۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۱۸:۲۷
کد خبر: ۲۷۵۷۵۵

انتشار 21 عنوان کتاب جدید از سوی پژوهشکده حج در بهار 94

خبرگزاری رسا ـ بیست و یک اثر در بهار 1394 از سوی پژوهشکده حج وزیارت وابسته به حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج وزیارت منتشر شد، این آثار شامل 19 جلد کتاب و 2 شماره نشریه است، این آثار در سال گذشته در گروه های علمی پژوهشکده مورد نظارت و ارزیابی قرار گرفته بود و به همت همکاران پژوهشی و اداری طی سه ماه اخیر از چاپ خارج شده و در اختیار علاقمندان قرار گرفت.
21 عنوان كتاب جديد از سوي پژوهشكده حج

 

به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی حج، بیست و یک اثر در بهار 1394 از سوی پژوهشکده حج وزیارت وابسته به حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج وزیارت منتشر شد.

 

براساس این گزارش، پژوهشکده حج و زیارت در اولین فصل سال 1394 موفق به انتشار 19 جلد کتاب و 2 شماره نشریه شد. این آثار در سال گذشته در گروه های علمی پژوهشکده مورد نظارت و ارزیابی قرار گرفته بود و به همت همکاران پژوهشی و اداری طی سه ماه اخیر از چاپ خارج شد و در اختیار علاقمندان قرار گرفت. جهت آشنایی با آثار منتشر شده، در ادامه همین گزارش، اطلاعات مأخذشناسی این آثار به همراه توصیف کوتاهی درباره آنها و نیز متن کامل آنها (در قالب فایل pdf) عرضه شده است.

 

پژوهشی فقهی پیرامون نماز زیارت

 

رضا سلم آبادی، 232صفحه، رقعی.

 

نشر: خرداد 1394

 

نماز زیارت، به عنوان یک عمل عبادی، موضوعی فقهی تلقی می‌شود که محل ابتلای هر زائری است. بنابراین پاسخ به مسائل آن راهگشای همه زائران مؤمن خواهد بود. سؤال اصلی درباره این موضوع که نگارنده در پی پاسخ آن بوده است، این است که آیا نماز زیارت، مشروعیت دارد؟ البته سؤالات متعدد دیگری نیز درباره این موضوع، مطرح است؛ از جمله: حکم نماز زیارت از ادله متقن استفاده می‌شود یا از باب «تسامح در ادله سنن» می‌باشد؟؛ نماز زیارت برای چه کسانی خوانده می‌شود؟ معصوم یا غیرمعصوم؟!؛ ـ زمان آن چه وقت است؟ قبل از زیارت یا بعد از آن؟ و...

 

حج در اندیشه حضرت امام رحمةالله علیه و مقام معظم رهبری

 

عبدالناصر خلیلی، ناصر سیدابراهیمی و علی خلیلی، 308صفحه،‌ رقعی.

 

نشر: خرداد 1394

 

حج، یکی از مناسکی است که امام خمینی به عنوان ظرقیتی عظیمی بدان می نگریست، چرا که از نظر ایشان، قدرت و وحدت، تعامل و همدلی و آگاهی از اوضاع سرزمین های اسلامی، در موسم حج به وقوع می پیوندد و دیگر ابعاد ظاهری و باطنی، در این مراسم باشکوه نمایان می شود. مقام معظم رهبری نیز با تمرکز بر تعالیم اسلامی و شفاف سازی به روز از مسائل و مشکلات ملت های مسلمان، نقش هدایتگری بزرگی را در به ثمر رساندن آرمان های حضرت امام داشته اند.

 

سفرنامه عتبات، هند و حج

 

سیدمحمدحسین تقوی قزوینی، 324صفحه، 1394.

 

نشر: حرداد 1394

 

گزارش مسافرت هشت ماهه مرحوم میرزا سیدمحمد تقوی قزوینی (1265-1358ش.)، از علمای قزوین، به سه کشور عراق، هند و حجاز می­باشد. پس از اینکه این اثر توسط بازماندگان مؤلف به پژوهشکده حج و زیارت ارائه شد، آقای محمدعلی باقرزاده از سوی گروه تاریخ برای کار تصحیح آن انتخاب شد. سفر قزوینی در روز 14 شعبان 1340 آغاز شده و تا 9 ربیع الثانی 1341 قمری به طول انجامیده است.

