علوم بلاغت در نهج البلاغه منتشر شد
خبرگزاری رسا ـ علوم بلاغت در نهج البلاغه، تألیف قاسم فائز، محمد ادیبی مهر و علی نظری از سوی سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها منتشر شد.
به گزارش خبرگزاری رسا، کتاب علوم بلاغت در نهج البلاغه، تألیف دکتر قاسم فائز، دکتر محمد ادیبی مهر و دکتر علی نظری، به وسیله سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها(سمت) منتشر شد.
در بخشهایی از این کتاب آمده است: «معاویه در بلاغت امام میگوید: به خدا قسم فصاحت را او در قریش بنیان نهاد. عبدالحمید بن یحیی کاتب میگوید: هفتاد خطبه از خطب علی (علیهالسلام) حفظ کردم که پیوسته از وجودم علم لبریز میشد.
سید رضی در مقدمهاش مینویسد: نهجالبلاغه دارای شگفتیهای بلاغت و گوهرهای زبان عربی و سخنان دینی و دنیوی درخشان است که همه اینها با هم در هیچ کلامی جمع نمیشود و من آن را «نهجالبلاغه» نامیدم، چون درهای بلاغت را به روی خوانندهاش باز میکند و آن را در دسترسش قرار میدهد. ابن ابی الحدید: ابن ابی الحدید از ادیبان قرن هفتم است و کتابی با نام الفلک الدائر علی المَثل السّائر دارد که آن را در نقد کتاب المثل السائر ابن اثیر نوشته است.
وی درباره بلاغت نهجالبلاغه مینویسد: نهجالبلاغه از کلام خالق پایینتر و از کلام مخلوق بالاتر است. هر که میخواهد بلاغت بیاموزد، نهجالبلاغه بخواند (خطبه/108) و در ذیل خطبه 216 میگوید: اگر فصحای عرب در برابر این کلام علی (علیهالسلام) سجده کنند، سزاوار است و ادامه میدهد: ما شک نداریم که علی (علیهالسلام) فصیحترین عرب، اولین و آخرین است بهجز سخن خدا و رسول (صلیالله علیه و آله).
استاد سید جعفر شهیدی (مترجم نهجالبلاغه): بلاغت یعنی متناسب بودن سخن فصیح با مقتضای حال، یعنی رعایت وضع شنونده از جهت میزان دریافت و مقدار اطلاع، و رعایت زمان، مکان و دیگر خصوصیات که موجب میشود سخن در شنونده اثری مطلوب به جا نهد و نهجالبلاغه مصداق درست چنین تعریفی است.»
به گفته مولفین: در کتاب حاضر کوشیدهایم در فنون مختلف بلاغت، نمونههایی از نهجالبلاغه، شاهکار بلاغت و زیبایی، را به نمایش بگذاریم؛ ولی در برخی از آرایهها موفق نشدیم نمونهای از نهجالبلاغه بیاوریم؛ البته این بدان معنا نیست که آن فن در نهجالبلاغه وجود ندارد، بلکه سعی ما قاصر بوده است.
از آنجا که حل تمرینها مستلزم دانستن معنای آنهاست، معانی کلمات مشکل عبارات از ترجمه شرح ابن میثم در پاورقی آمده است. نشانی خطبهها، نامهها و کلمات قصار طبق نسخه نهجالبلاغه مصحَّح دکتر صبحی صالح است.
این کتاب در 152 صفحه و مبلغ 22000 ریال در اختیار دانشجویان و علاقهمندان قرار گرفته است./916/د102/ق
ارسال نظرات