۳۱ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۲:۳۱
کد خبر: ۲۰۲۵۲۲
انتخابات پارلمان عراق، فرصت‎ها و چالش‌ها(25)؛

انتخابات عراق و چالشی به نام داعش

خبرگزاری رسا ـ عراق این روزها و در آستانه انتخابات پارلمانی، با چالشی به نام داعش مواجه است. این گروهک تروریستی که حامیان داخلی و خارجی سرسختی دارد به دنبال ایجاد خلأ در روند سیاسی عراق و تبدیل آن به سوریه ای دیگر است.
نيروهاي داعش

 

 معرفی داعش
داعش یا الدولة الإسلامیة فی العراق و الشام نام گروهکی تروریستی است که  در سال‌های ابتدایی اشغال عراق با اندیشه‌های سلفی جهادی پایه گذاری شد. این گروهک تروریستی ابتدا به رهبری ابومصعب الزرقاوی و با نام القاعده عراق برای مبارزه با آمریکا فعالیت می کرد اما از سال 2006 با تغییر نام خود به دولت اسلامی عراق سعی در ایجاد امارتی در این کشور داشت.

دولت اسلامی عراق فعالیت جدی خود را از سال 2010 و پس از خروج نیروهای آمریکایی از خاک عراق آغاز کرد. این گروهک تروریستی در سال 2011 و با آغاز بحران سوریه با تغییر نام خود به دولت اسلامی عراق و شام وارد سوریه شد و همراه با جبهه النصره و سایر شورشیان وابسته به القاعده به جنگ با ارتش این کشور پرداخت اما پس از چندی بروز اختلاف بین این گروهک و القاعده بر سر حضور داعش در سوریه،  موجب ایجاد درگیری‌های شدیدی بین جبهه النصره و داعش شد.

از مهم‌ترین رهبران داعش می‌توان به ابو مصعب الزرقاوی ، ابو عمر البغدادی ، ابو حمزة المهاجر و ابو بکر البغدادی اشاره کرد که سه تن اول به دست نیروهای آمریکایی و ارتش عراق به قتل رسیده‌اند.

 

حامیان داعش و دلایل حمایت از این گروهک
به نظر میرسد با وجود اینکه برخی کشورهای عربی از قبیل عربستان سعودی، گروهک تروریستی داعش را در لیست سیاه خود قرار داده‌اند اما در عمل به منظور ایجاد خلل در روند سیاسی دولت عراق و عدم استقرار حکومتی مقتدر در این کشور به حمایت مالی، نظامی و لجستیک از این گروهک می‌پردازند.

عربستان سعودی و قطر را میتوان از مهم‌ترین حامیان داعش برشمرد، دلیل اصلی این حمایت‌ها نیز ترس از موفقیت روند دموکراتیک در عراق و متسری شدن آن به سایر کشورهای منطقه است، امری که میتواند حکومت‌های سلطتنی آنان را متزلزل سازد.

آمریکا و غرب نیز باوجود اینکه بارها بر حمایت خود از دولت عراق در برابر داعش تاکید کرده‌اند اما با کمک به این گروهک تروریستی در سوریه عملا راه را برای داعش در عراق هموار کرده‌اند، امری که انتقادات زیادی را از سوی نوری المالکی، نخست وزیر این کشور در پی داشته است.

از سوی دیگر ترکیه که منفعت خود را در عدم آرامش عراق می‌بیند به اشکال مختلف از قبیل کمک به تروریست‌ها، ایجاد سد بر سر رودخانه‌های دجله و فرات و همچنین خرید غیرقانونی نفت از اقلیم کردستان عراق، به حکومت مرکزی فشار می‌آورد.

برخی از جریان‌ها و شخصیت‌های سیاسی عراق و همچنین به جای ماندگان حزب بعث نیز همواره با بهانه قرار دادن حقوق  اهل سنت در این کشور، مبارزه ارتش و حکومت عراق با داعش را طایفه‌ای و مذهبی عنوان کرده‌ و با نفوذ به ارتش و سایر پایگاه‌های نظامی عراق به این کشور ضربه وارد کرده‌اند.

