پیش شماره اول فصلنامه سبک زندگی دینی در بازار نشر
خبرگزاری رسا ـ فصلنامه علمی ـ تخصصی سبک زندگی دینی سال اول، ویژه پاییز 1393 به صاحبامتیازی سازمان تبلیغات اسلامی و مدیرمسؤولی حسین قشقایی به بازار نشر ارائه شده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، این فصلنامه از مباحث زیر جمعآوری شده است:
حوزه روابط اجتماعی بر مبنای سبک زندگی اسلامی
الگوسازی مسکن بر پایه سبک زندگی اسلامی
پارادایمهای نوین معلمان در ارتقای سبک زندگی
آثار فرزندآوری با تأکید آیات و روایات در سبک زندگی اسلامی
نمادهای سبک زندگی غربی در تقابل با سبک زندگی اسلامی
وظایف سازمانها و نهادهای فرهنگی در ترویج سبک زندگی اسلامی
سبک زندگی دینی؛ در مصاحبه با حجتالاسلاموالمسلمین محمد عالمزاده نوری
حوزه روابط اجتماعی بر مبنای سبک زندگی اسلامی
حمید فاضل قانع
چکیده: سبک زندگی، شامل مجموعهای از رفتارها و الگوهای کنش هر فرد است که معطوف به ابعاد هنجاری و معنایی زندگی اجتماعی باشد؛ از آنجایی که آموزههای دینی بر شکلگیری و تثبیت باورها، ارزشها و هنجارهای اجتماعی اثرگذار است، میتوان گفت که الگوهای رفتاری پذیرفتهشده در یک گروه اجتماعی، به میزان زیادی متأثر از آموزههای دینی و گروههای مرجع معرفیشده از سوی دین است. نمود آشکار سبک زندگی را میتوان در حوزه روابط اجتماعی جست که در این زمینه، اسلام بهترین الگوی رفتاری را سیره پیامبر گرامی و خاندان ایشان علیهمالسلام معرفی کرده است. در این راستا، رفتار و گفتار امام رضا علیهالسلام به دلیل شرایط خاص اجتماعی آن حضرت، مورد توجه این نوشتار قرار گرفته است و از میان ابعاد و لوازم گوناگون روابط اجتماعی، به چهار مورد آراستگی، همیاری، اخلاقگرایی و تعامل فرهنگی در گفتار و کردار امام رضا علیهالسلام پرداخته شده است.
الگوسازی مسکن بر پایه سبک زندگی اسلامی
محمدحسن الهیزاده
راضیه سیروسی
چکیده: مسکن، از ضروریترین نیازهای اولیه زندگی انسان، از دیرباز مورد توجه بوده است. در مذهب اسلام، خانه حریم امن خانواده به شمار میرود که در آیات و روایات اهل بیت علیهالسلام، بر اهمیت آن تأکید شده است. به دلیل اهمیت حریم خانواده در فرهنگ ایرانی، حفظ حجاب در طراحی مسکن به وضوح دیده میشود. سبک معماری گذشته ایران، درونگرا بود و مشرفنبودن خانهها به یکدیگر و همچنین دوری از اختلاط محرم و نامحرم از ویژگیهای مهم آن به شمار میرفت. از دوره قاجاریه که پیش درآمد معماری مدرن شناخته میشود، تقابل معماری سنتی با مدرن پدید آمد. اگرچه در این دوره، تقابل تنها از راه تصاویر، نمادهای کوچکی داشت، اما با ورود مهندسین تحصیلکرده غرب در عرصه ساختمانسازی، به تدریج معماری سنتی اهمیت خود را از دست داد، به طوری که در دوره پهلوی دوم با شکلگیری مجتمعهای مسکونی به مرور زمان الگوهای سنتی به فراموشی سپرده شد. معماران و مهندسین ایرانی به جهت تعلق خاطری که به سنت داشتند، تلاشهایی برای تلفیق معماری سنتی با غرب کردند، اما با توجه به پیدایش نیازهای جدید و معماری کامپیوتری، معماری سنتی توان رقابتی خود را از دست داد و به فراموشی سپرده شد. در این مقاله سعی شده تا پس از بیان ویژگیهای مسکن در فرهنگ اسلامی ـ ایرانی، به ریشهیابی علل بیتوجهی به معماری سنتی پرداخته شود و در خاتمه، الگویی مناسب ارائه شود که منطبق با ارزشهای الهی و نیازهای روز جامعه باشد.
پارادایمهای نوین معلمان در ارتقای سبک زندگی
احمد ملکی پور
موسی ملکی پور
چکیده: امروزه معلمان به عنوان مهمترین رکن و منبع در سازمان آموزش و پرورش، با آگاهی از تحولات زیست محیطی و برخورداری از انواع دانش و مهارتها قادر خواهند بود وظیفه خطیر خود را به نحو شایسته، در راستای ارتقای سبک زندگی و اخلاق زیست محیطی به انجام برسانند. هدف این مقاله شناسایی پارادایمهای نوین معلمان در ارتقای سبک زندگی و اخلاق زیست محیطی دانش آموزان است. ادبیات موضوع نشان میدهد که پارادایمهایی(الگوهایی) از جمله: 1. آشنایی با سواد اطلاعاتی؛ 2. آشنایی با الگوهای نوین تدریس؛ 3. برنامهریزی خوب؛ 4. کشف استعدادهای یادگیرندگان؛ 5. ایجاد انگیزه مثبت؛ 6. حساسکردن دانشآموزان به محیط پیرامون خود؛ 7. ایجاد مهارت تفکر انتقادی؛ 8. تعامل با خانوادهها؛ 9. مهارت در سنجش و ارزیابی آموزههای زیستمحیطی یادگیرندگان، نقش بسزایی در ارتقای سبک زندگی و اخلاق زیست محیطی دانش آموزان دارد.
