خلاصهای از مقالات مشرق موعود
خبرگزاری رسا ـ شماره 30 فصلنامه علمی ـ پژوهشی مشرق موعود با عناوینی همچون «مدیریت از فرداست بر پایه مبانی»، «گونه شناسی کارکردی مفهوم مهدویت با تکیه بر گزارشات تاریخی»و «بررسی تاثیر انتظار امام مهدی بر سلامت ذهن و کیفیت زندگی دانشجویان» منتشر شد.
به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا، شماره 30 فصلنامه علمی ـ پژوهشی مشرق موعود به صاحب امتیازی مؤسسه آینده روشن (پژوهشکده مهدویت) منتشر شد.
این شماره از فصلنامه مشرق موعود با ارائه هفت مقاله از پژوهشگران حوزه و دانشگاه به موضوعات«مدیریت از فرداست بر پایه مبانی»،«نقد بررسی دیدگاه احمدحسن درباره رجعت»، «نقش امام غایب در هدایت و مبانی آن»، «گونه شناسی مدعیان دورغین مهدویت»، «بررسی تطبیقی آیه هشتم سوره انسان از دیدگاه فریقین»، «بررسی تاثیر انتظار امام مهدی بر سلامت ذهن و کیفیت زندگی دانشجویان » و «گونه شناسی کارکردی مفهوم مهدویت با تکیه بر گزارشات تاریخی» پرداخته است.فصلنامه مشرق موعود با مدیر مسؤولی سید مسعود پورسید آقایی و مدیریت داخلی مصطفی ورمزیار از سوی مؤسسه آینده روشن(پژوهشکده مهدویت منتشر می شود.
در ذیل چکیده مقالات تقدیم خوانندگان محترم می شود:
مدیریت از فرادست بر پایه مبانی
امیر غنوی
مریم غنوی
امام غایب را تعبیر متناقضنما گفتهاند؛ زیرا امام هدایتگری را بر عهده دارد و ناپیدایی و ناشناختگی امکان هدایتگری را از بین میبرد. این شبهه، از غفلت از نقش امام در عصر غیبت برمیخیزد.
امام علیه السلام در عصر غیبت، همۀ شئون و مسئولیتهای امامت را بر عهده دارد و تفاوت او در شیوهای است که به سبب حفظ ناشناختگی باید به کار گیرد. این نوشتار بر آن است که تخمینی از این شیوه ارائه کند. این تخمین میتواند بر پایه درک نقش و وظایف امام و شرایط خاص غیبت استوار شود. راه دوم، رجوع به روایات است؛ روایاتی که به تصریح یا اشاره از شیوۀ مدیریتی امامدر عصر غیبت خبر میدهد.
مهمترین یافتۀ این پژوهش، درک شیوهای است که ناشناختگی امام را از یک تهدید به فرصت بدل کرده است. همچنین فهم چگونگی حراست از حرکت دینی در برابر مشکلات و دشمنان بدون ایجاد اختلال در سامانۀ خودبسندهای که امامان شیعه پایهگذار آن بودهاند.
نقد و بررسی دیدگاه احمد حسن درباره رجعت
نصرتالله آیتی
یکی از مدعیان دروغینی که در سالهای اخیر با استفاده از ابزار جهل، عدهای از سادهدلان را فریفته است، احمد بن اسماعیل معروف به احمد الحسن است. وی که خود را با چهار واسطه فرزند امام مهدی(ع) میخواند مدعی است پس از پایان یافتن عمر شریف امام مهدی دوازده نفر از فرزندان آن حضرت _ که همگی مهدی و قائم هستند _ به ترتیب جانشین ایشان خواهند شد. بنابر این رجعت امامان معصوم نه در زمان امام مهدی(ع) بلکه در زمان دوازدهمین فرزند آن حضرت آغاز میشود و مقصود از مهدی در روایاتی که از آغاز شدن رجعت در دوران امام مهدی سخن میگویند امام زمان نیست، بلکه مهدی بیست و چهارم _ یعنی دوازدهمین فرزند از فرزندان امام مهدی _ است و البته وی خود را اولین مهدی از فرزندان امام مهدی(ع) میپندارد.
نوشتار پیش رو تلاشی است برای پاسخ به ادعای یادشده. در این نوشتار کوشش شده است ثابت شود بر اساس تصریحات متعددی که در روایات فراوانی وجود دارد، رجعت در دوران امام مهدی آغاز خواهد شد و در این روایات، قراین داخلی و خارجی بسیاری وجود دارد که مانع حمل آن بر مهدی بیست و چهارم میشود. بنابر این، نظریۀ مهدیان پس از مهدی _ صرفنظر از اشکالات متعدد دیگری که دارد _ به دلیل تعارض با روایات رجعت باطل است.
