چاپ پنجم «شرح معلقات سبع» منتشر شد
به گزارش خبرگزاری رسا، چاپ پنجم کتاب «شرح معلقات سبع» نوشته احمد ترجانی زاده و با مقدمه و تعلیقات جلیل تجلیل به همت انتشارات سروش منتشر و روانه بازار نشر شد.
معلقات سبع یا همان هفت چکامه آویخته عبارت از هفت قصیدهاند که در این کتاب متن آنها همراه با شرح و شرححال مختصر گویندگان و انگیزه سرودن آنها به نظر خواننده گرامی میرسد. بسیاری گفتهاند که این قصاید هفتگانه را بعدازآنکه در بازار عکاظ یا امثال آن داوران مسابقات سخنوری رأی به رجحان وبرتری آنها در فصاحت دادهاند به در کعبه آویختهاند و به همین جهت آنها را معلقات گویند.
اما در نظر اهل تحقیق امروز این روایت افسانهای بیش نیست و درست آن است که این قصاید را به هفت رشته از گوهر که زیب و زیور سینه هفت شاهد زیبا باشد تشبیه کردهاند و بدین سبب این قصاید را سموط هم میگویند که جمع سمط به معنی رشته گوهر است یا آنکه چون راویان شعر این قصاید را بر لوح حافظه خویش نقش کردهاند و به خزانه خاطر سپردهاند، آنها را معلقه نامیدهاند یا به علت آنکه این هفت چکامه در عصری که تدوین آثار گذشته عرب معمول شد، یعنی سرانجام دوره اموی و سرآغاز دوره عباسیان، پیش از هر شعر دیگر به قید تعلیق و کتابت درآمدهاند و مطابق اسناد موثق و روایات صحیح هم اطلاق معلقات بر این قصاید پیشازاین دورهدیده نشده است و موضوع آویختن به در خانه کعبه گویا ادعایی بیدلیل است.
نویسنده در این کتاب مبنای کار خود را در این شرح بر شرح زوزنی قرار داده است یعنی مطالب و مفاهیم را عیناً ترجمه و گاهی تخلص کرده است و بهندرت بهتفصیل مباحث پرداخته است.
نویسنده کتاب در تصحیح لغات غالبا به قاموس فیروزآبادی و گاهی به شرح تاج العروس مراجعه کرده است.
این اثر هفت معلقه به نامهای امرءالقیس، طرفه بن العبد، زهیربن ابی سلمی، ابوعقیل لبید، عمروبن کلثوم، منتره بن شداد، حارث بن ظلیم را مورد بررسی قرار می دهد و بازبانی ساده و روان سعی دارد زوایا و ابعاد مختلف این معلقات را شرح و گسترش دهد.
چاپ پنجم کتاب «شرح معلقات سبع» در شمارگان یک هزار نسخه، 294 صفحه و با قیمت سیزده هزار تومان از سوی انتشارات سروش چاپ و وارد بازار کتاب شده است./998/د102/ق