۱۵ مهر ۱۳۹۴ - ۱۱:۰۹
کد خبر: ۲۹۳۴۶۹
از سوی آستان قدس رضوی؛

کتاب «عتبات عالیات در روابط ایران و عثمانی قرن نوزدهم» منتشر شد

خبرگزاری رسا ـ کتاب «عتبات عالیات در روابط ایران و عثمانی قرن نوزدهم» در شمارگان دو هزار نسخه از سوی بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی منتشر شد.
عتبات عاليات در روابط ايران و عثماني قرن نوزدهم

 

به گزارش خبرگزاری رسا در مشهد، کتاب «عتبات عالیات در روابط ایران و عثمانی قرن نوزدهم» با تأکید بر عصر «عبدالحمید دوم» در شمارگان دو هزار نسخه از سوی بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی منتشر شد.

نیاز گسترده جوامع علمی، حوزوی و دانشگاهی به متون درسی با نگرش اسلامی در رشته های علوم انسانی، حقیقتی انکار ناپذیر است. برای رفع این نیاز، مراکز پژوهشی با توجه به محدودیت های موجود می‌توانند با یاری و همکاری یکدیگر، آثار مشترکی تدوین و ارائه کنند تا افزون بر ارتقای کمی و کیفی پژوهش ها، از تکرار و موازی کاری ها جلوگیری شود.

از این رو، پژوهشگاه بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی برای نیل به اهداف یاد شده، ششمین کار مشترک خود با عنوان «عتبات عالیات در روابط ایران و عثمانی قرن نوزدهم» را به جامعه علمی تقدیم می کنند.

این اثر در گروه تاریخ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه به عنوان منبع کمک درسی درس هایی مانند تاریخ نگاری، منبع شناسی، نقد منابع برای دانشجویان رشته های تاریخ اسلام، تاریخ متون اسلامی، تاریخ اهل بیت علیهم السلام و تاریخ تشیع در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری و نیز طلاب علوم دینی فراهم آمده است.

کتاب «عتبات عالیات در روابط ایران و عثمانی قرن نوزدهم» در 3 بخش با عنوان های «جغرافیای تاریخی، سیاسی و مذهبی عتبات عالیات»، «تشیع عراق در مناسبات سیاسی ایران و عثمانی» و «مسائل اجتماعی ایرانیان در عتبات و دولت عثمانی» تدوین شده است.

در بخش نخست، ابتدا با تکیه بر منابع جغرافیای تاریخی موضوعاتی همچون بررسی ویژگی های کلی طبیعی و جغرافیایی عراق، نکات مهمی که از دید جغرافی نگاران و مورخان و سیاحان مطرح شده است، اهمیت رودهای دجله و فرات در آبادانی شهرها، اهمیت علمی و فرهنگی این منطقه و جایگاه سیاسی و دینی شهرهای آن در تاریخ اسلام مورد بحث قرار گرفته است.

بخش دوم، با یک مدخل تاریخی درباره مناسبات ایران و عثمانی از زمان شکل گیری حاکمیت عثمانی بر عراق شروع می شود. دگرگونی‌هایی که با ظهور دولت ملی صفویه در ایران و انتخاب تشیع به عنوان مذهب رسمی به وجود آمد، مرحله جدیدی از کشمکش ها و رقابت ها میان ایران و عثمانی را درعراق به وجود آورد که تا قرن های بعد نیز به طول انجامید.

بخش دیگر این کتاب، درباره مسائل مرتبط با ایرانیان مهاجر و ساکن در عتبات عالیات و جایگاه این بخش از جمعیت عراق در نظام سیاسی، اجتماعی و حقوقی امپراتوری عثمانی است.

این اثر به قلم دکتر «رسول عربخانی» نویسنده توانمند کشورمان و عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور، نگاشته شده وکار ویرایش آن را «سعید رضا علی عسکری» بر عهده داشته است./1308/د102/ق

منبع: پایگاه اطلاع رسانی آستان قدس رضوی

ارسال نظرات