۲۵ مهر ۱۳۹۴ - ۲۰:۱۶
کد خبر: ۲۹۵۹۵۲

معرفی کتاب‌های شعر عاشورایی انتشارات سوره مهر

خبرگزاری رسا ـ انتشارات سوره مهر در زمینه شعر عاشورایی یکی از پرکارترین انتشارات به شمار می‌رود که همواره تلاش کرده کتاب‌های شعر با مضمون عاشورا و مبارزه ماندگار امام حسین عیله السلام را با ادبیاتی غنی روانه بازار کتاب کند.
كتاب‌هاي شعر عاشورايي

 

به گزارش خبرگزاری رسا، عاشورا در ادبیات، به ویژه در شعر بیش از هر عرصه دیگری بازنمایی شده است؛ از اشعاری که از قرون گذشته هنوز بر سر زبان‌ هاست گرفته تا اشعاری که شاعران معاصر با تمام شور و شوق و دغدغه ‌ای که دارند روانه بازار کتاب کنند، تا به دست مشتاقانش برسد.

 

انتشارات سوره مهر حوزه هنری، در این زمینه یکی از پرکارترین انتشارات به شمار می‌رود که همواره تلاش کرده کتاب‌های شعر با مضمون عاشورا و مبارزه ماندگار امام حسین عیله السلام را با کیفیتی درخور، ادبیاتی غنی و پرهیز از شعارزدگی و تشبیه‌های نادرست روانه بازار کتاب کند و در تعمیق باورهای دینی از این طریق سهمی موثر داشته باشد.

 

بخشی از این کتاب‌ها که به حوادث روز واقعه می‌پردازند، در قالب شعر بوده و ادای دینی هستند از شاعران شناخته‌شده متعهد کشورمان که در ادامه،‌ به معرفی برخی از این کتاب‌ها می‌پردازیم.

 

من می‌گویم شما بگریید

کتاب «من می‌گویم شما بگریید» مجموعه‌ای از مرثیه‌های عاشورایی است که علیرضا قزوه گردآوری کرده است. مرثیه‌های عاشورایی این کتاب از سیف فرغانی، مولانا جلال‌الدین بلخی، محتشم کاشانی، اقبال لاهوری و شاعران صاحب اثر معاصر همچون حمید سبزواری، محمدعلی مرادش و ده‌ها شاعر معروف و مشهور دیگر و شاعران نوقلم است.

 

قزوه این مجموعه را در پنج فصل تدوین کرده که فصل اول آن اختصاص دارد به این حسین کیست، با کربلا، با حسین و فصل دوم را با ای پدرجان همرهان بستند بار... به شهیدان هاشمی، حضرت علی‌اصغر، حضرت علی‌اکبر و حضرت ابوالفضل العباس علیه السلام اختصاص داده است. او فصل سوم را به ناله عشق است و آتش می‌زند (دمی با اصحاب وفادار امام حسین علیه السلام)، فصل چهارم را به گودال قتل‌گاه پر از بوی سیب بود و فصل پنجم را به زینب اسیری رفت و ما بر جای بودیم شامل وقایع بعد از عاشورا اختصاص داده است و هر فصل با شاعران آورده شده است که مرثیه‌ای در این باب سروده‌اند.

 

این کتاب در 263 صفحه و پنج فصل به همت انتشارات سوره مهر در سال 1390 منتشر شده و همچنان از کتاب‌های پرطرفدار اشعار عاشورایی محسوب می‌شود.

 

نامه‌های کوفی

مجموعه شعر «نامه‌های کوفی» سروده سعید بیابانکی که در سال 1390 از سوی انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده، در سه فصل تهیه و تنظیم شده است که در هر فصل آن تعدادی از اشعار جای گرفته‌اند. فصل اول با عنوان «خیزرانی» شامل 7 شعر است که عناوین آن ها بدین ترتیب است: انتظار، آفتابگردان، شب دنباله‌دار، بوسه و عطش، خیزرانی، تشت زر و گل قاصد. فصل دوم با عنوان «سیاه و سفید» 27 شعر دارد که برخی از عناوین این اشعار عبارتند از: پلنگ، سیاه و سفید، قاصدکان، ای بغض ناصبور، وطن، کلاغ پر، زنده به گور، نیمه خاموش، خانه پدری، کوچ، لاله و لادن و ... «نامه‌های کوفی» عنوان فصل سوم کتاب است که 25 نامه به صورت شعر در این فصل آمده و مؤلف، اشعار فصل سوم را به محرم و فاجعه کربلا اختصاص داده است.