 

هدیة الزائرین

 

نوشته محمدهادی زائر طهرانی(متوفای بعد از 1321ق.)، تصحیح سیدمحمد موسوی نژاد، 216صفحه، رقعی.

 

نشر: حرداد 1394

 

رساله حاضر که اثری از مرحوم محمدهادی زائر طهرانی است، در عهد مظفرالدین شاه در سال 1321قمری در کربلا نوشته شده است. در این رساله که مرکب از نثر و نظم است، مشاهدات مؤلف و نیز تحقیقات وی از کتب معتبر تاریخی بیان شده، تاریخ مراکز زیارتی مانند مکه مکرمه و مدینه منوره و بارگاه های امامان و امامزادگان و نیز مدفونین در بارگاه­ها و نسب آنان و همچنین ساختمان­ها و گنبدها و تعمیرات صورت گرفته در آنها به طور مفصل ذکر شده است.

 

حج 31:‌ گزارشی از حج گزاری سال 1431 قمری برابر با 1389 شمسی

 

به کوشش یعقوب توکلی، 300 صفحه، وزیری.

 

نشر: حرداد 1394

 

گزارشی از حج گزاری ایرانیان در سال 1431 قمری (1389 شمسی) است. در این کتاب که در پی سلسله گزارشات سالیانه‌ای به نام کتاب حج نگاشته شده، تلاش شده است تا با نگاهی از منظر ثبت وقایع و تأکید بر تاریخی نمودن عناصر مختلف و بیان حس و حال و معنویت حاکم به فضای اعمال حج به بیان فعالیتهای مدیریت امور حج و زیارت کشور جمهوری اسلامی بپردازد.

 

نویسنده در این نوشتار، تلاش نموده تا تلاش ها و فعالیت‌های مسئولین حج جمهوری اسلامی چه در بعثه مقام معظم رهبری و چه در سازمان حج و زیارت را حتی الامکان گزارش و ثبت نماید.

 

فرماندهان تکفیر: آشنایی با شخصیت­ها و فتاوای بزرگان وهابیت

 

حمید محمدی صبور، 456صفحه، وزیری.

 

نشر: خرداد 1394

 

این کتاب، مجموعه مقالات نویسنده در سایت مشرق درباره شخصیتهای جریان تکفیری است. البته نویسنده علاوه بر آن مطاللب، مقالات جدیدی درباره ده شخصیت دیگر در کتاب آورده است. وی تلاش کرده با استفاده از منابع جریانهای تکفیری، دیدگاهها و فتاوای آنها را در موضوعات روز و جدید استخراج و نقد و بررسی کند. ابن تیمیه، ان قیم جوزی، محمد بن عبدالوهاب، بن باز، عبدالعزیز آل الشیخ، محمد ناصرالدین البانی، صالح بن فوزان، عبدالله بن جبرین و ابن عثیمین از جمله شخصیتهایی هستند که دیدگاهها و افکارشان در این کتاب بررسی شده است.

 

حکیمه دختر امام جواد علیهما السلام (متوفای پس از سال 274ق.) مدفون در حرم عسکریین علیهما السلام

 

محمدمهدی فقیه بحرالعلوم، 140صفحه، رقعی

 

نشر: خرداد 1394

 

حکیمه، دختر امام جواد (علیهما السلام)، از بانوان بزرگ و عظیم الشأن شیعه است. او از راویان برجسته شیعه است که محضر چهار تن از ائمه شیعه را درک نموده و به عنوان سفیر امام زمان علیه السلام در غیبت صغرا، خدمت می کرد. در این کتاب، افزون بر زندگانی حکیمه خاتون (علیها السلام)، به روایات و راویان از او نیز پرداخته شده است.

