عربستان به دلیل ناتوانی در بسیج کشورهای عربی علیه ایران سرخورده شده است
به گزارش خبرگزاری رسا، عبدالباری عطوان تحلیلگر مسائل منطقهای در مقالهای در پایگاه اینترنتی رأی الیوم نوشت: منطقه در حال حاضر شاهد فضای جنگ سرد است که تدریجاً در نتیجه درگیریهای موجود بین ایران و عربستان به سمت داغ شدن پیش میرود. این موضوع با قطع مناسبات فیمابین و توقف پروازهای هوایی بین دو طرف آغاز شده است. چیزهایی که از این اتفاقات به وجود خواهد آمد، میتواند به انحای مختلف در مسائل و جنگهای منطقهای بهویژه در سوریه و یمن و تمامی منطقه تأثیرگذار باشد.
دیگر مانند چند هفته گذشته جنگ برای از بین بردن تروریسم داعش در صدر اولویتهای منطقهای و جهانی قرار ندارد، این در حالی است که چندی پیش امیدها برای از سرگیری مذاکرات بین دولت سوریه و مخالفان مسلح به سمت توافق برای تشکیل دولت وحدت ملی با اختیارات قابلتوجه پیش میرفت تا زمینهساز برگزاری انتخابات و تدوین قانون اساسی و رسیدن به راهحل سیاسی در منطقه شود، اما تمامی این آمال و آرزوها از بین رفت و بحران سوریه - ولو بهصورت موقت هم که شده - به جای اول خود بازگشت.
ایران بهدنبال آرامش در منطقه است
عربستان سعودی عمداً تنش دیپلماتیک و تحریک افکار عمومی سنی در برابر ایران را در دستور کار قرار داد، این در حالی بود که تهران برای حفظ دستاوردهای استراتژیک خود در سوریه از طریق ائتلاف با روسیه بهدنبال آرامش در منطقه بود. ایرانیها پیشرویهای قابل توجهی را در عرصه میدانی به دستآورده بودند. آنها در یمن نیز موفق شده بودند رقیب سعودی خود را گرفتار کنند.
شکست توافق هستهای هدف اصلی ریاض از بحران آفرینیهای منطقهای
روش کنونی عربستان سعودی مبتنی بر تلاش برای از بین بردن دستاوردهای ایران بهعلت موفقیت در عقد توافقنامه هستهای با شش کشور غربی است که به رفع تحریمها از این کشور و بازگشت آن بهعنوان یک قدرت قابل قبول در جامعه جهانی منتهی خواهد شد. این بازگشت در ابعاد تئوریک در نیمه سال جدید میلادی اتفاق خواهد افتاد و به معنی بازگشت تهران به بازارهای نفتی و باز پسگیری میلیاردها دلار پول راکد شده این کشور و خرید تسلیحات جدید از روسیه و چین خواهد بود.
رویکرد عربستان در تقابل با ایران موفق نبود
رویکرد عربستان در بسیج دیگر دولتهای سنی برای تقابل با ایران موفقیتآمیز نبود.
ترکیه که تنها یک هفته پیش شورای همکاریهای استراتژیک با عربستان سعودی تشکیل داده بود، سفارت خود در تهران را تعطیل نکرد و سفیر خود را بیرون نکشید. بلکه روی خود را به سمت دیگری چرخاند و مواضع خود را در کنارهگیری از این بحران مخفی کرد. آنکارا همچنین از آمادگی خود برای میانجیگری بین طرفهای سعودی و ایرانی جهت رسیدن به سازش پرده برداشت.
کویت به عنوان عضو مؤسس شورای همکاری خلیج فارس نیز روابط خود با ایران را قطع نکرد و تنها سفیر خود در تهران را برای مشورت فراخواند. این کشور سفیر ایران را اخراج نکرد و سفارتخانه این کشور را نبست.
این در حالی بود که بحرین سفارت خود را تعطیل کرد و امارات نیز سطح نمایندگی دیپلماتیک خود در تهران را به کاردار کاهش داد.
سرخوردگی عربستان از ناتوانی در بسیج کشورهایی عربی علیه ایران
ناامیدی عربستان سعودی از رکود و سرخوردگی در محیط کشورهای خلیج خلیج فارس و عربی خود، این کشور را به سمت دو اقدام کشاند: اول اینکه خواستار برگزاری نشست فوقالعاده وزرای خارجه دولتهای شورای همکاری خلیج فارس در ریاض شد و در سوی دیگر خواستار تشکیل جلسه وزرای خارجه اتحادیه عرب در مقر آن یعنی قاهره شد تا به این ترتیب بتواند بسیج سیاسی عربی و کشورهای خلیج فارس برای مقابله با ایران تشکیل دهد.
فرصت راه حل سیاسی بحران سوریه به شدت کاهش پیدا کرده است
فرصت راه حل سیاسی بحران سوریه بهشدت کاهش پیدا کرد و تلاشهایی که در طول نیمه دوم سال گذشته میلادی برای بهبود این فرصت انجام شده بود، به باد رفت. چرا که مخالفان سوریه بهصورت عمده وابسته به عربستان سعودی هستند و مواضع خود را عمدتاً از ریاض دریافت میکنند. به این ترتیب در آینده شاهد افراطگرایی بیشتر آنها بنا به دستورات عربستان سعودی خواهیم بود و ریاض نیز به مبارزان میدانی خود قول سلاحهای پیشرفتهتر را خواهد داد.
شرایط منطقه به نفع داعش و القاعده در منطقه رقم خواهد خورد
گروههای داعش و القاعده در عراق و سوریه و یمن با قدرت بیشتری از این جنگ فرقهای و سرد که بهنظر میرسد به واقعیت تحولات منطقه تبدیل شده، بیرون خواهند آمد. تحریکات فرقهای در میان اهل تسنن از سوی عربستان سعودی احتمالاً به افزایش حمایت اهل تسنن عراق و سوریه از داعش منتهی خواهد شد و عناصر بیشتری از گوشه و کنار جهان اسلام داوطلب عضویت در این گروهها خواهند بود، آن هم در شرایطی که داعش پیشتر شهر الرمادی را از دست داده و عربستان 42 عنصر القاعده را در روز شنبه گذشته اعدام کرد.
این رویکرد میتواند به پایان آتشبس اعلام نشده القاعده با نیروهای ائتلاف سعودی در یمن منجر شود. در همین راستا میبینیم که تنشها بین القاعده ضد نیروهای ائتلاف در عدن در دو روز گذشته افزایش پیدا کرده است. در این راستا استانداران عدن و لحج از تلاش برای ترور با خودروی بمبگذاری شده بهصورت تعجبآوری نجات پیدا کردند.
منطقه در حال حاضر در آستانه یک جنگ فرقهای قرار گرفته است یا شاید بتوانیم بگوییم که چنین برنامهای برای منطقه در نظر گرفته شده است. جنگی که اگر رخ بدهد تمامی تأسیسات منطقه را از بین میبرد، مرزها را تغییر میدهد و زمینهساز تکهتکه شدن دولتهایی خواهد بود که با تصور مصون ماندن از هرگونه انقلاب و تجزیه، آتشبیار معرکه بودهاند./982/ب102/د