 

مهم ترین فعالیت‌های اخیر داعش در عراق
ـ حمله به زندان تاجی در سمپتامبر 2013 و فراری دادن شمار بسیاری از تروریست‌های برجسته از این زندان.

ـ انجام عملیات تروریستی گسترده در شهرهای مختلف عراق به ویژه در نیمه دوم سال 2013 که به کشته شدن نزدیک به 2000 نفر از شهروندان این کشور انجامید.

ـ استفاده از تجمعات معترضین در شهرهای سنی نشین عراق به عنوان پوششی برای انجام عملیات تروریستی و ایجاد تنش در روند سیاسی این کشور.

ـ اشغال بخش‌هایی از شهرهای سنی نشین فلوجه و الرمادی عراق و نبرد با ارتش ، پلیس محلی و عشایر منطقه.

ـ تخریب پل‌های ارتباطی مهم در برخی مناطق عراق.

ـ به دست گرفتن کنترل سد فلوجه و قطع موقت منابع آبی مردم عراق.

 

اقدامات دولت عراق در مقابله با دولت اسلامی عراق و شام

ارتش عراق از ژانویه 2014 با ورود به برخی از مناطقی که تروریست‌ها در آن فعالیت می‌کردند جنگ جدی خود را با داعش آغاز کرد. در این مدت ارتش با بازداشت و به هلاکت رساندن تعداد بسیاری از نیروهای داعش ضربه‌های مهلکی را به این گروهک تروریستی وارد کرده است.

با این وجود، موضوعی که دولت عراق را برای مبارزه با تروریست‌ها با مشکل مواجه ساخته حضور آنان در مناطق سنی نشین این کشور است. در این راستا برخی رسانه‌های وابسته به کشورهای حاشیه خلیج فارس همواره سعی در طایفه‌ای جلوه دادن مبارزه دولت عراق با تروریسم دارند و همین این امر سبب شده که دولت نوری المالکی با احتیاط بیشتری به مبارزه با داعش و سایر گروه‌های تروریستی در عراق بپردازد.

با این حال برخی از عشایر اهل سنت عراق نیز در این جنگ به کمک ارتش آمده و در کنار نیروهای شورای بیداری و پلیس محلی به مبارزه با داعش می‌پردازند.

از سوی دیگر دولت عراق تلاش دارد با اجرای انتخابات در زمان مقرر تلاش‌های داعش به منظور ایجاد خلاء سیاسی در این کشور را ناکام گذاشته و همزمان تلاش‌های خود را برای پایان دادن به حضور این گروهک تروریستی در خاک عراق ادامه دهد.


عراق و چالشی به نام داعش
به نظر میرسد با وجود همه این تلاش‌ها و کارشکنی‌ها در داخل و خارج عراق برای شکست روند سیاسی در این کشور، مقابله با چالشی به نام داعش  تنها در پرتو حضور پرشکوه مردم در انتخابات و انتخاب دولتی مقتدر و کارآمد میسر است.

لذا انتخابات پارلمانی پیش روی عراق از آن جهت مورد اهمیت است که همه دشمنان خارجی و داخلی این کشور تمام توان خود را برای تبدیل عراق به سوریه‌ای دیگر به کار گرفته‌اند و داعش نیز یکی از اساسی‌ترین قواعد بازی در این کشور است، اما ملت عراق با هوشیاری خود و حضور پای صندوق‌های رأی می‌تواند با انتخاب جریان‌های معتدل سیاسی به افراطی‌گری و تروریسم نه گفته و توطئه‌های تروریست‌ها و اربابان خارجی آنان را ناکام بگذارد./983/ز503/ک
 

حسین سعدی

ارسال نظرات