 

گاهنامه بینش، شماره 5، زمستان 1393

 

نشر: خرداد 1394

 

در پنجمین شماره گاهنامه بینش، پرونده «سلفیت و سلفیان» بررسی شده است. در این شماره، گزارشی اجمالی از معنا و مفهوم سلف و سلفی گری، معرفی انواع گروههای سلفی و تفاوت علمی و عملی آنها و نقد و بررسی اندیشه سلفی های جهادی و نیز گزارشی اجمالی از مقالات ارائه شده در در همایش «السلفیه منهج شرعی و مطلب وطنی» است که در سال 1433 قمری در دانشگاه محمد بن سعود عربستان برگزار شده، به همراه نقد آنها است.

 

حج و ولایت فقیه

 

رضا عندلیبی و مهدی درگاهی، 244صفحه، وزیری.

 

نشر: خرداد 1394

 

محدوده ولایت فقیه در عرصه حج و زیارت و وظایف حاکم اسلامی در قبال این مهم، مسئله‌ای است که تاکنون کتاب مستقلی در مورد آن نگاشته نشده است؛ ازاین‌رو نویسندگان تصمیم گرفته­اند این موضوع مهم و کاربردی، به صورت دقیق، بررسی فقهی شود و همه جوانب بحث، فارغ از پیش‌داوری یا گرایش سیاسی، مورد بررسی موشکافانه علمی قرار گیرد. ن.

 

فصلنامه میقات حج، شماره 90، زمستان 1393

 

نشر: خرداد 1394

 

این شماره شامل هشت مقاله در موضوعات اسرار و معارف حج،‌ فقه حج، تاریخ و رجال و اماکن و آثار است. عناوین مقالات: معناشناسی محرمات احرام؛ صد و حصر نایب در حج؛ چگونگی انجام وضو نزد فریقین (3): مسح؛ خفتگان در بقیع (20): قله های رفیع بقیع: زینت پرستندگان، سجاد اهل بیت علیهم السلام؛ رساله در ذراع مکه (تألیف حوالی سال 980 هجری)؛ مسجد و نقش آن در تأمین امنیت فردی و اجتماعی؛ حج ابراهیمی؛ فن مناظره: صنعت ششم (2)؛ فهرست راهنمای فصلنامه میقات حج (90-81).

 

ابراهیم غمر، نواده امام حسن مجتبی  علیه السلام و جد سادات طباطبایی

 

سیدمحمود سامانی و محمدمهدی فقیه بحرالعلوم، 132صفحه، رقعی.

 

نشر: اردیبهشت 1394

 

معرفی شخصیت و ابعاد زندگانی ابراهیم غمر، از نوادگان امام حسن مجتبی علیه السلام موشضوع این نوشتار است. وی از راویان شیعه و فردی ثقه و در نشر معارف اهل بیت  علیهم السلام کوشا معرفی شده است. نویسنده در سه فصل مطالبش را بیان کرده است. در فصل نخست به معرفی پدر ومادر، القاب، اوصاف و برخی ویژگیهای او پرداخته است. در فصل دوم، به چونگی شهادت و معرفی مرقد و بارگاه او شاراه داشته است. در فصل سوم هم نسل ابراهیم، که بیشتر آنان سادات طباطبایی هستند، بررسی شده است.

 

ترور و خشونت؛ ویژه نامه گاهنامه بینش-شماره 4

 

به کوشش علی اصغر رضوانی، 304صفحه، وزیری.

 

نشر: اردیبهشت 1394

 

گزارشی اجمالی از زمینه های تاریخی، سیر تطور جریان ترور و نگاهی به عملکرد تکفیریان در بحرانهای سیاسی و اجتماعی امروز مسلمانان است. مطالب در پنج بخش آمده است: بخش نخست: نقد ترور و آدم کشی؛ بخش دوم: نقد خشونت و خشونت طلبی؛ بخش سوم: اخبار ترور و خشونت؛ بخش چهارم: گزارش ها؛ بخش پنجم: کتاب شناسی ترور و خشونت.

 

تبرک (مجموعه مقالات)

 

جمعی از نویسندگان، به کوشش گروه کلام پژوهشکده حج و زیارت، 192صفحه، رقعی.

