۳۰ آبان ۱۳۹۲ - ۱۱:۰۴
کد خبر: ۱۹۰۲۵۹
جدیدترین اثر نشر آرما؛

کتاب بیداری اسلامی به زودی روانه بازار می شود

خبرگزاری رسا ـ مصطفی مرتضوی در مورد فصل بندی این کتاب گفت: سه شاخصه بیداری اسلامی از منظر مقام معظم رهبری یعنی مردمی بودن، استعمار ستیزی و برخاستن خیزش ها از متون اسلامی مبنای تقسیم بندی 4 موج بیداری اسلامی در این کتاب است.
مصطفي مرتضوي

 

مصطفی مرتضوی، پژوهشگر و نویسنده کتاب بیداری اسلامی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان در مورد این کتاب گفت: کتاب بیداری اسلامی، با تکیه بر 2 بعد زمانی تاریخی و موضوعی و محتوایی به 4 موج بیداری اسلامی در جهان اسلام می پردازد. 

 

وی در مورد کتاب " بیداری اسلامی " خاطر نشان کرد: این کتاب در 4 فصل تنظیم شده است، فصل اول تا چهارم کتاب به ترتیب به چهار موج بیداری اسلامی تا عصر کنونی بر اساس رویدادها و رهبران می­ پردازد.

 

موج اول در واقع یک موج سلبی است که محتوای دفاع نظامی دارد

استاد حوزه علمیه درمورد  چهار موج بیداری اسلامی گفت: بحث در مورد  تقسیم بندی 4 موج که شامل رجال و علمای شاخص و تأثیرگذار، حوادث و مقاطع تاریخی حساس و نتایج نهضت ها در هر موج است، بسیار مفصل است و از حوصله بحث خارج است ولی به اختصار در این تعریف از بیداری اسلامی، موج اول در واقع موجی است که ماهیت تدافعی دارد و با مواجه جهان اسلام با  استعمار دنیای غرب و دفاع مسلمانان از استقلال و تمامیت ارضیشان  همراه است و با اشتیاق حاکمان روس برای تصرف مناطق شمالی ایران و قفقاز آغاز می شود و به دنبال آن نهضت مقاومت علیه اشغال قفقاز و جنگهای ایران و روس شکل می گیرد، مقابله با قرارداد رویترز در ایران به رهبری مرحوم آیت الله ملاعلی کنی، نهضت بیداری اسلامی در شبه قاره هند علیه استعمار انگلیس و نهضت بیداری اسلامی در مصر به رهبری جمال الدین اسدآبادی و شاگردان وی همچون محمد عبده که بعدها منشا تحولات زیادی در مصر می شود نیز در موج اول جای دارند که هریک بحث جداگانه ای می طلبد.

 

موج دوم یک موج ایجابی و در واقع محتوای دفاع سیاسی دارد

مرتضوی در مورد ماهیت این موج خاطر نشان کرد: موج دوم پس از موج اول شکل می گیرد و به نوعی در ایران به نهضت فتوا شناخته می شود و در واقع راهبرد سیاسی مسلمانان در مواجه با هجمه و تهدیدات دشمنان قلمداد می شود و این موج با نهضت تهران با فتوای میرزا مسیح تهرانی و قتل سفیر بدکار روسیه و در ادامه با فتوای تاریخی میرزای شیرازی مبنی بر حرمت مصرف توتون و تنباکو به اوج می رسد و در واقع نهضت مشروطه و تنباکو دو رویداد مهم و شاخص در در جهان اسلام قلمداد می شود.

 

وی در مورد دیگر اجزای این موج اظهار داشت: نهضت مشروطه مشروعه به رهبری شیخ شهید فضل الله نوری، نهضت خودباوری ملی در تحریم مصرف کالاهای اروپایی به رهبری آیت الله آقانجفی اصفهانی و برادر ایشان حاج آقانورالله اصفهانی و نهضت اندیشه سیاسی و نظام سازی اسلامی با رهبری مرحوم میرزا نائینی و حاج آقانورالله نجفی اصفهانی همگی در این موج بیداری قرار می گیرند.

