۱۰ تير ۱۳۹۳ - ۲۰:۰۰
کد خبر: ۲۱۱۵۵۶
در بیست و دومین نمایشگاه قرآن؛

رابطه قرآن و فرهنگ زمانه بررسی شد

خبرگزاری رسا ـ در نشست تخصصی «رابطه قرآن و فرهنگ زمانه» مطرح شد: قرآن مسایلی را مطرح کرده که هیچ‌گاه کهنه نمی‌شود، همانند دعوت به عدالت، آزادی و کرامت انسان؛ و جلوه‌های فرهنگ قرآنی اختصاص به زمان نزول حدیث وحی ندارد بلکه این مسایل به واقع‌بینانه‌ترین شکل ممکن بیان شده که برای جامعه امروز نیز کاربرد دارد.
قرآن مجيد

به خبرنگار خبرگزاری رسا، نشست تخصصی «رابطه قرآن و فرهنگ زمانه» عصر  دیروز نهم تیرماه با حضور حجت‌الاسلام سیدمحمدعلی ایازی، محقق و مولف حوزه علوم قرآن و حدیث در سالن کنفرانس بیست و دومین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم برگزار شد.

حجت‌الاسلام ایازی در ابتدای سخنان خود اظهار کرد: یکی از مباحثی که امروز در حوزه مطالعات قرآنی مطرح شده این است که اگر قرآن 1400 سال پیش در منطقه‌ای دورافتاده به نام عربستان و در بین مردمی که به لحاظ فرهنگی، اعتقادی و علمی در نهایت جاهلیت بوده‌اند نازل شده است، آیا در عین حال قرآن کریم امروز برای بشریت و جهان و قرن امروز حرف و سخن تازه‌ای برای گفتن دارد؟

محقق علوم قرآن و حدیث با بیان این مطلب که بحث رابطه قرآن و فرهنگ زمانه از آن جهت اهمیت دارد که برخی از نویسندگان دسته‌ای از آیات را در همین زمینه مطرح کرده‌اند ابراز کرد: در این آیات جلوه‌های فرهنگی مردم آن مناطق و زمان بوده است و همچنین مردم در زمان‌های گذشته مسایلی داشته‌اند که دیگر مسایل مردم این زمان نیست و مردم از آن عبور کرده‌اند.

وی با اشاره به برخی از این آیات اشاره کرد و ادامه داد: به طور مثال یکی از عاداتی که عرب‌ها داشته‌اند تحقیر زنان بوده است و عرب جاهلیت وجود زن را ننگ می‌دانست اما بحث تقحیر زنان امروز دیگر در جوامع مطرح نیست و مسأله امروز جامعه دیگر این نیست که زن ارزشی نداشته باشد و شرایط زنان امروز نسبت به گذشته کاملا تفاوت پیدا کرده است؛ هر چند به نظر می‌رسد امروزه هم زنان حقوق خود را بازنیافته‌اند.

حجت‌الاسلام ایازی افزود: یکی دیگر از مسایلی که در گذشته وجود داشته اما در جامعه امروز وجود ندارد مسأله برده‌داری بوده است که البته برده‌داری حتی تا پنجاه سال پیش نیز مشکل جوامع بوده است.

این مولف حوزه علوم قرآن و حدیث در این بخش از سخنان خود با بیان این‌که تبلیغ دین زمانی نتیجه‌بخش خواهد بود که آمادگی ذهنی برای مردم وجود داشته باشد، عنوان کرد: قرآن زمانی که خواسته است با مردم ارتباط برقرار کند با زبان خودشان با آنها صحبت کرده است؛ هیچ پیامبری سخن نمی‌گوید مگر این‌که با مردم خودشان با زبان خودشان صحبت کند.

وی اشاره داشت اگر صحبتی که در قرآن می‌شود مفهوم و جاذبه نداشته باشد هیچ رابطه‌ای برقرار نمی‌شود و اظهار داشت: البته باید مسایلی مطرح شود که مردم درگیر آنها هستند؛ قرآن کریم همواره به گونه‌ای با مخاطبان خود صحبت کرده که تاثیرگذار باشد و برای مخاطبان جاذبه داشته باشد.

حجت الاسلام ایازی در ادامه اظهار کرد: این تعبیرها، مسأله زمانه و جاذبه است که قرآن می‌خواهد با تعابیر مختلفی که نسبت به مسائل متفاوت دارد ایجاد جاذبه کند، قرآن به زبان مخاطبان صحبت می‌کند تا آنها را با زبان خودشان با مسایل مختلف آشنا کند.

محقق علوم قرآن و حدیث در پایان افزود: قرآن مسایلی را مطرح کرده که هیچ‌گاه کهنه نمی‌شود، همانند دعوت به عدالت، آزادی و کرامت انسان؛ نکته دیگری که در این رابطه باید عنوان کنم این است که جلوه‌های فرهنگ قرآنی اختصاص به زمان نزول حدیث وحی ندارد بلکه این مسایل به واقع‌بینانه‌ترین شکل ممکن بیان شده که برای جامعه امروز نیز کاربرد دارد./9667/پ202/ص

ارسال نظرات