 

نشر:‌ اردیبهشت 1394

 

در این مجموعه، هفت مقاله درباره «تبرک» که در نشریات علمی کشور به زبان فارسی منتشر شده است، گردآوری شده است. عناوین مقالات عبارتند از: «جایگاه تبرک در ادیان الهی« نوشته جعفر سبحانی؛ «تبرک» نوشته علی زمانی قمشه ای؛ «جایگاه تبرک در قرآن و روایات» نوشته رضا سلم آبادی؛ «صحابه و تبرک به آثار پیامبر» نوشته محمدطاهر کردی؛ «لزوم حفظ آثار نبوی مدینه منوره و جواز تبرک به آنها» نوشته عبدالعزیز القارنی؛ «احکام و شبهات تبرک» نوشته علی باقر شیخانی.

 

جایگاه اعتقاد در ارزیابی راویان از دیدگاه اهل سنت

 

محسن افضل آبادی، 404صفحه،‌وزیری.

 

نشر: اردیبهشت 1394

 

این نوشتار به بررسی جایگاه اعتقاد در ارزیابی راویان پرداخته است. از اینرو نویسنده کوشیده معیارهای عدالت راوی از دیدگاه حدیث پژوهان و رجالیون اهل سنت و پذیرش یا عدم پذیرش روایت از راویانی را که گرایشات مذهبی دارند، بررسی کند. در این پژوهش سعی شده است با استفاده از معیارهای رجایون اهل سنت،‌به تضعیفِ روایات منقول از راویان شیعی، به دلیل تشیع و تمایلات مذهبی خدشه وارد شود.

 

کتاب‌شناسی کاظمین: فهرستواره آثار منتشر شده درباره امام کاظم و امام جواد  علیه السلام

 

اباذر نصراصفهانی، 212صفحه، رقعی.

 

نشر: اردیبهشت 1394

 

این کتاب‌شناسی، گزارشی از آثار و منابع منتشره، اعم از کتاب‌ها، مقاله‌ها و پایان‌نامه‌های حوزوی ـ دانشگاهی درباره امام کاظم و امام جواد(علیهما السلام) است. همچنین به جهت اهمیت شهر «کاظمین»، که حرم این دو امام معصوم در آن واقع است و از همین رو به این نام مشهور شده است، نوشته‌هایی که درباره این شهر در حوزه‌های تاریخی، جغرافیایی، معماری، مردم‌شناسی، فرهنگی و... منتشر شده نیز معرفی شده اند.

 

حج و امت اسلامی

محسن محمدی، 240صفحه، وزیری.

 

نشر: اردیبهشت 1394

 

در این کتاب تحلیل امت اسلامی و بررسی ارتباط آن با حج به عنوان یکی از مهم‌ترین عبادات اجتماعی اسلام، موضوع بررسی نویسنده قرار گرفته است. مطالب این کتاب در هفت بخش سامان یافته است که عبارتند از: آثار و ظرفیت‌های حج در تقویت امت اسلامی؛ حج، تبلیغ دینی و امت اسلامی؛ ظرفیت‌های اقتصادی حج و امت اسلامی؛ مواجهه امت اسلامی و غرب، (بررسی ظرفیت‌های برائت از مشرکین در انسجام امت اسلامی)؛ حج، فلسطین، بیداری اسلامی؛ نظام ارتباطات امت اسلامی در حج؛ حج و انقلاب اسلامی ایران.

 

فصلنامه میقات الحج، شماره 43، ویژه جمادی الثانی 1436قمری

 

نشر: اردیبهشت 1394.

