هند، دچار همان سرنوشتی می ‏شدند که نصیب مسلمانان اسپانیا گردید.

هکتور بولیتو، نویسنده کتاب، محمدعلی جناح را سازنده و بناکننده تاریخ معرفی کرده است که فردی منطقی، شرافتمند، قوی و پُرهیمنه بود و هر وقت اشخاص نزدیک او می آمدند، از او می ترسیدند. به اعتقاد مولف، تنها نقص جناح زبان تند او بود که در محاوره بردباری نشان نمی داد و به شدت در اختصارگویی می کوشید. از سایر جهات واجد بزرگترین فضایل و حائر همه شئون رهبری سیاسی بود.

امتیاز کتاب

درباره قائد اعظم پاکستان ـ محمدعلی جناح کتاب ‏های متعددی نوشته شده، ولی امتیاز این تألیف در آن است که تحقیق آن، محصول دو سال مطالعات یک محقق خارجی است که به صورت دقیق و بی‏ طرفانه مستندات زیادی در بیش از سی جلد تألیفات گوناگون را مطالعه کرده و طی دو سال گردش در هند و پاکستان، با جمعی ـ در حدود دویست نفر ـ از معاصران قائد اعظم تماس گرفته و از خاطرات آنها استفاده کرده است. بنابراین، شاید از بهترین منابع درباره گوشه‏ هایی از شخصیت قائد اعظم پاکستان و سیر حوادث شبه قاره هند و پاکستان در دوره معاصر باشد.

محتوای کتاب

این اثر بیانی درباره خاطرات و زندگی و فعالیت های محمدعلی جناح است و نویسنده می کوشد علاوه بر ارایه تصویری از شخصیت محمدعلی جناح که به «قائد اعظم» معروف است، صورتی واقعی از منشأ نهضت ها، تضادها و سیر حوادث شبه قاره هند و پاکستان بیان کند.

نویسنده در این کتاب در هشت فصل به دوره‏های مختلف زندگی محمدعلی جناح می‏پردازد: دوران کودکی در کراچی، گفتگوی اسکندر، ازدواج دوم جناح: 1918، بازگشت به هند: 1937ـ 1935، هدیه روز تولد، سالهای 1946ـ 1945، 1947م: تجزیه (و استقلال پاکستان از هندوستان) و پرواز به طرف کراچی.

شعار محمدعلی جناح: اتحاد، ایمان و انضباط

محمدعلی جناح می گوید: «اسلام همیشه آزاد زیسته است و از این پس نیز باید آزاد بماند. من آرزومندم که مسلمانان، ایمان از دست رفته خودشان را به دست اورند و برای تحصیل استقلال از هیچ مانعی نترسند؛ گو اینکه جهانی به مخالفتشان قیام کند؛ برای انجام این منظور از این پس شعار ما این سه کلمه خواهد بود: اتحاد، ایمان، انضباط».

انتقاد محمدعلی جناح از سیستم اقتصادی غرب

محمدعلی جناح در یکی از نطق های آخر عمرش می‏گوید: «سیستم اقتصادی غرب، در مجموع برای انسانیت، مسایل لاینحلی به وجود آورده است و در نظر بسیاری از ما این مصیبتی را که جهان حاضر با آن مواجه است فقط یک معجزه می ‏تواند نجات دهد و بس. این سیستم اقتصادی نتوانسته است در میان افراد بشر عدالت را استقرار دهد و از رفع و دفع عواملی که موجب این همه کسر و انکسار در روابط بین ‏المللی گردیده، عاجز مانده است، بلکه تا حد زیادی مسئولیت دو جنگ در نصف قرن اخیر مربوط به آن است. جهان غرب با وجود استفاده‏ هایی که از فعالیت ‏های ماشینی و کوشش ‏های صنعتی کرده است، امروز دچار عفیف ‏ترین اضطرابات و نگرانی ‏هایی است که هیچ گاه در تاریخ سابقه نداشته است. اقتباس تئوری (نظریه) اقتصادی غرب، ما را در وصول به هدفی که داریم و می‏ خواهیم ملتی خُرسند و راضی به وجود آوریم، نخواهد کرد. ما باید در طریق خودمان حرکت کنیم و مقدرات ‏مان را در دست بگیریم و بر جهان، یک نوع سیستم اقتصادی مبتنی بر اساس نظریه اسلامی صحیح، دایر بر تساوی بشریت و عدالت اجتماعی نشان دهیم. در آن صورت خواهیم توانست رسالت خودمان را به عنوان مسلمان ایفا کنیم و به انسانیت، آن پیام صلح و سلمی را ابلاغ کنیم که نقطه همان وسیله و همان راه می ‏تواند بشریت را نجات دهد و خُرسندی و سعادت جامعه انسانیت را تأمین کند.»(ص 275ـ276)

مشخصات

ویرایش جدید کتاب «محمدعلی جناح؛ مؤسس پاکستان» در 296 صفحه، قطع وزیری، شمارگان 1000 نسخه و قیمت 6200 تومان منتشر شده است. ترجمه کتابهای «عذر به پیشگاه محمد(ص) و قرآن» (نوشته جان دیون پورت)، «اسلام و غرب» (نوشته خورشید احمد)، «مبادی اسلام و اندیشه انقلاب اسلامی» (ابوالاعلی مودودی)، «فرد و جامعه و فلسفه تربیتی اسلام» (نوشته محمد قطب و دکتر فاضل الجمالی)، «عمار یاسر، پیشاهنگ اسلام و پرچمدار علی(ع)» (نوشته صدرالدین شرف الدین)، «مانیفست یا منشور جهانی اسلام و بحران فعلی جهان» (نوشته دکتر محمد رفیع الدین)، «جنگ و صلح در قانون اسلام» (نوشته دکتر حمیدالله حیدرآبادی و مجید خدوری)، «محمدعلی جناح، مؤسس پاکستان» (نوشته هکتور بولیتو)، «ماجرای سقیفه» (نوشته علامه محمدرضا مظفر) و نگارش «خطر صهیونیسم برای جهان اسلام» از جمله آثار مهم اوست. برای تهیه این کتاب و دیگر آثار استاد سید غلامرضا سعیدی و استاد خسروشاهی می ‌توانید در قم به کلبه شروق واقع در ابتدای خیابان صفاییه و در تهران به فروشگاه کتاب مؤسسه اطلاعات واقع در خیابان انقلاب روبروی دانشگاه تهران ویا سایت‌های مرکز بررسی‌های اسلامی (www.iscq.ir) و پاتوق کتاب فردا (www.bookroom.ir) مراجعه  کنید و یا با مرکز پخش کتب در قم به شماره تلفن ۳۷۸۳۸۱۴۴ (۰۲۵)تماس بگیرید./925/ن 604/ش

ارسال نظرات