بررسی تطبیقی تفسیر آیات مهدویت و شخصیت شناسی امام مهدی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کتاب بررسی تطبیقی تفسیر آیات مهدویت و شخصیت شناسی امام مهدی علیه السلام در دیدگاه فریقین، سومین کتاب از سلسله پژوهش های تفسیر تطبیقی است که از سوی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شده است.
این کتاب مشتمل بر پنج فصل است. فصل اول کلیات و در بردارنده مباحث «درنگی در نظریه منجی موعود در ادیان و ملل»، «سیری کوتاه در پیشینه مهدویت پژوهی» و «و «طبقه بندی آیات مهدویت و تنقیح موضوع» است.
فصل دوم به برسی تطبیقی آیات « اظهار دین حق» (توبه /33-32) و فصل سوم ـ پس از طرح مباحث مقدماتی ـ به بررسی دیدگاه های شیعه، دیدگاه های اهل سنت و ارزیابی دیدگاه های فریقین پرداخته است.
فصل چهارم طی دو گفتار به «تبیین دین حق» و «ویژگی های عصر سیطره دین» اختصاص یافته تا بتواند تا حدودی اختلافات را درباره معنای دین حق فرو نشاند و تمام ویژگی های عصر ظهور را بر مدار «توحید باوری و زیست موحدانه» نمایان سازد.
فصل پنجم گامی در شخصیت شناسی امام مهدی علیه السلام برداشته که در آن بر مبنای نقاط مشترک فریقین در آیات مذکور با بررسی رسالت امام مهدی در احیای دین و تحلیل اوصاف ایشان در آموزه های فریقین، تا حدودی به شناخت امام نایل شده است.
در بخشی از این کتاب در مورد آیه استخلاف قوم موعود (سوره نور آیه 55) می خوانید: «از نظر مفسران سنی، قدر متیقن از قوم موعود در این خطاب، صحابه اند. برخی نیز همه امت را مصداق این قوم دانسته اند، اما آیا امکان تحقق دوباره این وعده (از جمله در عصر ظهور امام مهدی علیه السلام)، منتفی است؟ رویکرد اهل تسنن در این زمینه دو گونه است: جمع زیادی از آنان بحث از امکان تحقق دوباره این وعده را فرو گذاشته اند. نکته ای که اگر متعرض آن می شدند، فرآیند تطبیق دیدگاه های آنان با مفسران شیعی، هموارتر می بود. موضع دوم تصریح به تطبیق دوباره آیه از جمله تطبیق آن به عصر ظهور امام مهدی علیه السلام به طور خاص است.
به نظر می رسد رویکرد مشهور مفسران سنی در عدم تعرض به آیه به موارد دیگر، از جمله عصر ظهور به این دلیل است که آنان خطاب در این آیه را به افراد موجود زمان نزول اختصاص داده و در پی آن بیشترین اهتمام آنان برای اثبات تطبیق مفاد آن بر امر خلفای سه گانه (و یا به انضمام خلافت امیر مؤمنان) مصروف شده است، تا آن را به عنوان دلیل قرآنی برای صحت خلافت خلفا به شمار آوردند، نه آنکه دلیلی بر اختصاص آیه به خلفا در دست داشته باشند.»
کتاب بررسی تطبیقی تفسیر آیات مهدویت و شخصیت شناسی امام مهدی علیه السلام در دیدگاه فریقین به قلم حجت الاسلام فتح الله نجارزادگان در سال 1389 با شمارگان 2000 نسخه در 303 صفحه و با قیمت 3700 تومان به همت پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شده است./913/ن601/ع