 

شماره چهل و سوم مجله «میقات الحج»،شامل شش مقاله در موضوعات مرتبط با حج و حرمین شریفین است. عناوین مقالات: خلاصة المنهاج فی مناسک الحاج، للعلامة الشیخ حسن بن یوسف بن المطهر الحلی /تحقیق محمدجواد حسن زاده؛ رسالة المرجع الدینی آیة الله الشیخ جعفر السبحانی إلی أحد علماء السعودیة حول عصمة أهل البیت (علیهم السلام)؛ «والبدن جعلناها لکم من شعائر الله»/ محسن الأسدی؛ حدیث الغدیر: مقاربة و دراسة لطرفة و سنده و دلاللته عند علماء أهل السنة (نقد لابن حزم و ابن تیمیه) /یحیی عبد الحسن الدوخی؛ فضائل الحرمین الشریفین فی تراث أهل البیت علیهم السلام (7) /محمدعلی المقدادی؛ الملک عبدالعزیز فی الوثائق الإیرانیة /رسول جعفریان.

 

أصل التوحید فی مدرسة أهل البیت (علیهم السلام)

 

شاکر الساعدی، 232صفحه، وزیری

 

نشر: فروردین 1394

 

کتابی است که به تبیین معنای صحیح توحید می‌پردازد و نقش توحید در رسیدن به مراتب عالی کمال را مورد اشاره قرار می‌دهد. نویسنده بعد از مباحث مقدماتی و فطری خواندن توحید به مراتب توحید ذاتی، افعالی و صفاتی پرداخته است. سپس صفات ثبوتیه، صفات خبریه و دیدگاههای مختلف را در صفات خبریه بیان کرده است و بحث را با بیان نظر اهل بیت (علیهم السلام) و دانشمندان امامیه در مورد صفات سلبیه ادامه داده است. در پایان نیز شبهاتی که دشمنان اهل بیت (علیهم السلام) برای تخریب عقاتید امامیه مطرح کرده‌اند، پاسخ داده است.

 

امامت و دلایل انتصابی بودن آن

 

سلیمان امیری، 376صفحه، وزیری.

 

نشر: فروردین1394

 

این نوشتار با استناد به دلایل عقلی و منابع نقلی، مبحث جدید نصب امام را در چهار فصل عرضه می‌کند: 1. معناى لغوى و اصطلاحى امام، تشابه و تمایزهاى آن، پیشینه و نظام جانشینی در ادیان، سازوکار تعیین آن و تطورات تاریخى نظریه نصب؛ 2. بررسی و نقد نظریه دوم درباره انتخاب امام؛ 3. بررسی دلایل عقلی نصب امام (امامت عامه)، همچون قاعده لطف، برهان عنایت، ضرورت حجت و جامعیت دین و دلایل نقلی نصب (امامت عامه) از دیدگاه قرآن و سنت و پاسخ‌گویی به شبهات در این زمینه؛ 4. بررسی دلایل نقلی امامت خاصه در قالب گفتاری درباره آیات قرآن (آیه ولایت و آیه صادقین)، گفتاری درباره هفت حدیث مثبت امام خاص و تعیین جانشینان پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم، و شمار آنان از دید سنت به صورت تطبیقی.

 

حج و حقوق بشر

 

مسعود راعی، 212صفحه، وزیری.

 

نشر: فروردین 1394

 

آموزه‌های حقوق بشری حج، در چند لایه، حمایت‌های خاصی را از حجاج به عمل آورده‌اند. شناسایی حقوق حجاج در منابع مختلف فقهی، وضع احکام خاص حمایتی در سرزمین وحی، امن دانستن حرم الهی، تعقیب و مجازات نقض‌کنندگان حریم الهی و حریم مؤمنان و تعیین سازوکار‌های خاص حمایتی، ابعاد این حمایت را نشان می‌دهند. این پژوهش در سه فصل سامان یافته است: در فصل نخست کلیات و مفاهیم بحث شده است. فصل دوم با عنوان «آموزه‌های حقوق بشری حج» شامل سه بخش است که عبارتند از: ابعاد مختلف حمایتی؛ حقوق حمایتی حجاج؛ ساز و کارهای حمایتی. نویسنده در فصل سوم «نظام بین المللی حقوق بشر» را مورد بررسی و تحلیل قرار داده است.

 

برای دریافت متن کامل pdf مقالات به پایگاه اطلاع رسانی حج به آدرس  news.hajj.irمراجعه کنید. /1330/د101/ق

ارسال نظرات