۳۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۶:۳۹
کد خبر: ۲۴۷۸۱۶

اختلافات شدید عربستان و امارات بر سر یمن

خبرگزاری رسا ـ کارشناسان سیاسی در منطقه دیدارهای فشرده اخیر سران کشورهای حاشیه خلیج فارس در عربستان را به دلیل اختلاف ریاض و ابوظبی درباره پرونده یمن می‌دانند.
عربستان و يمن

 

به گزارش خبرگزاری رسا، فعالیت‌های سیاسی سران خلیج فارس طی یک هفته گذشته، تمام چشم‌ها را به خود دوخته است تا جایی که تحلیل‌گران و ناظران سیاسی به دنبال یافتن دلایل واقعی سفرهای اخیر مقامات کویت، امارات و قطر به ریاض و دیدار با پادشاه عربستان طی 3 روز متوالی هستند. این مسئله در تاریخ روابط کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس بی‌سابقه است.

 

در این‌باره گمانه‌زنی‌های متعددی می‌شود. پایگاه خبری "شؤون خلیجیة" در گزارشی به این مسئله پرداخت و نوشت که برخی از ناظران سیاسی بر این باورند که دلیل این دیدارهای فشرده مقامات کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به پرونده مصر و رابطه‌اش با این کشورها صورت می‌گیرد به ویژه پس از تحولاتی که اخیرا در مصر بر سر مقابله‌اش با داعش روی داد و تکفیری‌ها 21 مصری را در لیبی به قتل رساندند.

 

علاوه بر این پس از مرگ ملک عبدالله پادشاه عربستان سعودی که تا زمان زنده بودنش موجب مهار تنش در روابط دوحه و قاهره شده بود، این روابط بار دیگر با تنش همراه شد و با مرگ شاه سعودی، قطر زبان به انتقاد مصر باز کرد.

 

پایگاه خبری یمنی "الضالع نیوز" با انتشار این گزارش نوشت: اما برخی دیگر از ناظران سیاسی بر این باورند که دلیل این تحرکات بر سر پرونده یمن است و هدف از آن، مقابله با انصارالله و جلوگیری از پیروزی‌های بیشتر این جنبش مردمی است. به ویژه که این جنبش با اعلام بیانیه قانون اساسی، از دو هفته پیش تاکنون، شرایط را برای منافع کشورهای حوزه خلیج فارس، دشوار کرده‌اند.

 

اختلاف سعودی اماراتی درباره یمن

 

بر اساس گزارش‌های موجود، عربستان سعودی و امارات اختلاف زیادی بر سر پرونده یمن دارند و ریاض، ابوظبی را مسئول بحرانی شدن اوضاع در یمن می‌داند زیرا می‌گوید که اصرار امارات بر حمایت و پشتیبانی از انصارالله و گوش دادن به مطالبات علی عبدالله صالح، رئیس‌جمهور مخلوع یمن پس از انقلاب 2011 میلادی موجب به وجود آمدن شرایط کنونی شده است.

 

منابع آگاه نیز اعلام کردند که نشست دو روز پیش سران دو کشور امارات و عربستان در ریاض نیز در همین راستا بود و طرف سعودی از طرف مقابلش خواست تا از حمایت  علی عبدالله صالح و پسرش "احمد" که اکنون سفیر یمن در امارات است، دست بردارد.

 

بر اساس این گزارش، نشست فوق‌العاده‌ای میان محمد بن زاید، ولی‌عهد ابوظبی و معاون فرماندهی کل نیروهای مسلح در امارات و شاهزاده محمد بن نایف، جانشین ولی‌عهد و رئیس شورای امور سیاسی و امنیتی و وزیر کشور در ریاض برگزار شد و مسئله نحوه تعامل امارات با پرونده یمن  و نحوه مقابله با آن بررسی شد.

 

تلاش امارات برای تقویت نفوذ در یمن

 

امارات متهم است که تلاش دارد حاکمیتی همسو با خود را در یمن ایجاد کند. به همین دلیل نیز زمزمه‌هایی برای نامزدی "احمد بن علی عبدالله صالح" برای ریاست‌جمهوری مطرح است و دلیل آن نیز حمایت‌های بی‌دریغ ایوظبی از او و پدرش است. هرچند که انصارالله یمن کاملا این درخواست ابوظبی را رد می‌کنند و حاضر نیستند پسر دیکتاتور مخلوع به قدرت برسد و بار دیگر این خاندان بر مردم یمن حکومت کنند.

 

به اعتقاد ناظران سیاسی، امارات طی چند سال گذشته از برخی شخصیت‌های سیاسی در کشورهای عربی حمایت مالی می‌کند تا با رساندن آنها به پست‌های کلیدی در این کشورها، سیاست‌ این کشورها را به نفع خود تغییر دهد.

 

حمایت ابوظبی از "احمد شفیق" در مصر که از زمان شکست در انتخابات ژوئن 2012 به امارات رفته است، مصداق همین مسئله است.

 

ناظران سیاسی بر این باورند که امارات به اندازه زیادی کودتای عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور کنونی مصر علیه حکومت محمد مرسی را تامین مالی کرده است و حمایت مالی هنگفتی بالغ بر 4 میلیارد دلار در قالب وام و کمک‌ به پروژه‌های مختلف و ...  از دولت السیسی کرده است.

 

طبق این گزارش، در تونس نیز، اطلاعاتی در دست است که نشان می دهد باجی قائد السبسی، رئیس‌جمهور کنونی این کشور، پول و هدایایی نظیر خودروهای زرهی و ...از امارات دریافت کرده است و این مسئله پیش از نامزدی‌اش برای ریاست‌جمهوری بود.

 

در لیبی نیز، هنوز امارات از سرتیپ "خلیفه حفتر" برای دستیابی به قدرت حمایت می‌کند و با همکاری حکومت کنونی مصر، به او سلاح می‌رساند./1321/د101/ک

ارسال نظرات