سوره مهر با سه اثر در معرفی مولانا
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از سوره مهر، «شرح یکصد غزل شمس» اثر فائزه پاریز زنجانی، همچنین اسماعیل امینی «خندمینتر افسانه، طنز در مثنوی معنوی» را به رشته تحریر درآورده است و «گزیده آثار مولانا» نیز به کوشش اسدالله بقایی گردآوری شده است.
فائزه پاریز زنجانی درباره کتاب «شرح یکصد غزل شمس تبریزی» گفت: دیوان شمس مجموعهای، از اشعار پیچیده است که به علت عشق فراوان مولانا به شمس، مولوی غرقه در بداهه خوانیهای زیبا شده است که به همین دلیل شاید خواندنش برای هر خوانندهای آسان نباشد، برای همین سعی کردم در این کتاب تا حدی بعضی از غزلیات را تشریح و توضیح دهم.
وی درباره شیوه توضیح و تشریح غزلها اظهار داشت: شیوه کار به این صورت است که اول ابیات غزل را آوردم و بعد وزن و معنای ابیات به همراه توضیحی درباره عبارات مشکل آمده است.
«خندمینتر افسانه، طنز در مثنوی معنوی» را که اسماعیل امینی به رشته تحریر درآورده است، در شش فصل ارائه شده که به ارزیابی طنز و جلوههای آن در مثنوی معنوی میپردازد.
فصل نخست این اثر مروری بر ملاحظات نظری درباره طنز و شوخ طبعی و شاخههای آن دارد، در فصل دوم کتابی تحت (بررسی طنز در داستانهای مثنوی نوشته مهدی برهانی) مورد نقد و بررسی قرار گرفته، همچنین در فصل سوم آن درباره طنز و اهداف عالی آن بحث شده است.
فصل چهارم به روش طبقهبندی طنز و شوخی در مثنوی و اختصاصات آن مربوط شده است، فصل پنجم خلاصهای است از حکایتهای طنز آمیز مثنوی به ترتیب دفاتر و فصل ششم به طبقهبندی حکایتهای طنز مثنوی براساس اهداف مورد توجه اختصاص دارد.
اسماعیل امینی در دیباچه کتاب نوشته است: طنز در مثنوی به حکایتها و ابیاتی خاص منحصر نیست و آنچه در این پژوهش به عنوان حکایتهای طنز آمیز و شوخ طبعانه آمده، از چشماندازی خاص است.
«گزیده آثار مولانا» به کوشش اسدالله بقایی نائینی است. این اثر گزینشی از «مثنوی معنوی»، «غزلیات شمس»، «فیه مافیه» و «رباعیات مولانا» را شامل میشوند.
در دیباچه این کتاب مختصری از زندگی مولانا و آشنایی او با شمس تبریزی به رشته تحریر درآمده است، اسدالله بقایی معتقد است «مثنوی معنوی، غزلیات شمس و فیه مافیه، دریا به دریا، باده ناب عارفانه است که سرمستان عالم معنا را مستی مضاعف میدهد.» برهمین اساس بقایی نائینی با هدف آشنایی بیشتر مخاطب جوان با آثار کلاسیک به گزینش این آثار پرداخته است.
«گزیده مثنوی معنوی»، «گلگشتی در ابیات مثنوی معنوی»، «گزیده دیوان شمس»، «گزیده فیه مافیه» و «گزیده رباعیات» عنوان بخشهای کتاب هستند و در هر بخش طبق گفته مؤلف «تلخیصی موجز از آثار گرانسنگ خداوندگار شعر عرفانی پارسی» ارائه شده است.
در بخش «گزیده مثنوی معنوی» حکایتهایی چون «پادشاه و کنیز»، «خلیفه و لیلی»، «نحوی و کشتیبان»، «بازرگان و طوطی»، «موسی و شبان» و «تشنه و آب» آمده است. «گزیده دیوان شمس» نیز 110 غزل از غزلیات شورانگیز مولانا را شامل میشود. در انتهای کتاب نیز واژهنامهای آمده و در آن معنی 51 لغت دشوار از میان گزیده آثار مولانا ارائه شده است./998/د102/ق