کتاب خانواده متعادل و حقوق آن به چاپ رسید
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، از مهمترین دانشهایی که از دیر باز درشمار علوم اصیل و در چهارچوب حکمت عملی، در کنار اخلاق و سیاست مدرن شکل گرفت و حکمای نامدار اسلامی به دیده مقولهای زیرساختی و اساسی بدان پرداختند، تدبیر منزل یا اداره خانه و خانواده بود، که این امر دو پیام را در پی داشت: 1ـ اهمیت و جایگاه رئیسی موضوع خانواده. 2ـ دانشیبودن و نیازمندی به نظام علمی برای اداره امر خانواده.
هر چند در رابطه با موضوع حقوق خانواده، تحقیقات جامع و کافی از سوی صاحبنظران در حوزه و دانشگاه صورت گرفته است، ولی در رابطه با فلسفه، مبانی و احکام حقوقی خانواده برپایه آموزههای قرآنی و مطابق با مبانی انسانشناسی اثری منسجم به عمل نیامده است.
بر همین اساس، تبیین، تجزیه و تحلیل عقلانی این موضوع، مبناسازی و استدلال با قرآن، طرح ایرادها و پاسخ بدان با نگاه جامع دینی حضرت استاد جوادی آملی فرصتهایی در سطح ساماندهی مواد و مبانی حقوقی، پیش روی فرهیختگان قرار میدهد و امکان رفع خلأ در منابع را نیز فراهم میآورد.
خانواده، مرکز حفظ سنن ملی و اخلاقی و کانون رشد عواطفی است که سیاست روز در آن راه ندارد و کودکی که در این محیط پرورش مییابد، جزئی از ملت و پیرو سنتها، آداب اخلاق اجتماعی است. ارزش خانواده دارای هویت دینی، زمانی روشن میشود که گوشهای از اسرار و رموز آن از زبان صاحب وحی بازگو شود: خانواده، چونان بنیان مرصوصی است که جامعه را از پرتگاه و راه طلاح، تباه و تبار میرهاند و از انحراف و خطر تیرگی و تاریکی نجات میدهد و راه صلاح و فلاح و نجاح را باز میگشاید.
کتاب خانواده متعادل و حقوق آن در چهار فصل «مبادی و مبانی خانواده، تشکیل خانواده، حقوق و تکالیف خانواده و فروپاشی خانواده» گردآوری شده است.
در فصل نخست ضمن تبیین مفهوم خانواده و همچنین بیان اطلاعات پایهای، به ضرورت و اهداف ازدواج اشاره شده، و سپس به دو مبحث مبادی خانواده و مبانی خانواده پرداخته که مبحث اول چهار گفتار و مبحث دوم سه گفتار را مورد بررسی قرار داده است.
در رابطه با هنر همسر در خانواده آمده است: «همسر، با قدرتی که خدا در وجودش نهاده، میتواند از طریق نفوذ در قلب شوهرش و محبت به او، به زندگی آرامش دهد. وی میتواند بهترین مونس و غمخوار مرد باشد، تا مرد در کنارش آرام گیرد و اندوه و ناگواریهای زندگی را از یاد ببرد. بهترین و ظریفترین هنر همسر این است که بتواند خواستههای مشروع شوهرش را در نوع رفتار، غذا، لباس، مهمانداری و استراحت به دست آورد و روابطش را با او بر اساس آن شکل دهد.»
اسلام، تشکیل خانواده را که با عقد نکاح مشروع زن ومرد به وجود میآید، مایه تکامل و بهورزی دانسته و محیط خانوادهای را که بر اساس معیارهای دینی پایهریزی شده، جایگاه آسایش جسم و جان و آرامش روح و روان میداند. شروع زندگی و تشکیل خانواده بر مقدماتی استوار است که نویسنده در فصل دوم به واکاوی آن پرداخته که عبارتند از: «مقدمات ازدواج، شروط ازدواج ، انواع ازدواج ، تعدد ازواج و موانع ازدواج».
در فصل سوم مباحث روابط مالی و روابط غیرمالی خانواده بررسی و گفتارهای مرتبط با مبحث تحلیل شده است.
در رابطه با روابط مالی هر یک از زن و شوهر میخوانیم: «پس از تشکیل خانواده، زن و شوهر نسبت به هم حقوق و تکالیفی پیدا میکنند که یکی از این حقوق و تکالیف روابط مالی زوجین است. یعنی هر یک از زن و شوهر در قبال دیگری، دارای حقوقی میشود که دیگری مکلف به مراعات آنهاست. مرد، قیم خانواده و مسؤول آن است و زن نیز از جهت مالی و شخصیتی، رکنی مستقل است. در حقوق اسلام، اصل استقلال مالی زوجین، پایه روابط مالی آنهاست و هر یک از زن و شوهر در اداره و تصرف اموال و داراییهای سابق یا اموال مکتسب در دوران زناشوییاش کامل استقلال دارد.»
در فصل چهارم مباحث «حکمیت ( داوری)، اقسام طلاق، احکام طلاق و عده» مورد توجه واقع شده است.
علاقهمندان جهت تهیه کتاب میتوانند با شماره تلفنهای 37765356 ـ37765357 ـ 025 تماس حاصل نمایند.
گفتنی است، کتاب خانواده متعادل و حقوق آن، برگرفته از آثار حضرت آیتالله جوادی آملی به همت انتشارات اسراء با شمارگان 3000 نسخه و به قیمت 11000 تومان راهی بازار کتاب شده است.992/پ202/ق