گزارش دویچهوله از حکم حبس علیه شیخ علی سلمان
به گزارش خبرگزاری رسا، «شیخ علی سلمان» معروفترین مخالف دولت این کشور 6 ماه برای صدور حکمش صبر کرد و بعد از اینهمه مدت به سپری کردن 4 سال حبس محکوم شد اما مسئله این است که وی تنها کسی نیست که این حکم دربارهاش صادر میشود.
در شبکه اجتماعی «توییتر» وابستگان به گروه مخالف الوفاق، پیامهایی با این مضمون که «شیخ علی سلمان را آزاد کنید» و «آزادی برای علی سلمان» منتشر کردهاند اما فریاد مخالفان بحرین همیشه بیش از این است. جرم این افراد تحریک به نافرمانی و توهین به مقام دولتی عنوان میشود.
«حسن ردهی» وکیل شیخ علی سلمان پس از صدور حکم به خبرنگاران گفت:« اینکه اتهام موکل من مبنی بر سرنگونی از دولت، تخفیف یافته، کاملا غیر ممکن است. ما خواستار تجدیدنظریم و امیدواریم که بتوان در این بخش به نتیجه رسید.»
«سعید بومهدوها»نماینده مدیر برنامه عفو بینالملل و شمال آفریقا در سازمان عفو بینالملل هم این حکم را شوکهکننده دانسته است و گفت: «شیخ علی سلمان برای این محکوم شد که عقاید خود را به صورت آزادانه ابراز کرد.» و عقاید او هم روشن است: روحانیون شیعه میخواهند که با توجه به جمعیت بالای شیعیان، از موقعیت برابری برخوردار باشند. شیخ سلمان 2 روز پس از اینکه به ریاست مجدد حزب الوفاق رسید موضوع اصلاحات را مطرح کرد، دستگیر شد.
مخالفان تحت فشارند
در سال 2011 در بحرین هم مانند دیگر کشورهای عربی مردم علیه دولت انقلاب کردند اما در بحرین اعتراضها چندان طول نکشید چرا که خانواده سلطنتی «حامد بن عیسی الخلیفه»، عربستان را به کمک طلبیدند. این اعتراضها به کشتار مردم منجر شد به طوری که از سال 2011 دستکم 89 نفر کشته شدهاند و شمار زیادی از معترضان هم شکنجه شدند و در زندانها هم خبری از آنها نیست.از آن زمان تاکنون همواره این خواسته مطرح است که آمریکا انتقال سلاح برای دولت بحرین را متوقف کند.
دولت بحرین رویکرد تقابلی سنگینی با مخالفان دولت دارد و بیشتر مخالفان هم شیعه هستند. حدود 70 درصد مردم بحرین را شیعیان تشکیل میدهند اما از پستهای کلیدی حذف شدهاند. علاوه بر این مناطق شیعنشین در این کشور ثروتمند بسیار فقیر نگه داشته شدهاند و نرخ بیکاری در میان آنها بالاست. در مجموع شیعیان در بحرین احساس میکنند که از لحاظ اجتماعی، اقتصادی و سیاسی تحت فشار سیاسی هستند.
یکی از این موارد انتخابات است.شبکه خبری دویچهوله در ادامه این گزارش نوشت که پیش از انتخابات پارلمانی در نوامبر 2014، شیخ علی سلمان به این موضوع اشاره کرده بود و گفت: «من می خواهم مردم بحرین با هم برابر باشند. اما حکومت نمیخواهد حوزههای رایگیری برابر بدهد.»
در دهههای 1980 و 1990 بود که شیعیان بحرین انتقادها از دولت را آغاز کردند این اعتراضها در آغاز سرکوب شدند و حتی با موجهای لیبرال همراه بودند اما در ماهیت آنها تغییری ایجاد نشده است.
غرب از دولت بحرین هیچ انتقادی نکرده است
دولت بحرین همواره ادعا کرده است که تظاهراتها را در این کشور از تهران هدایت میشود. این توجیهی است که در سطح بینالمللی بسیار مطرح شده است.از زمانی که بحرین در حمله هوایی ائتلاف ضد داعش به رهبری آمریکا هم همکاری کرده، انتقادها از این کشور کاهش یافته است و حتی شبکه «بلومبرگ» اعلام کرده است که «جان کری» وزیر خارجه آمریکا ماه می گذشته در دیدار با همتای بحرینی خود در پاریس از افزایش کمکهای تسلیحاتی به این کشور حمایت کرده است.
بیش از 3 هزار 200 زندانی سیاسی در بحرین به سر میبرند. به خصوص در پایان سال 2014 و آغاز 2015، موج جدیدی از دستگیریها در این کشور به راه افتاد. «نبیل رجب» فعال حقوقبشر پس از 2 سال حبس به 6 ماه زندانی محکوم شد. «شیخ علی سلمان» رهبر مخالفان هم به سپری کردن 4 سال زندان محکوم شده است.
احتمال اعتراض های جدید وجود دارد
«مریم الخواجه» دیگر فعال حقوقبشری است که وی و خواهرش دستگیر شدهاند. مدیر مرکز کشورهای حوزه خلیجفارس در این مورد در شبکه توییتر نوشت: «با صدور حکم علیه الخواجه، دولت به روشنی نشان داد که هیچ تمایلی برای اصلاحات ندارد. به این ترتیب دولت به صورت رسمی از مردم خواسته است که به خیابانها بیایند.»
البته تقریبا در منامه اعتراضها صورت نمیگیرند در این شهر از اعتراضهای سال 2011، از اعتراضهای سازماندهی شده و تجمعها مخالفان جلوگیری میشود اما در روستاهای شیعهنشین این اعتراض ها متوقف نشدهاند و در برخی موارد اخباری از آنها منتشر میشود./982/ب101/د