وضعیتشناسی کتاب حوزه گزارش شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، گزارش اختصاری آثار هشت دوره کتاب سال حوزه از سال 1382 تا سال 1389 از سوی دبیرخانه همایش کتاب سال حوزه وابسته به معاونت پژوهش مرکز مدیریت حوزههای علمیه در اثری با عنوان وضعیتشناسی کتاب حوزه ارائه شده است.
براساس گزارش مختصری که در پیشگفتار این اثر به چشم میخورد، بهترین میزان برای توزین کتاب حوزه، مجموعه اسناد، برگههای داوری و فرایندهای امتیازدهی به آثار حوزویان و فهرست کتابهای ممتاز و شایسته قدردانی، در دورههای پانزدهگانه همایش کتاب سال حوزه است.
این نوشتار با اشاره به گذشت پانزده سال از نخستین دوره کتاب سال حوزه در سال 1378، میافزاید: اگر کلیات و جزئیات داوریها گرد هم آیند و امتیازها سنجیده شوند و همه آنچه در این پانزده سال در دبیرخانه سختافزاری و نرمافزاری حوزه گذشت، در دفترچهای کنار هم بنشینند، امکان داوری درباره تولید اندیشه و علم در حوزه، فراهمتر خواهد شد.
در این کتاب بخشی از اسناد و دادههای آماری از هشت دوره کتاب سال حوزه بیرون کشیده و کنار هم چیده شدهاند؛ این اسناد که بیشتر به زبان آماری است، چهره و سیمایی دیگر از حوزه را نشان میدهد.
معاونت پژوهش حوزههای علمیه با انتشار این اثر مدعی است، اهمیت این دادهها و اطلاعات، چنان است که پس از این، هر محققی که سرمایههای علمی و نوشتاری حوزه را به تحقیق میگیرد، از آن گریزی ندارد؛ زیرا پژوهش حاضر، به سادهترین و صریحترین بیان، گزارشی روشن از هشت سال تکاپوی حوزویان در عرصه تحقیق و تألیف است.
برپایه این گزارش، در هشت دوره، حدود 8000 کتاب و اثر به دبیرخانه همایش رسیده است و از این میان، بیش از 1500 عنوان به مراحل داوری تخصصی و جزئی راه یافتهاند؛ دادههای آماری پژوهش حاضر، بر پایه کتابهایی است که مرحله نخست را گذراندهاند و در چرخه داوریهای محتوایی و صوری قرار گرفتهاند.
اطلاعات آماری در این کتاب، پرشمار و بسیار متنوع است؛ از موضوعشناسی تا محل نشر و از فقه و اصول تا ادب و هنر؛ این اطلاعات دو ویژگی دارند: اولا از اهمیت آماری برخوردارند و ثانیا ذیل عنوان اطلاعرسانی میگنجند.
آگاهی از این دادههای جزئی و گسترده، تحقیق درباره حوزه و کتاب حوزه و حتی کتاب دینی را آسانتر میکند و پس از این، اگر کسی بخواهد بداند که کتاب حوزه به کدام سو میرود و دانشآموختگان حوزوی چه دغدغهها و تواناییهایی دارند، مطالعه این آمارها برای او فایده و حتی ضرورت دارد.
همچنین دادهها و اطلاعات این کتاب، ناظر به پرسشهایی است و میکوشد با جزئیات بیشتر و دقیقتر، روند کتاب حوزه را در طی دورههای زمانی، نشان دهد؛ چنین اطلاعاتی، گاه از هر تحلیلی گویاتر است و فرهنگ نوشتاری حوزه، به شدت به این اطلاعات نیاز دارد تا خود را بازسازی و برای رویارویی با مسائل روز، آمادهتر کند.
گفتنی است، وضعیتشناسی کتاب حوزه حاوی گزارش اختصاری آثار هشت دوره کتاب سال حوزه از سال 1382 تا سال 1389 در قطع وزیری، 124 صفحه، شمارگان 1500 نسخه و به قیمت سه هزار و پانصد تومان از سوی دبیرخانه همایش کتاب سال حوزه منتشر شده است./920/ن601/ق