نگاهی به سلسله کتابهای آسمان چه میگوید
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، سلسله کتابهای آسمان چه میگوید اثر نویسندگان سعید روحافزا، محمود کریمی، مرتضی دانشمند، مجید ملامحمدی، ناصر نادری و محمد طیب از سوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در 9 جلد چاپ و روانه بازار شده است.
«فرصتی برای انتخاب»، «ادبستان»، «نیکی و نیکان»، «میان ما و خدا»، «برای بالا رفتن»، «پیشوایان نور»، «دروازهی ابدیت»، «خاندان پاک» و «آن سوی تن» عناوین این 9 جلد کتاب را تشکیل میدهند که هر یک با محوریت جستوجوی موضوعی در مفاهیم قرآن کریم منتشر شدهاند.
قرآن مجید آخرین و کاملترین پیام آسمانی است که انسان را در دنیا و آخرت به رستگاری میرساند. مجموعه «آسمان چه میگوید» مفاهیم این کتاب جاویدان را به صورت موضوعی، ساده و روان برای نوجوانان بیان میکند.
در بخشی از مقدمه این کتابها میخوانیم: معلمان آگاه و باتجربه، نیک میدانند که دانش آموزان همچون پرندگان تازه بال درآورده، پیوسته در تکاپو و جست و خیزند و پیوسته پرسشهای تازهای به ذهن آنها خطور میکند و معمولا دانش آموزان کنجکاو و با جرأت، آن پرسشها را در کلاس درس مطرح میکنند.
برخی از معلمان به دلیل عدم برخورداری از دانش و آگاهی کافی با پاسخی کوتاه و اغلب نامفهوم تلاش میکنند دانشآموزان را ساکت کنند. اما معلمان برخوردار از پشتوانه علمی پژوهشی تلاش میکنند که بتوانند کلاس درس را به جای «معلممحوری» با صورت «دانشآموزمحوری» اداره کنند و دانشآموز در امر یادگیری، دخالت اساسی و مستقیم داشته باشد.
معلم آگاه به جای یک پاسخ نامفهوم برای ساکت کردن دانشآموز پرسشگر، از دانش آموزان میخواهد که خود به پژوهش و مطالعه بپردازند و سپس نظرات خود را بدون واهمه در کلاس مطرح سازند و در اینجاست که معلم آگاه، هم نظرات خود را مطرح میکند و هم دانشآموزان را به تحلیل و تجزیه ماندگار و سپس نتیجهگیری منطقی از هر بحث وادار میکند.
فرصتی برای انتخاب
این کتاب شامل موضوعاتی همچون «آشنایی»، «جبر یا اختیار»، «حاکمان و جبر و اختیار»، «معنا و فایده پرداختن به جبر و اختیار»، «تقدیر و جبر و اختیار»، «هدایت و جبر و اختیار»، «جبر و اختیار در آثار ادبی» و «جبر و اختیار در کتابهای تاریخی» است.
آن سوی تن
«ناشناخته»، «معانی روح»، «دمیدن روح در بدن»، «چیستی روح»، «رابطه روح و بدن»، «حقیقت نادیدنی»، «بدنی دیگر برای روح»، «ارتباط با روح مردگان»، «روحهای تبعیدی»، «خلع بدن» و «لحظه آخر» از موضوعات مطرحشده در این کتاب است.
در ذیل موضوعی با عنوان معانی روح آمده است: «روح در قرآن مجید به معناهای گوناگون به کار رفته است. گاه به معنای نیرویی است که پیامبران را در کارها یاری میدهد و آنها را بر انجام معجزات موفق میدارد. خداوند درباره حضرت عیسی علیهالسلام میفرماید: ما به عیسی، پسر مریم معجزههایی دادیم و او را با روح پاک(روحالقدس) یاری رساندیم.
روح(روحالقدس) نه تنها به کمک و یاری پیامبران میآید که حتی مؤمنانی را هم که پیامبر نیستند، اما نیکوکار و در راه خدا کوشایند در کارهای نیکشان یاری میرساند.
نیکی و نیکان
این کتاب موضوعاتی از قبیل «احسان»، «انفاق و دستگیری»، «احترام به پدر و مادر»، «سرزمین پهناور نیکوکاری»، «نیکوکار بیایمان»، «آن جاهل عوامفریب و محاسبه قرآنی»، «بازیافتن جواهری گمشده!»، «نیکوییهای فرو خوردن آن خشم!» «یک آیه و سه داستان»، «کار خیر شاگردی میخواهد» و «آزمون سیوا!» را مورد بررسی قرار داده است.
در بخشی از کتاب میخوانیم: مادرم با تعجب پرسید: واقعا سیوا قرار است مسلمان شود؟! و بعد ناگهان زد زیر گریه. و این همان عکسالعملی بود که کسی انتظارش را نداشت. مادرم همانطور که اشک میریخت لابه لای گریه گفت: «آه! سوفیا!» همش تقصیر توست، حالا من چه کنم؟» خانم کریستف مادرم را در آغوش کشید و گفت: «ماری! شلوغش میکنی. تو سیوا را از دست ندادهای تازه او را به دست آوردهای. تو حالا همه وجود پسرت را مال خودت کردهای...».
برای بالا رفتن
این کتاب شامل موضوعاتی همچون «معبود کیست»، «معنای عبادت»، «شرایط عبادت»، «آثار و نتایج عبادت» و «مانع عبادت» است.
در بخشی از این کتاب میخوانیم: «انسانی که یگانگی خداوند را قبول دارد باید این عقیده را در رفتارش نشان دهد. او نباید به کسی جز خدا دلبستگی داشته باشد. نباید از کسی جز خدا انتظار کمک و همراهی داشته باشد. نباید از کسی جز خدا یاری بخواهد. نباید به کسی جز خدا امیدوار باشد. نباید در برابر کسی جز خدا خود را کوچک و ناتوان ببیند و نباید به پرستیدن کسی جز خدا روی آورد...».
