علمای قرقیزستان جنگ با دولت سوریه را حرام اعلام کردهاند
به گزارش خبرگزاری رسا، قادر ملک اف، کارشناس قرقیز در دومین روز از فعالیتهای اجلاس بین المللی علما و بیداری اسلامی در تهران با اشاره به حوادث کشورهای جهان عرب و تاثیرات آن بر منطقه آسیای مرکزی، تاکید کرد: یکی از دلایل فعال شدن گروه های سلفی گری در آسیای مرکزی، اوضاع اخیر کشورهای عربی و به ویژه سوریه است که همین موضوع سبب شد، گروه هایی در قرقیزستان جوانان را با سلفی گری آشنا و تربیت کرده و به سوریه اعزام کنند.
این کارشناس برجسته قرقیزی در ادامه گفت: این در حالی است که علمای قرقیزستان در تحولات سوریه، جنگ با این کشور را حرام اعلام کرده اند.
اظهارات ملک اف در حالی است که هفته گذشته موضوع استخدام جوانان قرقیزستان برای جنگ سوریه بازتاب و واکنش های در میان مقامات رسمی این کشور به همراه داشته است.
ملک اف همچنین در مورد اجلاس «علما و بیداری اسلامی» در تهران تأکید کرد که نشست بیداری اسلامی تأثیر عمیقی در منطقه داشته است به نحوی که مردم خواهان یک تغییر و تحول عظیم در منطقه هستند.
وی گفت: حرکت های اخیر بیداری اسلامی در آسیای مرکزی سبب شده که مردم بیشتر به سوی حقایق و اندیشه های روشن فکرانه رجوع کنند.
این کارشناس قرقیز معتقد است که بیداری اسلامی از نظر سیاسی و ایدئولوژیک به شدت کشورهای غرب را نگران کرده و این روند توانسته برنامه ریزی های غرب برای 20 تا 30 سال آینده را مختل کند به همین دلیل آنان به دنبال این هستند که مسیر بیداری اسلامی را در منطقه به نحوی منحرف و منطبق بر سیستم لائیک و ترکیه حرکت کنند.
آمریکا نیز از مجرای ترکیه سیاست های خود را اعمال می کند و می بینیم که ترکیه پشت درهای قرقیزستان رسیده و قصد دارد که با کمک های اقتصادی و فرهنگی نفوذ سیستم خود را در این کشورها عملی نماید.
این در حالی است که قرقیزستان بدون نظرخواهی از روسیه هیچ اقدامی را در رابطه با قدرت هایی مثل آمریکا انجام نمی دهد.
این کارشناس، یکی از آسیب های منطقه را علمای دینی و مذهبی عنوان می کند که این علما شامل 2 دسته اند، برخی از علمای آسیای مرکزی به سبب وابستگی خود به دولت به یک عنصر خنثی تبدیل شده و به سبب همین وابستگی نمی توانند پیروان خاص خود را داشته باشند و از طرف دیگر برخی از علما به خاطر رفتارهای تند و افراطی جایگاه خاصی در میان مردم ندارند و از نفوذ در میان مردم برخوردار نیستند.
ملک اف ریشه بسیاری از درگیری ها را در منطقه، درگیری های قومی و ملیتی دانست و ریشه این درگیری ها را مذهبی ندانسته زیرا به اعتقاد وی، هم آگاهی مردم از مذهب بسیار کم است و هم به بروز درگیری راغب نیستند./980/ب101/د