نقش امام غایب در هدایت و مبانی آن
رضا برنجکار
محمدتقی شاکر
پرسش از چیستی فواید و اثرگذاری امام غایب در سیر تکاملی انسانها، پرسشی است که پس از اثبات لزوم وجود امام و مبانی عقلی و نقلی آن طرح میشود. در یک انگاره حداقلی، امام جایگاهی همانند جایگاه دیگر حاکمان با قید عدالت دارد. این نوع تلقی علاوه بر تقصیر در تبیین جایگاه امامت با دوره غیبت امام، دچار سردرگمی در تحلیل نقش امام است. در آیات قرآن کریم، جایگاه حقیقی امام و نقش او در هدایت بیان شده که آیات شهادت از جمله این آیات است. از مسئله شهادت، چگونگی و آثار شهادتِ گروهی از برگزیدگانِ انسانها در آیات قرآن، برداشتهای متفاوتی وجود دارد.
بیشتر دیدگاهها به ثمربخشی شهادت انبیا و اوصیا در آخرت و صحنه قیامت معطوف است؛ اما با وجود شواهد متقن قرآنی و روایی باید پذیرفت که مسئله شاهد بودن گروهی از انسانها در دنیا و آگاهییابی الهی آنان از اعمال و باطن امور انسانهای دیگر، دارای پیامد دنیوی و زمینه تحقق امری مهم و اساسی است که بنای آفرینش و دستگاه عظیم و مستحکم ارسال انبیا و نصب اوصیا بر آن استوار و قوام یافته است؛ یعنی موضوع هدایت و کمالبخشی و رساندن هر چیز به سرانجام شایسته او؛ امری که خداوند متعال تنها خود را تحققبخش آن دانسته است.
در این میان، نقش شاهدان بر اعمال انسانها، واسطه بودن آنان در تحقق گونهای خاص از هدایت الهی است؛ همانگونه که انبیا، به منزلۀ واسطههایی الهی میان انسانها و خداوند در دریافت و انتقال پیامهای پروردگار در عرصه هدایت تشریعی به شمار میروند.
این نوشتار با بررسی تطبیقی تفاسیر ذیل آیات مربوط به شهادت، به نقد برخی از آرا و تبیین زوایای مجهولی از چرایی و نتایج این شهادت پرداخته و بدینوسیله بخشی از نقش و جایگاه هدایتی امام عصر(ع)تبیین شده است.
گونهشناسی مدعیان دروغین مهدویت
نعمتالله صفری فروشانی
امیرمحسن عرفان
هرچند هنوز زوایا و ابعاد بسیاری از پدیده مدعیان دروغین مهدویت ناگفته یا نامکشوف مانده، اما _ برخلاف گذشته _ اکنون دادههای علمی درخور توجهی درباره این موضوع در دسترس است. گفتنی است مدعیان دروغین مهدویت با وجود همانندی و همسویی بیشتر مصادیق آن در گستره تاریخ اسلام، در ذات خود یکی نیستند؛ بلکه به لحاظ ماهوی و نیز لحاظ جانبی، طیفی از ادعاهای متفاوت را تشکیل میدهند. این نوشتار خواهد کوشید ضمن ارائه تنوعات مدعیان دروغین، اصالت اندیشه مهدویت را در پرتو آن آشکار سازد.
این مقاله، با روشی توصیفی تحلیلی میکوشد دادههای لازم را از منابع گوناگون جمعآوری کند. نتایج به دست آمده از تحلیل و ترکیب این دادهها نشان میدهد مدعیان دروغین مهدویت بسته به ملاحظاتی چند، به انواعی تقسیم میشوند که این ملاحظات عبارتاند از: نوع ادعا، ماهیت ادعا، مقطع تاریخی طرح ادعا، مذهب مدعی، سرانجام ادعا، شخص ادعاکننده و دامنه جغرافیایی یا جمعیتی ادعا.
بیگمان موارد پیش رو، همه انواع موجود و صور محتمل در مدعیان دروغین نیست؛ بلکه با مطالعه و تأمل بیشتر در این موضوع و با ملاحظات مختلف، میتوان به تنوعات بیشتری دست یافت یا فرضهای قابل مطالعه بیشتری در آن اندیشید.