 

موج سوم محتوای دفاع فرهنگی دارد

وی در ادامه در مورد ماهیت این موج اظهار داشت: موج سوم به دلیل وجود هجمه فرهنگی جبهه استعمار به جهان اسلام با دفاع فرهنگی جهان اسلام نیز طبعاً مواجه می شود.

 

وی در مورد اجزای شاخص این موج در ایران تصریح کرد: حوادث و رویدادهایی که تا قبل از حرکت و نهضت امام خمینی در مبارزه با رضاخان به رهبری علما و مراجع ایران، نهضت ملی شدن صنعت نفت، نهضت اسلامی جنوب ایران در قالب اتحاد علما و عشایر همچون قیام رئیسعلی دلواری، نهضت سردار جنگل و تأسیس حوزه علمیه قم نیز در این موج جای دارد.

 

وی همچنین درباره سایر اجزای این موج در خارج از مرزهای ایران گفت: قیام مسلمانانان در شمال آفریقا مانند قیام عمر مختار در لیبی، نهضت و قیام در مصر به رهبری شاگردان محمد عبده، نهضت شیعیان در عراق به رهبری علمای شیعه و خاندان حکیم، نهضت مقاومت اسلامی فلسطین علیه صهیونیسم همگی ذیل موج سوم بیداری اسلامی قرار می گیرند.

 

موج چهارم ماهیتی نظام ساز دارد

وی در مورد ماهیت و محتوای موج چهارم عنوان داشت: موج چهارم نیز که دوران تئوری پردازی است و شاخصه اصلی این موج، حضور موثر و محک دین و رهبران دینی در عرصه اجتماعی است و در ایران روشنگری های مرحوم امام رحمة الله علیه و دستگیری امام در سال 1341 و  1342 به عنوان یکی از اجزای مهم این موج قلمداد می شود و به پیروزی انقلاب اسلامی منجر می شود.

 

وی در ادامه خاطر نشان کرد: نهضت فکری مبارزاتی شیعیان به رهبری مغز متفکر اسلامی مرحوم صدر و حکیم در عراق و سیاست تقریب مذاهب که آیت الله بروجردی بنیان گذار آن بودند، نهضت شیعیان در لبنان و نهضت مسلمانان در پاکستان در موج چهارم قرار می گیرد.

 

وی در مورد این موج افزود: در سال های اخیر این موج به طرح گفتمان جدید مطرح شده از طرف مقام معظم رهبری تحت عنوان نهضت و جنبش نرم افزاری می رسد و در واقع در صورت تحقق کامل این گفتمان، نهضت نرم افزاری ابزاری برای دستیابی به دولت کریمه و دولت اسلامی و در نهایت دست یافتن به ساخت و ایجاد تمدن اسلامی است و با تحقق این نهضت، ایران اسلامی می تواند با رشد و جهش علمی و کسب استقلال علمی، با اقتدار به بیداری اسلامی جهت دهد و به یک پایگاه علمی در جهان اسلام  و دنیا تبدیل شود.

 

وی در مورد مؤلفه ها و شاخصه های تقسیم بندی امواج بیداری اسلامی تصریح کرد: در این تقسیم بندی از نظر رهبر انقلاب در مورد شاخصه های بیداری اسلامی استفاده کرده ام؛ مردمی بودن، استعمار ستیزی و برخواستن خیزش ها از متون اسلامی سه مؤلفه ای است که رهبری برای بیداری اسلامی ذکر می کنند.

 

وی در مورد خیزش های اخیر در جهان و منطقه تصریح کرد: هر خیزشی که فاقد این سه مؤلفه باشد در این تقسیم بندی جای نمی گیرد و در تمامی اجزای موج های ذکر شده سه مؤلفه بیداری اسلامی وجود دارد.  

 

وی در پایان در مورد نحوه تهیه این کتاب عنوان داشت: شایان ذکر است این کتاب به همت مؤسسه نشر آرما در اصفهان، در قطع پالتویی در 300 صفحه و با قیمت 7000 تومان منتشر می شود و علاقمندان برای تهیه کتاب کافی است به پایگاه اطلاع رسانی نشر آرما مراجعه و یا با شماره تلفن های 03112351709 و یا 09133200945دفتر نشر آرما تماس حاصل فرمایند./939/پ201/ق

ارسال نظرات