۰۳ آبان ۱۳۹۱ - ۱۵:۳۸
کد خبر: ۱۴۴۲۵۵
اسلام در کشور آفتاب تابان؛

هنر مسلمانان ژاپن برای هماهنگی وقت نماز و نظم در کار

خبرگزاری رسا ـ بسیاری از مسلمانان ژاپن به دلیل نظمی که در ساعت کاری ادارات و کارخانه های این کشور وجود دارد برای ادای فریضه نماز دچار مشکل می شوند که با تلاش بیشتر این مانع را بر می دارند.
مسجد در ژاپن

 

به گزارش خبرگزاری رسا، اسلام از جمله ادیانی است که در ژاپن حضور قابل توجه داشته‌است. گرچه اسلام در قرن اول هجری به منطقه آسیای دور راه یافت، ولی گسترش آن در ژاپن تا قرن ۱۷ میلادی به تأخیر افتاد.


بر اساس مستندات تاریخی اسلام در ژاپن تاریخی صد ساله دارد. قبل از ۱۸۵۳ ژاپن کشوری بسته بود ولی از سال ۱۸۶۷ مردم ژاپن توانستند با کشورهای دیگر بخصوص مسلمانان رابطه برقرار کنند. مردم ژاپن ابتدا در سال ۱۸۷۷ اسلام را به عنوان بخشی از ادیان غربی شناختند. نخستین بار در سال ۱۸۷۷ با ترجمه کتابی به زبان ژاپنی که درباره اسلام نوشته شده بود مردم این سرزمین با معارف اسلامی آشنا شدند. با این حال تعداد مسلمانان تا قبل از دهه ۱۹۸۰ اندک بود.


انجمن اسلامی ژاپن کبیر اولین سازمان رسمی اسلامی در ژاپن بود که در سال ۱۹۳۰ تشکیل شد.

 

با پایان یافتن اشغال ژاپن توسط نیروهای متفقین در جریان جنگ جهانی دوم، مسلمانان «انجمن اسلامی ژاپن» را با هدف گسترده نمودن همکاری بین مسلمانان ژاپن و فراهم آوردن کتب دینی و فرهنگی اسلامی برای مسلمانان و هماهنگی مؤسسه‌های اسلامی ژاپن تشکیل دادند. در این دوران بیش از ۱۰۰ کتاب و مجله با موضوعات اسلامی در ژاپن منتشر شد.


اولین ترجمه قرآن به زبان ژاپنی در سال ۱۹۲۹ صورت گرفت.

 

قرار است نخستین مدرسه اسلامی در توکیو ساخته شود. قطعه زمینی در نزدیکی مسجد بزرگ توکیو برای ساخت مدرسه اسلامی خریداری شده‌است و این مدرسه اسلامی با کمک مالی مسلمانان و حتی غیر مسلمانان ژاپن ساخته می‌شود.


به گفته «زکریا زیاد» رئیس انجمن اسلامی ژاپن در حال حاضر روزانه ۱۰ نفر در ژاپن به دین اسلام روی می‌آورند. 

 

مسلمانان ژاپن به طور گسترده ای احساسات مذهبی و هویت فرهنگی خود را حفظ کرده اند و اکنون به عنوان جزیی از اعضای جامعه ژاپنی پذیرفته شده اند.


حدود 70000 مسلمان در ژاپن زندگی می کنند که 90 درصد آنها کارگران خارجی از کشورهای اندونزی، پاکستان، ایران و بنگلادش بوده و ده درصد آنان نیز ژاپنی هستند.


بیشتر مسلمانانی که ژاپنی اصیل هستند را زنانی تشکیل می دهند که از طریق ازدواج با مردان مسلمان دین خود را به اسلام تغییر داده اند. مسلمانان در ژاپن اغلب با مشکل یافت غذاهای حلال مواجه هستند. زنان مسلمان نیز به طور اخص، چه زنان مسلمان خارجی و چه ژاپنی های بومی، با مشکل حفظ حجاب در اماکن عمومی روبرو هستند. البته با آن که مواردی از خشونت علیه مسلمانان در ژاپن وجود داشته اما به نظر می رسد تعداد این گونه حوادث در گذر زمان کاهش یافته است.


