۱۰ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۶:۳۲
کد خبر: ۲۷۸۲۲۵

مروری بر صد و پنجاه و یکمین شماره دوماهنامه آینه پژوهش

خبرگزاری رسا ـ صد و پنجاه و یکمین شماره دوماهنامه آینه پژوهش از سوی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه منتشر شده است.
151 شماره دوماهنامه آيينه پژوهش

 

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، صد و پنجاه و یکمین شماره دوماهنامه آینه پژوهش؛ نقد کتاب، کتاب‌شناسی و اطلاع‌رسانی در حوزه فرهنگ اسلامی، ویژه فروردین ـ اردیبهشت 1394 به صاحب‌امتیازی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و مدیر مسؤولی محمدتقی سبحانی منتشر شده است.

 

این دوماهنامه از یک سرمقاله با عنوان «در آستانه بیست وششمین سال» و بخش‌های «مقاله»، «نقد و بررسی کتاب»، «دیگر نگاشته‌ها»، «کتاب‌شناسی موضوعی»، «معرفی اجمالی» و «معرفی گزارشی» تشکیل شده است.

 

در بخش «مقاله» این عناوین را مطالعه می‌کنیم: «پایداری و پیوستگی آیینه پژوهش»، «نزاع قدیم و جدید» و «پرتوی تازه بر اندیشه‌های فلسفی ابن سینا».

 

«انتحال و ابتذال در اخلاق پژوهی عرفانی»، «نگاهی به کتاب (تفعیل قواعد متن الحدیث)»، «نقدی بر دیوان شمس الدین (جلال الدین) ورکانی» و «خون این دیوان که بر گردن است؟!» عناوین مطالبی است که در بخش «نقد و بررسی کتاب» می‌خوانیم.

 

در بخش «دیگر نوشته‌ها» مقاله «پاره اسلام‌شناسی» و در بخش «دیگر نوشته‌ها» عنوان «کتابشناسی فدک» پیش روی ما است.

 

در قسمتی از عنوان «کتابشناسی فدک» می‌خوانیم: فدک یکی از آبادی‌های یهودی‌نشین با نخلستان‌های قابل توجه در نزدیکی خیبر بود که در سال هفتم هجرت و در پی فتح دژهای خیبر، بدون جنگ در اختیار رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم قرار گرفت. در فقه اسلامی این گونه اراضی در زمره خالصجات و اختصاصات پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم بوده و آن حضرت به هر نحو که مصلحت می‌دانست، در آن‌ها تصرف می‌کرد.

 

رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم بنا به دلایلی پس از نزول آیه «آت ذا القربی حقه...» فدک را که حدود ده هکتار بود، در اختیار دختر عزیزش سیدة نساء العالمین سلام الله علیها قرار داد و آن حضرت حدود سه سال در حیات رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مالکیت آن را برعهده داشته و اداره می‌کرد.

 

با رحلت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم، خلافت به بهانه آنکه پیامبر ارث نگذاشته و هرچه از ایشان برجای مانده صدقه و از اموال عمومی است؛ فدک را به انگیزه‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی مصادره و از دست حضرت زهرا سلام الله علیها خارج کرد و این سنتی شد که غالب خلفای بعدی اعم از اموی و عباسی بدان سیاست پایبندی نشان دادند.

 

جز در برهه‌هایی که برخی خلفا فدک را به صاحبان آن، یعنی نسل صدیقه طاهره سلام الله علیها اعم از سادات حسنی و حسینی بازگرداندند، در اختیار خلفا بود که گاهی از سوی آنان فدک را به تیول برخی از خویشاوندان خود در می‌آوردند.

 

پژوهشگران اسلامی به ویژه مورخان درباره فدک و مسائل مربوط به آن کتاب‌ها، رسائل و مقالات متعددی به نگارش درآورده‌اند و هر یک با نگاه و بینش خود، به تحلیل ماجرای این باغ پرداخته‌اند. هر یک از این افراد در مورد ارث یا هبه و یا ملک شخصی بودن فدک برای دختر پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم دیدگاهایی ارائه کرده‌اند.

 

«حج؛ از سقوط حکومت ایلخان تا پایان حکومت تیموریان»، «جامعه‌شناسی حج»، «راهنمای نگارش پژوهشی دانشگاهی»، «تذکره سرو آزاد»، «راهنمای تفکر نقادانه: پرسیدن سؤال‌های به جا»، «منهج الإمام البخاری فی التعلیل من خلال کتابه التاریخ الکبیر»، «سفینةبولوینا» و «اندیشه ماندگار» را در بخش «معرفی اجمالی» مطالعه می‌کنیم.

 

گفتنی است، صد و پنجاه و یکمین شماره دوماهنامه آینه پژوهش در 148 صفحه به قیمت 4 هزار تومان از سوی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم منتشر شده است./998/ن602/ق

ارسال نظرات