ماه آینده زمان آغاز تغییرات گسترده در هرم قدرت عربستان است
به گزارش خبرگزاری رسا، پایگاه خبری روزنامه «رأی الیوم» چاپ لندن، در یادداشتی با اشاره به عزل و نصبهای یک سال اخیر در عربستان، این تغییرات را قابل پیشبینی ذکر کرد و آن را در راستای بازچینی ترتیب صندلیهای قدرت طبق نظر پادشاه و مشاورانش قبل از فوت وی توصیف کرد و سال گذشته را سال تغییر نامید.
بر این اساس، عزل «عبدالعزیز بن فهد» از شورای وزیران و نصب «سلمان بن عبدالعزیز» به جای وی در این راستا تحلیل میشود.
«رأی الیوم» در ادامه مینویسد: «در یک سال اخیر تغییرات زیادی در مناصب حکومتی در عربستان رخ داده است. تعیین «مقرن بن عبدالعزیز» در مقام جانشین ولیعهد و عزل «احمد بن عبدالعزیز» از وزارت کشور و تعیین «محمد بن نایف» به جای وی و همچنین عزل «خالد بن سلطان» معاون وزارت دفاع به توصیه ولیعهد و نصب «فهد بن عبدالله بن عبدالرحمن» در این پست که البته وی نیز چند ماهی زنده نماند و پس از مرگش «سلمان بن سلطان» جای وی را به عنوان معاون وزارت دفاع گرفت.
اما دو تغییر بارز در این میان بیش از دیگران، مهم جلوه میکند و آن انتصاب «خالد فیصل» در مقام وزیر تعلیم و تربیت که پستی بسیار مهم در عربستان محسوب میشود و عزل «بندر بن سلطان» از ریاست دستگاه اطلاعاتی که در این اوضاع منطقهای تغییری بس مهم محسوب میشد.
میتوان پیشبینی کرد که ماه آینده شاهد تغییرات زیادی در مناصب وزارتی باشیم؛ وزرائی که مدت 4 ساله آنها طبق قانون به سرانجام میرسد و نشانههایی وجود دارد که 5 تن از این وزرا دوره مسئولیتشان تمدید نخواهد شد. در میان این وزرا، تغییر وزیر نفت، دادگستری و حتی وزیر خارجه – سعود الفیصل- قابل پیش بینی است. مخصوصا اینکه سعود الفیصل، در دو سال اخیر وضعیت جسمانی مناسبی نداشته و بیشتر کارها را معاون وی «عبدالعزیز بن عبدالله» انجام داده است.
سعودیها از مثلثی سخن میگویند که از «متعب بن عبدالله» پسر ملک عبدلله و «محمدبن نایف» وزیر کشور و «خالد التویجری» رییس دیوان پادشاهی، تشکیل یافته است و این سه نفر در پشت صحنه اکثر تغییرات حضور دارند و باید گفت این سه نفر هستند که دولت را میچرخانند وگرنه ملک عبدالله 94 ساله توانی برای کار کردن ندارد.
بنا بر نوشته «رأی الیوم» در حال حاضر هرچند «خالد التویجری» محبوبیت چندانی در بین خاندان سلطنتی و شاهزاده ها ندارد ولی کاملا مورد وثوق ملک عبدالله محسوب می شود و اوست که عملا ریاست شورای وزیران را بر عده دارد و باز هم هرچند سیاست وی بر دیده نشدن و در سایه قرار گرفتن است.
رأی الیوم در انتها می نویسد: «علاوه بر کشمکشهای قدرت در داخل عربستان و بیم از بروز درگیری بعد از فوت ملک عبدالله، تحولات منطقه ای نیز بر چرایی رفتار پادشاه و مثلث یاد شده در عزل و نصبها تأثیر دارد. اوضاع بر هم ریخته مصر، بحران سوریه، اوضاع نا امن یمن، کشمکشهای عراق و قدرت گرفتن ایران در منطقه در ابعاد سیاسی و نظامی و همچنین نفوذ در عراق و لبنان و سوریه و افغانستان و علاوه بر همه اینها، بروز اختلاف شدید بین عربستان و امریکا، بیش از هرچیزی این مسأله را می طلب که پس از مرگ عبدالله کشور در هرج و مرج غرق نشود./994/ب103/د