مراسم رونمایی از احوال دل گداخته برگزار شد
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از فرهنگستان زبان و ادب فارسی، مراسم رونمایی از کتاب احوال دل گداخته؛ گزیده مکتوبات مولانا، به انتخاب دکتر غلامعلی حدّاد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، عصر روز دوشنبه، پانزدهم مهرماه، با همّت مؤسسۀ فرهنگی اکو، بنیاد شمس تبریزی و مولانا و بنیاد سعدی، در تالار شمس سازمان فارسیزبانان، با حضور دکتر محمدعلی موحد، عضو پیوستۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی، دکتر توفیق سبحانی، مولویشناس، و دکتر محمدرضا ترکی، مدیر گروه ادبیات انقلاب اسلامی فرهنگستان، برگزار شد.
در این مراسم دکتر حدّاد عادل در سخنانی اظهار کرد: بنده باور دارم و در این سخن که میگویم ذرهای مبالغه وجود ندارد که محمدعلی موحد سرآمد مولویشناسان در جهان امروز است.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در ادامه افزود: در مقدمۀ احوال دل گداخته از آقای دکتر سبحانی تشکر کردم و اگر تصحیح ایشان از کتاب مکاتبات مولانا نبود این کتاب به زیور طبع آراسته نمیشد.
دکتر حدّاد عادل گفت: بیست سال پیش که مکتوبات آقای سبحانی منتشر شد، بنده به ارزش ادبی نثر مولانا پی بردم. مولانا با سعدی معاصر بود و نثری که مولانا در قونیه در نوشتن مکتوبات به کار گرفته است با سبک نثر گلستان سعدی متفاوت است.
وی افزود: سبک نگارش مولانا ادامۀ نثر کلیله و دمنه و تاریخ بیهقی در خراسان است و مولانا با خودش این سبک نگارش را به قونیه برده است و تا یکصد سال بعد از مولانا نثر مولوی بروز و ظهور داشته است.
دکتر حدّاد عادل ادامه داد: اگر مکتوبات مولوی را با گلستان سعدی مقایسه کنیم میبینیم سعدی نثر مسجعی را به کار برد و بهخوبی از عهدۀ آن برآمد و دیگران در تقریر نثر گلستان دچار تقلید شدند و هر روز سبک و نثر را مشکلتر کردند بدون اینکه بتوانند مانند سعدی بنویسند.
وی با بیان اینکه سبک نگارش مولانا برای نویسندگان فارسیزبان الگو نشده است، گفت: تاریخ نثر فارسی در ایران مسیر دیگری را پیموده است و در یکصد سال اخیر انقلابی که در مقابل پیچیدهنویسی پدید آمده نثر فارسی را تغییر داده است.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی ادامه داد: بنده مکتوبات را مطالعه کردم و از جهات گوناگون این کتاب را پسندیدم. ما اطلاعی از احوال شخصی بزرگان نداریم، اما مولانا استثناست و از احوال شخصی او بیش از بزرگان دیگر سند به جا مانده است. یکی از اسنادی که چهره دیگری را از مولانا ترسیم میکند همین مکتوبات است./998/د102/ق