تأکید بر نقش ایرانیها در پیشرفت علوم اسلامی در کتاب جدید پژوهشگر مغربی
به گزارش خبرگزاری رسا، کتاب «التداخل الثقافی العربی – الفارسی من القرن الأول إلى القرن العاشر الهجری»(تداخل فرهنگی عربی و فارسی از قرن نخست تا دهم هجری) عنوان کتابی است که به تازگی به کوشش مرکز پژوهشها و مطالعات سیاسی عربی که مقر آن در شهر «دوحه»، پایتخت قطر است، منتشر شده و در آن تاریخچه روابط فرهنگی عربها و ایران بررسی شده است.
این کتاب در 271 صفحه نگاشته شده و در آن مفهوم «التداخل»(ارتباط) از نظر انسانشناسی فرهنگی بررسی شده و نویسنده بخشهایی از تاریخ ایران قبل از اسلام را تبیین میکند.
نویسنده این کتاب، به بررسی مسائل از جنبه فرهنگی و ارتباط فرهنگهای عربی و فارسی در طول تاریخ پرداخته و بر نقش بارز ایرانیها در پیشرفت علوم اسلامی تأکید کرده است.
یلوح در بخشی از کتاب خود، مواضع «محمد عابدالجابری»، از اندیشمندان برجسته عرب و «عبدالحسین زرین کوب» و «علامه شهید مرتضی مطهری» از علما و دانشمندان برجسته ایرانی را نسبت به تداخل فرهنگی ایران و عربها را بررسی میکند.
رشید یلوح در این کتاب مینویسد: «در طول تاریخ عربی، به غیر از مسائل منفی و بارزکردن آنها، به هیچ شخصیت ایرانی پرداخته نشده است و در این بین مسائل قابل اشارهای از نقش مثبت شخصیتهای علمی ایرانی وجود ندارد و همین امر موجبشده که تصوری نادرست از ایرانیان در افکار عربها ریشه بدواند».
یلوح تأکید میکند که این تعصب فرقهای و ایدئولوژیکی، از مهمترین ابزاری است که موجب کاهش روابط عربی ـ ایرانی شده است، زیرا سخن گفتن از نهضت و تمدن عربی بدون در نظرگرفتن طرف ایرانی تقریبا غیر ممکن است و برای طرف ایرانی نیز چنین است.
این نویسنده مغربی در پایان از پژوهشگران، کارشناسان و دانشمندان با انصاف دو طرف ایرانی و عربی میخواهد که همه باید از عقدههای تاریخی رها شوند و به آینده بیندیشند./982/ب101/د