میان ما و خدا
«بتپرستان چه چیزی را میپرستیدند؟»، «آیا بتها واسطه خدایند؟»، «میان خدا و خلق واسطهای نیست؟»، «وسیله چیست؟»، «از واسطهها و وسیلهها چه برمیآید؟» و «شفاعت ممکن است؟» از موضوعات مطرحشده در این کتاب است.
در قسمتی از این کتاب آمده است: مبارزه با پرستش بتها و چیزهای مشابه آن، در سرلوحه کار پیامبرانی مثل حضرت ابراهیم علیهالسلام قرار داشت. آنان در این راه رنجهای بسیار بردند تا مردم را از گناهی بزرگ به نام «شرک» برهانند.
مشرکان دستههای مختلف دارند؛ مثلا کسانی که مجسمهای میسازند و آن را ستایش میکنند، کسانی که به خدایان موهوم و خیالی مانند خدای آب و خدای آتش و خدای طوفان اعتقاد دارند و کسانی که برای خداوند، همتا یا رقیبی در نظر میگیرند همگی«مشرک» هستند.
پیشوایان نور
در این کتاب با موضوعاتی همچون «چرا امامان دو گونهاند؟»، «امام چگونه انتخاب میشوند؟»، «چرا مردم نمیتوانند امام را انتخاب کنند؟»، «امام و پیامبر چه شباهتی به یکدیگر دارند؟»، «امام مبین یعنی چه؟»، «چگونه دین کامل شد؟»، «مقام ابراهیم چیست؟» و «امام کیست؟» آشنا میشویم.
در قسمتی از کتاب میخوانیم: رهبران دو گونهاند. برخی از آنها مردم را به راه راست هدایت میکنند، از گرفتاریها نجات میدهند و در پایان راه به رستگاری میرسانند. برخی دیگر، باعث گمراهی مردم میشوند و آنها را به سوی تباهی پیش میبرند. خداوند از گروه دوم، به عنوان «امام آتش» یاد میکند: و آنان را پیشوایانی قرار دادیم که مردم را به سوی آتش دعوت میکنند.
منظور این نیست که عده ای به فرمان خدا مردم را به فرمان خدا مردم را به سوی آتش ببرند، بلکه منظور این است که برخی در مسیر انجامدادن کارهای زشت و ناپسند پیشوای دیگران میشوند و خداوند آنها را با این قبیل کارها رها میکند تا به آتش جهنم برسند. گویی این عاقبت را خداوند برای آنها پذیرفته باشد.
دروازهی ابدیت
«پیامبران و معاد»، «معاد، شدنی است»، «مرگ و برزخ»، «نشانهها و جلوههای قیامت» و « بهشت و دوزخ» از موضوعات مطرحشده در این کتاب است.
در بخشی از این کتاب با عنوان مرگ و برزخ آمده است: مرگ برای عدهای، واژهای ترسآور است؛ ولی در نگاه قرآن کریم مرگ، گذرگاهی است به جهان دیگر و تولدی دوباره. مرگ یک قانون عمومی است و سرنوشتی که برای همه انسانها و همه موجودات زنده حتمی است.
قرآن کریم، حقیقت مرگ را به عنوان توفّی خوانده است. در زبان عربی، هر گاه کسی چیزی را بدون کم و کسر و تمام دریافت کند، کلمه توفّی را به کار میبرند. مثلا اگر بگویند «توفّیتُ المالَ»؛ یعنی «تمام و کمال دریافت کردم».
خاندان پاک
در این کتاب نیز موضوعاتی از قبیل «همین پنج نفر»، «بخشش هنگام نماز»، «رهبران شایسته»، «روزهداران فداکار»، «چهرههای نورانی»، «مزد رسالت» و «تمامشدن نعمت» به چشم میخورد.
در ذیل موضوعی با عنوان رهبران شایسته آمده است: همیشه، در هر مکان و هر زمانی لازم است که یک نفر به عنوان رهبر و پیشوای آسمانی، در میان مردم حضور داشته باشد. پیشوایی که از طرف خداوند انتخاب میشود، حجت خدا در روی زمین است و زمین هیچوقت خالی از حجت نخواهد بود. به این حجت الهی ولی مردم میگویند. یعنی و بر مردمان در هر جای دنیا که باشند ولایت و سرپرستی دارد. این حجت گاهی «پیامبر» و گاهی «امام» است.
ادبستان
ادبستان آخرین جلد از سلسله کتابهای آسمان چه میگوید است که دربردارنده موضوعاتی همچون «آغاز مسیر»، «چیزی مهمتر از رضایت نزدیکان»، «به اهل ایمان و جهاد بیاعتنایی نکن»، «با هر کسی همنشین مشو!»، «حریمشکنی مکن!»، «حقوق دیگران را رعایت کن!»، «بخیل و مسرف نباش!»، «از تفرقه دوری کن!» و «همنشینانت را کوچک مکن!» است.
سلسله کتابهای آسمان چه میگوید اثر نویسندگان سعید روحافزا، محمود کریمی، مرتضی دانشمند، مجید ملامحمدی، ناصر نادری و محمد طیب از سوی انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان چاپ و روانه بازار شده است که علاقهمندان برای تهیه این کتابها میتوانند به نشانی تهران، خیابان فاطمی، خیابان حجاب، مرکز فروش و اشتراک مراجعه و یا با شماره تلفنهای 88964115 و 88962972 با پیششماره 021 تماس بگیرند./907/ز502/ق