نگاهی به چکیده مقالات همایش اخلاق و ادیان
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، دین و اخلاق، به عنوان دو منبع هدایت و فضیلت و سعادت هستند که همواره مورد توجه و اهتمام جامعه بشری بوده اند. این دو از همان ابتدای رواج مباحث عقلانی و فلسفی، از مباحث همیشگی اندیشمندان و مکاتب فکری و فلسفی بوده است.
اخلاق دینی، بخش عظیمی از معارف و توصیههای همه ادیان در طول تاریخ بوده و از حیث عقلانیت، رابطه متقابل، تأثیر دین در تشکیل اخلاقی کامل در جامعه بشری و توان مبانی اخلاق دینی در حل مسائل مربوطه، معمولا آوردگاه اندیشه و قلم اهل فکر بوده و آثار و پژوهشهای متعددی را موجب شده است.
چکیده مقالات همایش بینالمللی اخلاق و ادیان در قطع وزیری و با 332 صفحه، 180 مقاله داخلی و خارجی پذیرفته شده در این همایش را در پنج بخش مبانی معرفتی اخلاق، اخلاق در اسلام، اخلاق در یهودیت و مسیحیت، اخلاق در آیینهای شرقی و ادیان و مسائل اخلاقی ارائه کرده است.
سنجش مفاهیم اخلاقی اثر مسعود آذربایجانی، نقش نیت در ارزش اخلاقی اثر مجتبی مصباح، ریشههای اختلاف درباره منشأ اخلاق در اسلام اثر علی مبروک، رابطه دین و اخلاق اثر مریم لاریجانی، مبحثی پیرامون پایه های معرفت شناختی اخلاق اثر پروفسور هابیل رینهارد هس، پژوهشی در باب نظریه امر الهی اثر محمد محمدرضایی برخی از مقالات بخش اول این اثر را به خود اختصاص دادهاند.
در بخش دوم اثر، مقالاتی همچون اخلاق دینی و رئالیسم اخلاقی اثر محمد لگنهاوسن، خویشتن متعالی و واقعیت اخلاق اثر شجاع علی میرزا، جایگاه عدالت در اخلاق اسلامی با تأکید بر نهجالبلاغه اثر محسن جوادی، نسبت تجربه دینی با تجربه اخلاقی از دیدگاه شهید مطهری، بررسی اخلاق راع اثر سیدابراهیم موسوی و اخلاق طلاق از دیدگاه اسلام اثر محمد امیری به چشم میخورد.
بخش سوم اثر به معرفی چکیده مقالات اخلاق مسیحیان پروتستان اثر هایدی هاسل، بحث و گفتوگو پیرامون نظام اخلاقی آزاد در تعالیم کاتولیک اثر هری نیونر و پیتر روپرت، اخلاق یهودیت اثر ریحانه پورخلیلی، سیر تحول الاهیات اخلاقی کاتولیک اثر احمدرضا مفتاح، مقایسه رویکرد اخلاقی ارمیا و اناجیل همدید اثر کبری گودرزوند و اخلاق در مسیحیت با تکیه بر اناجیل برنابا اثر مسعود باوان پوری و اخلاق در دین یهود اثر سیدمحمدحسن صالح میپردازد.
بنیادهای اخلاق بودایی و الگوهای غربی اثر علیرضا شجاعی، اخلاق در دین زرتشت از منظر مینوی خرد اثر مصطفی فرهودی، اخلاقیات سلوک عرفان یوگایی اثر علی صادی شهپر، جستاری در مبانی اخلاقی آئین بودایی اثر یدالله حیدری باباکمال، تبیین نظام اخلاقی در آیین کهن بودایی اثر زهرا پورشعبانیان و آیین اخلاقی کنفوسیوس اثر ابراهیم قاسمی برخی از چکیده مقالات بخش چهارم این اثر هستند.
در بخش پنجم نیز چکیده مقالات آیا میتوان از کرامت انسانی اخلاق فراگیر و جهانی تعریف کرد؟ اثر هامر، نگرش ادیان جهانی نسبت به مسائل اخلاقی بغرنج: مرگ آسان اثر آنجلیکا زیاکا، رویکردی دینی به اخلاق رسانه اثر سیدحسین شرفالدین، سقط جنین از منظر الهیات اخلاقی اثر علیرضا آل بویه، بررسی نظریه فلسفه اخلاق آیتالله مصباح یزدی اثر یحیی عبداللهی و اخلاق در رسانه، اصول خبر رسانی از دیدگاه اسلام اثر سهیلا بوجاری آمده است.
در مجموعه چکیده مقالات همایش بینالمللی اخلاق و ادیان، چکیدههای آثاری نیز به زبان انگلیسی از حمید شهریاریان، مسعود آذربایجانی، قاسم کعبی، عسکر دیرباز، مریم لاریجانی، امیر خواص، علی شیروانی، محمدرضا مصطفیپور، سیدحسن اسلامی، مجتبی مصباح، علیرضا آل بویه، احمد دیلمی و چند تن دیگر از محققان و پژوهشگران حوزه و دانشگاه به چشم میخورد.
در پشت جلد این چکیده مقالات این جمله از حضرت آیتالله جوادی آملی به چشم میخورد: «اگر اخلاق به عرفان منتهی نشود این راه ابتر است. چه اینکه اگر علم به اخلاق نرسد ابتر است. علم، مقدمه تزکیه است و تزکیه، مقدمه شهود. آدم خوب شدن هدف نیست. آدم خوب شدن در راه ماندن است. بر فرض کسی آدم خوب شد او تازه در میانه راه است».
برای دریافت چکیده مقالات پذیرفته شده در همایش بینالمللی اخلاق و ادیان اینجا کلیک کنید. /920/ن601/ق