همه ویژگیهای یک نسخه پژوه در «ارج نامه عبدالحسین حائری»
به گزارش خبرگزاری رسا، عبدالحسین حائری، نسخه پژوه، کتابشناس، فهرست نگار و رئیس اسبق کتابخانه مجلس، بر اثر کهولت سن دار فانی را وداع گفت، مؤسسه خانه کتاب، در پاسداشت تلاش ها و فعالیت های این نسخه پژوه در سال 1391 کتابی را با عنوان «ارج نامه عبدالحسین حائری» به کوشش مالک شجاعی جشوقانی منتشر کرده بود.
«ارج نامه عبدالحسین حائری»، شامل 4 بخش است. «مقالات اهدایی به استاد حائری»، «سخنرانی های نخستین آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی»، «دیدارها و گفت و گوها» و «گزیده مقالات استاد»، عناوین این بخش ها را تشکیل می دهد.
در بخش نخست، مقالاتی از پروهشگرانی مانند فریبا افکاری، منصوره تدین پور، سیدصادق حسینی اشکوری و علی صدرایی خویی درباره استاد حائری نوشته و به وی تقدیم شده است. «چند نکته از هزاران»، «به اشتراک گذاری ملی منابع خطی»، «استاد صحافان در کتابخانه مجلس شورای اسلامی» و «یکی گنجی پدید آمد در این دکان زرکوبی» برخی از عناوین این مطالب است.
بخش دوم با عنوان «سخنرانی های نخستین آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی» به سخنرانی های دکتر حسین حبیبی، پروفسور فرانسیس ریشاردمو و استاد حائری در آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی اختصاص دارد. مطالب بخش دوم با عناوینی مانند «سخنرانی دکتر حسن حبیبی، رئیس بنیاد ایرانشناسی»، «سخنرانی استاد عبدالحسین حائری در آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی» و «سخنرانی پروفسور فرانسیس ریشاردمو/ رئیس بخش نسخ خطی کتابخانه ملی فرانسه» منتشر شده است.
سومین بخش این کتاب دربرگیرنده گزارشی از دیدار دکتر سید مصطفی محقق داماد، فریبا افکاری و منصوره تدین پور با استاد حائری است و همچنین گفت و گوهای علی اوجبی، احسان الله شکراللهی طالقانی و مالک شجاعی جشوقانی با استاد حائری در این بخش گنجانده شده.
بخش چهارم نیز دربردارنده گزیده مقالات عبدالحسین حائری است که «شرح مثنوی آشنایی با چند نسخه از شرح های مثنوی جلال الدین محمد مولوی بلخی» و «ترجمه تحصیل بهمنیار»، برخی از عناوین این بخش را تشکیل می دهد.
شاید یکی از جذاب ترین بخش های این کتاب، بخش نخست باشد که در آن مقالاتی به استاد حائری تقدیم شده است. در مقاله «چند نکته از هزاران» به قلم «فریبا افکاری» درباره برخی از ویژگی های استاد حائری چنین نوشته شده است:«استاد که سال ها مدیریت کتابخانه و بخش خطی را عهده دار بودند معتقد بودند که:«کتابدار باید حوصله و تحمل در کار اداره کتابخانه را داشته باشد. کار در اینجا بیش از هر چیز نیاز به آرامش و حوصله و علاقه دارد» و خود نیز در این راه الگویی واقعی بودند.»
در همین بخش، دکتر سید محمد طباطبائی بهبهانی در مقاله «فهرست نگاری از دیدگاه استاد عبدالحسین حائری» درباره شیوه عملی این فهرست نگار چنین نوشته است:«استاد در فهرست نویسی به غایت دقیق است و با وسواس. نه قائل به اطناب ممل است و نه ایجاز مخل. به عکس برخی که به طعنه فهرست ایشان را مجمع الفوائد می نامند، هیچ مطلب زائدی در فهرست ایشان یافت نمی شود. آنچه در معرفی کتاب لازم است، به خواننده منتقل گردد، نه بیش، نه کم.»
«ارج نامه استاد عبدالحسین حائری»، سال 1391 با حضور بهمن دری و جمعی از نسخه شناسان کشور در سرای اهل قلم رونمایی شده بود./998/د102/ق
منبع: مؤسسه خانه کتاب