بررسی تطبیقی آیه هشتم سوره انسان از دیدگاه فریقین
حامد دژآباد
اعظم خداپرست
درباره آیه وَ یُطْعِمُونَ الطَّعامَ عَلى حُبِّهِ مِسْکِیناً وَ یَتِیماً وَ أَسِیرا»(انسان: 8) در میان مفسران فریقین، مباحث گوناگونی شکل گرفته است که عمدتاً به سبب نزول این آیه برمیگردد. شیعه به استناد دلایل متقن درونمتنی و برونمتنی تنها سبب نزول مرتبط با اهلبیت علیهم السلام را پذیرفته وبه هیچ روی عام بودن آیه را نمیپذیرد. درمقابل، مفسران اهلسنت در اینباره اتفاق نظری ندارند؛ برخی از آنان همچون سید قطب، سبب نزول مرتبط با اهلبیت علیهم السلام را مطلقاً نمیپذیرند و به دلایل درونمتنی و برونمتنی متعددی استناد میکنند.
برخی دیگر نیز از سبب نزولی که درباره انفاق ابوبکر و عمر و چند تن از مهاجرین است سخن به میان آوردهاند. اما دستهای دیگر از آنان، ضمن پذیرش سبب نزول مرتبط با اهلبیت با دلایلی به عمومیت تعابیر آیه و اختصاص نداشتن آن به اهلبیت علیهم السلام معتقد شدهاند. در این راستا اصلیترین دلیل آنان برای عدم تخصیص شأن نزول به اهلبیت، تعمیم آیه به افراد و مصادیق دیگر است که بطلان این مطلب در جای خود اثبات میشود.
بررسی تأثیر انتظار امام مهدی علیه السلام بر سلامت ذهن و کیفیت زندگی دانشجویان
مهرداد کلانتری
رسول روشن چلسی
رضوان صدرمحمدی
هدف از تحقیق پیش رو، تعیین رابطه بین کیفیت زندگی و سلامت ذهن با انتظار امام مهدی علیه السلام است. جامعه مورد مطالعه، دانشجویان دانشگاه غیرانتفاعی رفسنجان در سال تحصیلی 90- 91 هستند که تعداد یکصد و هشتاد نفر با استفاده از نمونهگیری تصادفی ساده مورد مطالعه قرار گرفتند.
برای جمعآوری دادههای مورد نیاز از سه پرسشنامه مربوط به بخش کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (WHOQOL-BREF)، میزان انتظار اماممهدی علیه السلام (پرسشنامه محققساخته) و سلامت ذهن استفاده شده است. دادهها با آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام تحلیل شدهاند.
در تجزیه و تحلیل دادهها، نتایج در سطح 95/0 اطمینان نشان داد که رابطه بین انتظار مهدی موعود علیه السلام و سلامت ذهن و کیفیت زندگی، معنادار است.
گونهشناسی کارکردی مفهوم مهدویت با تکیه بر گزارشات تاریخی
مهدی فرمانیان ارانی
حامد قرائتی
منابع و مستندات نظری و علمی مهدویت در اندیشه اسلامی به برکت اهتمام بزرگان و عالمان دینی از آموزههای مشترک فرق اسلامی به شمار میرود که به تفصیل در منابع حدیثی، کلامی و تاریخی مورد توجه قرار گرفته است. اما آنچه موجب بروز و ظهور تعاریف، مصادیق و حتی فرق گوناگون با محوریت آموزه مهدویت شده است، مفاهیم، کارکردها و انتظاراتی از مهدویت است که در اثر عوامل مختلف اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و حتی اقتصادی به منصه ظهور رسیده است.
این تحقیق در پی گونهشناسی کارکرد مفهوم مهدویت در جوامع اسلامی تحت تأثیر عوامل پیشگفته است؛ زیرا مفهوم مهدویت در بستر تاریخی دارای تطور معناداری است؛ تطوری که حتی بر متون و نصوص دینی نیز تأثیرگذار بوده و موجب انشعابات، تعاریف و قرائتهای گوناگونی در حوزه مهدویت شده است.
این نوشتار با تکیه بر منابع کتابخانهای و با رویکرد توصیفی تحلیلی و البته به صورت ابداعی، مفاهیمی کاربردی از مهدویت که ناظر به وقایع جاری و عینی جوامع اسلامی هستند را ارائه داده است. نتایج این تحقیق میتواند ما را در آسیبشناسی و بهکارگیری رویکردهایی مؤثر در صیانت از آموزه مهدویت به عنوان یکی از آموزههای قوامبخش اندیشه و تمدن اسلامی یاری کند./997/د 101/ق
منبع: آینده روشن
ارسال نظرات