 

آغاز روشنایی آینه

کتاب «آغاز روشنایی آینه» ترکیب‌بند بلند عاشورایی از سید علی موسوی گرمارودی است که به همراه بخش‌هایی درباره این سروده منتشر شده است. این کتاب در حوزه هنری استان تهران تولید و توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده است. در این کتاب اما در کنار نقد و نظرهایی که توسط اهالی ادبیات بر این اشعار صورت گرفته است،‌ می‌توان بخش‌هایی دیگر را هم مطالعه کرد که به نوعی بیانگر نوع نگاه شاعر به شعر آیینی است. در همین راستا نوشتار موسوی گرمارودی بر چگونگی شعر عاشورایی در گذر زمان و در دوران مختلف و اشاره به شاعرانی که در موضوع عاشورا سروده‌هایی داشته اند، با محوریت نگاه به شعر عاشورایی «باز این چه شورش است» محتشم کاشانی و نگاهی به شعر زنده‌یاد سیدحسن حسینی با نام «شاعری در تصرف شعر» و همچنین شعرهای آیینی زنده‌یاد قیصر امین‌پور دارد.                                          

 

عشق علیه‌السلام

«عشق علیه‌السلام» مجموعه شعرهای عاشورایی علیرضا قزوه از چهار دفتر «مرگ مهربان»، «عشق علیه‎السلام»،«پشت هر سنگ خداست» و «دو نیمه حوا» به همراه تعدادی ترانه و یک قصیده است. این مجموعه همچنین شامل چند ترانه با عنوان‌های «شب‌بوها»، «زیارت»، «بچه‌های خط اول»، «ستاره‌ها» و «چش به راه» و قصیده «هوای کعبه» است. این کتاب،‌ نخستین‌بار توسط انجمن شاعران ایران در سال 84 منتشر شد، اما تجدید چاپ آن به انتشارات سوره مهر واگذار و با طرح جلدی جدید منتشر شد و اکنون نیز جزو پرفروش‌هاست.                                    

 

هر طرف آواز غم

کتاب «هر طرف آواز غم» که در خرداد 1391 منتشر شده و حاصل زحمات متین رضوانی‌پور بوده،‌ یکی از کتاب‌های ارزشمند در زمینه ثبت نغمه‌ها و اشعار مورد استفاده نوحه‌خوانان است. «هر طرف آواز غم» حاوی 72 نوحه‌ معروف از نوحه‌خوانان شهر شوشتر درمورد واقعه کربلاست. آوانگاری علی شادکام و ثبت این نغمه‌ها در قالب موسیقی، این کتاب را تبدیل به اثری ارزشمند و ماندگار برای علاقه‌مندان موسیقی و نغمه‌های مذهبی کرده است. نوحه‌خوانان شوشتر، به دلیل تسلط خود به آواهای بومی و سنن مردم استان خوزستان، ‌سال‌هاست برگزارکننده یکی از پرشور‌ترین مراسم‌ عزاداری در ایام محرم و روز عاشورا هستند و این کتاب، ‌نمایانگر گوشه‌ای از هنر ناب نوحه‌خوانان این شهر تاریخی ایران است.                                       

 

 طلسم سنگ

 کتاب «طلسم سنگ»، اثر سیدحسن حسینی است که شامل مجموعه‌ای از شعر و نثر گذشته و امروز درباره حماسه کربلا بوده و در 10 عنوان مجزا ارائه شده است. محتوا و مفهوم نوشته‌های عاشورایی این کتاب در بر گیرنده مطالبی است چون: جاودانگی و ماندگاری نام کربلا در عرصه جهان، شیفتگی و عشق به شهادت در رکاب امام حسین علیه السلام، بیان گریه و اندوه بر خیمه‌گاه امام حسین علیه السلام در شامگاه عاشورا، تصویری بر شهادت حر‌ّ و مردانه جنگیدنش، گرامیداشت پیرترین شهید کربلا حبیب‌بن مظاهر، به یاد سقای کربلا و دستهایی که ناجوانمردانه از بدنش جدا شد، تصویر نامه‌ای از شهادت حضرت عباس علیه السلام، تنهایی و بی‌یار و یاور ماندن امام حسین علیه السلام پس از شهادت یارانش، به یاد دردها و صبوریهای شیرزن کربلا حضرت زینب علیها السلام، به یاد چهارمین امام حضرت امام سجاد علیه السلام، اسیری و گرسنگی اهل بیت امام حسین علیه السلام از کربلا تا هفت منزل، خون‌بهای امام حسین علیه السلام، ادامه راه حسین علیه السلام و جهان‌شمولی درس آزادگی و جهاد در راه خدا.                                     

 

راز رشید

کتاب «راز رشید» مجموعه شعرهای عاشورایی به انتخاب محمدرضا سنگری است که در آن اشعار شاعرانی چون سیدحسن حسینی، علی موسوی گرمارودی، علی معلم، قیصر امین‌پور، مصطفی رحماندوست، افشین علا، سعید بیابانکی، عمران صلاحی و ... جمع‌آوری شده است. این کتاب در سه مطلع و در قالب‌های غزل، قصیده، مثنوی و رباعی تنظیم شده است. در مطلع اول این کتاب، برگزیده آثار عاشورایی شاعران برجسته همچون علی معلم و سیدحسن حسینی آمده و مطلع دوم به برگزیده شعرهای عاشورایی کودک و نوجوان اختصاص دارد. مطلع سوم نیز به آثار برگزیده شاعران جوان که در همایش ادبی هنری عاشورا حضور داشتند، اختصاص یافته است./998/د101/ق 

منبع: حوزه هنری

ارسال نظرات