مؤسسه بوستان کتاب منتشر کرد؛
جایگاه مصلحت در فقه امامیه
خبرگزاری رسا ـ کتاب جایگاه مصلحت در فقه امامیه با رویکردی تاریخی، پیشینه ای واضح از «مصلحت» در فقه اسلامی از سده نخست تا عصر حاضر به دست می دهد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کتاب «جایگاه مصلحت در فقه امامیه» که به قلم علی تولایی تنظیم شده، با مراجعه مستقیم به نصوص دینی، قرآن و روایات منقول از امامان علیهم السلام و جست و جو در منابع اصیل فقهی امامیه، مهم ترین کاربردهای مصلحت در احکام فقهی را استخراج و طبقه بندی کرده است.
مؤلف با در نظر گرفتن نوشته های موجود، کوشیده است مسأله تاریخ را از نگاه تاریخی و با دسته بندی جدید ارائه کند و در صدد نظریه پردازی و جمع آوری کامل کاربردهای مصلحت در فروع فقهی نبوده است.
این کتاب در چهار بخش تنظیم شده است: کلیات، پیشینه تاریخی حجیت مصلحت در فقه اهل سنت، پیشینه تاریخی حجیت مصلحت در فقه امامیه و کاربرد مصلحت در فقه امامیه.
بخش اول که «کلیات» عنوان آن است شامل این شش فصل است: اصل قرآنی رعایت مصالح، مقاصد علم فقه، واژه شناسی مصلحت، مبانی کلامی مصلحت، ماهیت فقهی مصلحت و گونه های مصلحت.
بخش دوم نیز که «پیشینه تاریخی حجیت در فقه اهل سنت» نام دارد، چهار فصل را شامل می شود: مصلحت در قرن های اول تا سوم هجری، مصلحت در سده های چهارم تا ششم هجری، مصلحت در قرن های هفتم و هشتم هجری، و مصلحت در سده های متأخر و عصر حاضر.
«پیشینه تاریخی حجیت مصلحت در فقه امامیه» عنوان بخش سوم است که دارای دو فصل: مصلحت احکام در مکتب اهل بیت علیهم السلام و اعتبار مصلحت در فقه امامیه است.
موضوع شناسی مصلحت در فقه امامیه، مصلحت ابزار کشف حکم شرعی، کاربرد مصلحت در ابزار فتوا و اعلام حکم، و کاربرد مصلحت در حوزه مسائل مربوط به اجرای حکم را در بخش پایانی که عنوان آن «کاربرد مصلحت در فقه امامیه» است می خوانید.
در بخشی از این کتاب می خوانیم: «بررسی مصلحت انسانی به عنوان یک اصل یا منبع حقوقی در علم فقه، به ویژه فقه اهل سنت، سابقه کهنی دارد. در نگرشی عمومی بر تعالیم اسلامی، همان گونه که در علم کلام نیز تأکید شده است، احکام اسلامی تابع مصالح مردم بوده و از همین رو، مصلحت در فرآیند استنباط و اجرای احکام در علم فقه نیز، به نحوی از انحاء، مورد توجه بوده است. گرایش به مصلحت، هر چند در مذاهب گوناگون یکسان نبوده، از نظر روان شناسی فقهی، پایه های آن به اشکال مختلف و عناوینی چون: استصلاح، مصالح مرسله، عرف و ... آن در منابع اصولی بحث شده است».
گفتنی است کتاب «جایگاه مصلحت در فقه امامیه» که به قلم علی تولایی نگاشته شده در سال 1391 در 244 صفحه با شمارگان 1100 نسخه و به قیمت 4500 تومان به تازگی از سوی مؤسسه بوستان کتاب منتشر شده است./969/ن602/ق
ارسال نظرات