مساجد نیز در ژاپن نقش حیاتی و چندجانبه ای دارند. صد سال پیش، تنها دو مسجد در ژاپن وجود داشتند اما در حال حاضر حدود چهل مسجد در این کشور ساخته شده است. از آنجا که هم زمین و هم ساخت و ساز در ژاپن بسیار گران است به جای ساخت بناهای جدید به عنوان مسجد، بسیاری از دفاتر اداری و ساختمان های مسکونی به مسجد تبدیل می شوند که معمولا جایگاه جداگانه ای در آنها برای زنان و کودکان در نظر گرفته می شود. مسلمانان ژاپن علاوه بر به جای آوردن فرایض دینی از این مساجد برای گردهمایی های اجتماعی نیز استفاده می کنند.


در ماه رمضان بسیاری از مسلمانان به مساجد می آیند تا به همراه همکیشان خود این ماه مبارک را جشن بگیرند. از مساجد همچنین برای برگزاری کلاس های اسلامی و مراسم عروسی نیز استفاده می شود. 


غیر از اخباری که به وسیله مساجد و انجمن های مسلمانان منتشر می شود اکثریت اطلاعاتی که جامعه ژاپن از دنیای اسلام دریافت می کنند از طریق رسانه های گروهی است. بعد از حادثه یازده سپتامبر که در جریان آن بیست و چهار شهروند ژاپنی نیز کشته شدند رسانه های ارتباط جمعی تصویر نادرستی از اسلام برای مردم ژاپن نشان داده اند و سعی در ترساندن آنان از این دین مقدس داشتند.


اکثر مردم ژاپن برخورد بدی با مسلمانان ندارند اما آن دسته از مسلمانانی که سعی در اجرای فرایض دینی خود در ادارات و اماکن عمومی دارند ممکن است با برخی از محدودیت های فرهنگی مواجه شوند. با این که چنین حوادثی در ژاپن اندک هستند، اما همچنان برای مسلمانان دردسر ساز است. به خصوص مسلمانانی که در محیط کار می خواهند نماز بخوانند دچار مشکل می شوند، چرا که در شرکت ها و کارخانه های ژاپنی به استفاده مفید از تمامی دقایق ساعات کاری تاکید ویژه ای می شود. با آن که این مساله ممکن است برای برخی مشکل ساز باشد اما بسیاری از مسلمانان راههایی برای تطبیق خود با این شرایط پیدا کرده اند و سعی می کنند با رعایت اصول حاکم بر محیط کار به انجام فرایض دینی خود نیز بپردازند.

 

بسیاری از مسلمانان برای اینکه وقت و نظم در کار به نماز صدمه ای وارد نکند مجبورند زمان بیشتری را برای کار اختصاص داده و با تلاش مضاعف زمانی را برای ادای فریضه نماز ایجاد کنند.


بسیاری از ژاپنی هایی که اسلام آورده اند ممکن است به علت برخی تبعیض های فرهنگی موجود دچار سختی هایی شوند و در انجام اعمال و فرایض دینی نیز با مشکلاتی مواجه شوند. به عنوان مثال در اسلام خوردن الکل و گوشت خوک حرام است، اما ژاپنی ها در مهمانی ها و به خصوص جشن های سال نوی خود از این دو خوراکی بسیار استفاده می کنند.

 

 بسیاری از مسلمانان می گویند وقتی برای همکاران ژاپنی خود توضیح می دهند که چرا نمی توانند الکل مصرف کنند آنها نیز به اعتقادات مسلمانان احترام می گذارند. با این حال ممکن است برای همه این گونه نباشد. برخی از مسلمانان با رفتار مودبانه و برخی دیگر با اهانت مواجه می شوند. جامعه ژاپن باید این تفاوت های مذهبی و فرهنگی را درک کرده و به آن احترام بگذارد تا مسلمانان بتوانند آزادانه به زندگی خود در این کشور ادامه دهند./990/ ب912/ک

ارسال نظرات