آثار فرزندآوری با تأکید آیات و روایات در سبک زندگی اسلامی
ابوالفضل کاظمی
سیده فاطمه شاهمرادی
ملیحه سادات مهدوی
چکیده: دین مبین اسلام، برترین دین آسمانی، در معارف الهی خود به اهمیت خانواده و فرزندداری عنایت ویژهای کرده است. آنچه در این نوشتار و به روش کتابخانهای مورد بررسی قرار گرفته است، بررسی نظر اسلام نسبت به فرزندآوری و بررسی فواید فرزندآوری و آسیبهای خودداری از آن است. بررسی آیات و روایات نشان میدهد که به طور عموم نظر دین مبین اسلام نسبت به فرزندآوری مثبت است و بر آن فواید و آثار مثبتی مترتب است، از جمله این آثار: کمک به والدین، ادامهدهنده راه والدین، فرزند به عنوان اعمال متأخر، نعمت الهی و سبب امتحان والدین، افزایش روزی، طلب آمرزش برای والدین و سپر آتشبودن فرزندان قابل ذکرند. همچنین زندگی با فرزند کم، آسیبهایی را در پی خواهد داشت که کاهش روزی، برکت و سختتر شدن تربیت دیگر فرزندان از جمله این آسیبها است.
نمادهای سبک زندگی غربی در تقابل با سبک زندگی اسلامی
فاطمه ابوترابیان
چکیده: فرهنگ زندگی، متأثر ازتفسیر ما از زندگی است و هر هدفی را برای زندگی تعیین کنیم، سبک خاصی را به همراه میآورد. مفهوم سبک و فرهنگ زندگی به مسائلی نظیر خانواده، ازدواج، نوع مسکن، نوع لباس، الگوی مصرف، تفریحات و اوقات فراغت، کسب و کار، رفتارهای فردی و اجتماعی در محیطهای مختلف و به عبارت دیگر به همه مسائلی برمی گردد که متن زندگی انسان را شکل میدهند. پوسته فرهنگ غربی پیشرفت ظاهری است؛ اما باطن آن سبک زندگی مادی، شهوت آلود، گناهآفرین و هویتزدای ضد معنویت است. اصل اصالت لذت و اصالت منفعت به عنوان دو اصل اساسی جاری در زندگی مردم مغرب زمین بر اساس مفاهیم فلسفه اومانیسم تعریف میشود. اومانیسم، ماده گرایی، سکولاریسم، خردگرایی، فردگرایی و جهانیشدن پایه و اساس تفکر را در مغرب زمین شکل میدهند. ما در این اثر در حد توان خود سعی داشتهایم تا به نمادشناسی سبک زندگی غربی بپردازیم.
وظایف سازمانها و نهادهای فرهنگی در ترویج سبک زندگی اسلامی
محسن موحدی
چکیده: بر اساس اهمیت موضوع وظایف سازمانهای فرهنگی در ترویج سبک زندگی اهل بیت علیهمالسلام، در این پژوهش بر رابطه بین سازمانهای فرهنگی جامعه و سبک زندگی اهل بیت علیهمالسلام تأکید میشود. پس از بیان تعریف کلی از دو مفهوم سبک زندگی و سازمان فرهنگی، یافتههای تحقیق ارائه خواهد شد. روش تحقیق از نوع پیمایشی است که در جامعه فرهنگیان شهرستان نجف آباد انجام شده و سوالات تحقیق درباره نقش سیاستهای پنج نهاد مهم فرهنگی جمهوری اسلامی ایران تنظیم شده است. برخی نتایج و یافتههای تحقیق عبارتند از: 1. غنیسازی مطالب کتب درسی دورههای مختلف تحصیلی درباره سبک زندگی اهل بیت علیهمالسلام از طریق تحلیل محتوای این کتب توسط متخصصان برنامهریزی درسی و آموزشی مهمترین وظیفه آموزش وپرورش؛ 2. انجام مطالعات و تحقیقات پیرامون فرهنگ عمومی در زمینه سبک زندگی اهل بیت علیهمالسلام و استفاده از نتایج حاصل در برنامهریزیهای فرهنگی مهمترین وظیفه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ 3. ساخت برنامههایی در خصوص آشناسازی نسل جوان با سبک زندگی اهل بیت علیهمالسلام و نشاندادن برتری فرهنگ اسلامی بر فرهنگ غرب و سایر کشورها در این زمینه مهمترین وظیفه صدا وسیما؛ 4. تبیین سبک زندگی اهل بیت علیهمالسلام مهمترین وظیفه حوزه علمیه؛ 5. تهیه و ارائه اولویتهای پژوهشی مطالعات راهبردی سبک زندگی اهل بیت علیهمالسلام برای موضوعات پایاننامههای رشتههای علوم انسانی به صورت فراخوان به دانشگاهها مهمترین وظیفه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در ترویج سبک زندگی اهل بیت علیهمالسلام به حساب میآید.
علاقهمندان جهت تهیه این فصلنامه میتوانند با شماره تلفن: 37835372 ـ 025 تماس بگیرند.
گفتنی است، فصلنامه علمی ـ تخصصی سبک زندگی دینی سال اول، ویژه پاییز 1393 به صاحبامتیازی سازمان تبلیغات اسلامی و مدیرمسؤولی حسین قشقایی در 176 صفحه و قیمت 5000 تومان به بازار نشر ارائه شده است./992/ن604/ق
ارسال نظرات