۱۲ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۷:۰۷
کد خبر: ۲۴۴۲۰۱

کتاب «انقلاب اسلامی در شوشتر و گتوند» راهی بازار نشر شد

خبرگزاری رسا ـ کتاب «انقلاب اسلامی در شوشتر و گتوند» از سوی مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شد.
کتاب «انقلاب اسلامي در شوشتر و گتوند»

 

به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از مرکز اسناد انقلاب اسلامی، این مرکز در اولین روز از دهه مبارک فجر کتاب «انقلاب اسلامی در شوشتر و گتوند» تألیف محمدعلی اسدی از سوی مؤسسه فرهنگی هنری و انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی را منتشر کرد.

 

این اثر به بررسی حوادث و رخدادهای دوران انقلاب اسلامی در دو شهر شوشتر و گتوند از شهرهای استان خوزستان می‌پردازد. این دو شهر به دلیل داشتن ارتباطات گسترده با شهرهای همجوار خود مثل دزفول و به‌ویژه اهواز، از حوادث دو شهر یادشده، در کنار جریانات کلی کشور در دوران انقلاب اسلامی تأثیر پذیرفته است. همانند بسیاری از شهرهای ایران تحولات این منطقه پس از درگذشت آیت‌الله بروجردی و با آغاز نهضت روحانیون به رهبری امام خمینی رحمة الله علیه آغاز گردید.

 

به سبب ویژگی‌های مذهبی این مناطق و حضور چند تن از روحانیون مانند آیت‌الله سیدمحمدحسن آل‌طیب و آیت‌الله سیدمحمد جزایری و نیز مسافرت مردم این شهرها به اهواز، قم، مشهد و تهران، مردم در جریان کلی روند نهضت اسلامی قرار گرفته و با امام خمینی رحمةالله علیه آشنا شدند و با نهضت اسلامی همراهی کردند.

 

در این پژوهش با بیش از 300 نفر گفتگو شده است و تلاش شده تا از بایگانیِ مراکز اسنادی و بایگانی برخی دستگاه‌های دولتی و اسناد شخصی افراد نیز استفاده شود، هرچند این کار با سختی‌ها و مشکلاتی نیز همراه بوده است. نتیجه‌ی این تلاش‌ها و جستجوها و فعالیت‌ها مجموعه‌ای از داده‌ها و اطلاعات بود که براساس آنها برای این پژوهش دوازده فصل به شرح زیر طراحی شده است.

 

فصل اول: در این فصل اطلاعات جامعی از وضعیت جغرافیایی ـ سیاسی و اجتماعی این دو شهرستان آورده شده است تا خواننده بتواند در ذهن خود تصویر کلی از این موارد داشته باشد.

 

فصل دوم: در فصل دوم به حوادثی که از انقلاب مشروطه تا آغاز دهه‌ی چهل در کشور رخ داده پرداخته شده است و نهایتاً بازتاب و نقش عوامل سیاسی و اجتماعی این شهرستان‌ها مورد بررسی قرارگرفته است.

 

فصل سوم: در این فصل که هم‌زمان با آغاز نهضت اسلامی می‌باشد، حوادث و رخدادهای تأثیرگذار در منطقه بررسی شده است.

 

فصل چهارم: در این فصل با توجه به وجود شعبه‌هایی از احزاب در منطقه، تلاش شده در حد مقدورات اطلاعاتی از فعالیت احزاب در دوره‌ی نهضت اسلامی ارائه شود.

 

فصل پنجم: در این فصل نمایی کلی از اقدامات حکومت پهلوی در این منطقه در اختیار خوانندگان قرار گرفته است تا بتوانند ضمن درک شرایط آن زمان با دلایل نارضایتی ملت آشنا شوند.

 

فصل ششم: در این فصل فضای سال‌های نخستین دهه‌ی پنجاه ترسیم شده است، اینکه چه رخدادهایی باعث شد فضای فرهنگی و سیاسی جامعه مهیای شرایط انقلابی شود.

 

فصل هفتم: در این فصل حوادث و رویدادهای مهم سال 1356 مورد مداقه قرار گرفته است؛ حوادثی که بازتاب تأثیرگذاری در این دو شهر داشت.

 

فصل هشتم: در این فصل به بررسی حوادث مهمی پرداخته شده که متعاقب حوادث سال 1356 در کشور و در این دو شهر به وجود آمد و موجب شد که در پاییز سال 1357 رژیم دیگر نتواند بر اوضاع تسلط کاملی داشته باشد.

 

فصل نهم: در فصل نهم به بررسی چگونگی شکل‌گیری گروه‌هایی پرداخته شده است که شیوه‌ی مبارزه با رژیم شاه را غیر از مبارزه‌ی سیاسی و فرهنگی می‌دانستند و تلاش می‌نمودند از طریق آسیب‌زدن به مراکز قدرت رژیم و عوامل سرکوب، پایه‌های حکومت پهلوی را متزلزل کنند.

 

فصل دهم: در روند مبارزه‌ی مکتبی و حوادث به‌وجودآمده از قِبَل آن شخصیت‌ها و افرادی نقش محوری و مهمی داشته‌اند که در این فصل به بررسی زندگی، نقش و پایگاه اجتماعی آنها پرداخته شده است.

 

فصل یازدهم: در هر مبارزه به‌ویژه از نوع اسلامی برخی مراکز و کانون‌هایی وجود دارند که پایگاه تجمع و مرکز شکل‌گیری و تصمیم‌سازی می‌باشد که می‌توان از محله‌ها، مدارس، مساجد و منازل نام برد، لذا در این فصل به شناسایی این مراکز پرداخته شده است.

 

فصل دوازدهم: در این فصل به بررسی شکل‌گیری نهادهای انقلابی پرداخته شده که بلافاصله پس از پیروزی انقلاب تشکیل شدند تا بتوانند به توقعات و خواسته‌های مردم پاسخ دهند. همچنین در این فصل به موانع و مشکلات پس از پیروزی نیز پرداخته شده است.

 

کتاب «انقلاب اسلامی در شوشتر و گتوند» در 408 صفحه با بهای 130000 ریال روانه بازار نشر شده است. مراسم رونمایی از این کتاب سه شنبه چهاردهم بهمن ماه از ساعت 10 صبح در اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان گتوند برگزار می‌شود./998/د102/ق

ارسال نظرات