داعش و جبهه النصره قابلیت تبدیل به ابزار سرمایه گذاری آمریکا را ندارند
به گزارش خبرگزاری رسا، شیخ نعیم قاسم معاون دبیرکل حزب الله لبنان در مصاحبه شبکه المنار با وی پیش از پرداختن به مسائل داغ منطقه از جمله سوریه و نبرد آزادسازی موصل و نیز یمن به موضوع انتخابات ریاست جمهوری در لبنان اشاره کرده و بر لزوم بحث و بررسی آرام این موضوع تاکید کرد.
تلاش حزب الله برای گفتوگوی مستقیم با طرفهای مختلف لبنانی
وی گفت: تماسها بین حزب الله و جریان ملی آزاد و جنبش الامل همچنان ادامه دارد و قطع نشده است و حزب الله بیشتر از اینکه نقش میانجی داشته باشد در تلاش برای گردهم آوردن طرفهای مختلف و بحث و بررسی مستقیم است.
معاون دبیرکل حزب الله لبنان تصریح کرد: امیدواریم این تماس ها توافق هرچه بیشتر را به دنبال داشته باشد و موجب برگزاری انتخابات در زمان مشخص آن شود زیرا ما منتظریم ببینیم روند امور چگونه خواهد بود و به هر حال موضع حزب الله کاملا روشن است و نیازی به تاکید بیشتر ندارد.
نبرد آزادسازی موصل جدی است
شیخ نعیم قاسم در بخش دیگری از این گفت وگو با اشاره به موضوع آغاز عملیات آزادسازی موصل گفت: تمام شاخص ها حاکی از جدی بودن این نبرد است و نتیجه آن شکست داعش خواهد بود هرچند به اندکی زمان نیاز داشته باشد.
وی یادآور شد که داعش بنابر تصمیم بین المللی و منطقه ای وارد موصل شد و توانست در آنجا خلافت خود را برپا کند و این تصمیم اکنون بنابر برخی محاسبات مربوط به دیدگاه آمریکا و حامیانش به نقشه منطقه تغییر کرده است.
معاون دبیرکل حزب الله ادامه داد: آمریکا که تصمیم جنگ علیه داعش در عراق را تایید کرده است، همچنان به نقش آن در سوریه برای تخریب این کشور و نظام حاکم آن امیدوار است.
نقشه آمریکا در سوریه بحران را طولانی می کند
وی در پاسخ به این سوال که اوضاع عراق و سوریه به چه سمتی خواهد رفت؟ گفت: سقوط خلافت داعش در عراق و همزمان با باقی ماندن برخی گروه ها و افراد خرابکار در نقاط مختلف عراق به اضافه تجمع داعش در دیرالزور و اطراف آن، موجب می شود یک نقطه مهم جغرافیایی در منطقه الجزیره و جنوب دیرالزور در آینده به این گروه اختصاص پیدا کند تا آمریکا بتواند از آن برای تعدیل توازن قدرت و تحمیل برخی شروط بر سوریه بهره برداری کند اما این نقشه احتمالی در سوریه راه به جایی نمی برد بلکه عمر بحران را طولانی خواهد کرد.
ترکیه و دغدغه قدرت
معاون دبیر کل حزب الله در بخش دیگری از این مصاحبه ابراز عقیده کرد که نقش ترکیه در سوریه بیانگر زیاده خواهی های این کشور است که در اظهارات رجب طیب اردوغان رییس جمهور این کشور کرد یافته است و نشان می دهد پس گرفتن سرزمین های شمال سوریه و ملحق کردن آن به ترکیهT دغدغه سلطنت عثمانی و از جمله مواردی است که اروغان در صدد تحقق آن است.
وی توضیح داد: تحقق یافتن زیاده خواهی های اردوغان نیازمند ترسیم مجدد مرزهای جفراقیایی و نقشه سراسر منطقه است که این نه اکنون و نه در آینده ای مشخص قابل طرح نیست.
شیخ نعیم قاسم تصریح کرد: ترکیه در تلاش برای استفاده از وقت از دست رفته و اوضاع سیاسی کنونی است تا موقعیت خود را در منطقه شمال سوریه تثبیت و امکان تشکیل دولت کُرد در شمال سوریه را سلب کند، به اضافه اینکه تلاش دارد در روند حل و فصل سیاسی آینده سوریه نیز جایی داشته باشد.
وی در عین حال تاکید کرد: تصور نمی شود ترکیه بیش از مشارکت در چارچوب حل سیاسی بحران سوریه در آینده دستاوردی داشته باشد.
ارزیابی مواضع مصر در قبال سوریه
معاون دبیر کل حزب الله همچنین با اشاره به موضع مصر در قبال سوریه آن را با ائتلاف ها و مواضع سیاسی قاهره مرتبط دانست و گفت: این ثبات مواضع مصر مبتنی بر این است که روابط با سوریه باید استوار و مستحکم باشد و باید دانست که ارتباط بین دو نهاد نظامی مصر و سوریه هیچ گاه قطع نشد.
وی یادآور شد: موضع مصر در قبال سوریه با مواضع آمریکا، عربستان و ترکیه متفاوت است و این تفاوت در رای مثبت مصر به مخالفت با فرانسه در شورای امنیت کرد پیدا کرد.
شیخ نعیم قاسم در مورد اینکه چرا مصر با اطلاع از اینکه وتوی روسیه می توانست موضوع را یکسره کند، به نفع روسیه رای داد؟ پاسخ داد: مصر به عمد موضع خود را علنی کرد تا از ادامه سوق یافتن مواضع در مسیر منفی و بر خلاف خواست خود جلوگیری کند.
دلیل شدت مواضع اخیر آمریکا در قبال سوریه چیست؟
وی همچنین در بخش دیگری از این گفت وگو در توضیح شدت مواضع اخیر آمریکا در قبال سوریه اظهار داشت: این شدت مواضع در پی پنج سال ایستادگی سوریه و بالا رفتن کفه ترازو به نفع محور مقاومت اتخاذ شده است و اکنون دولت آمریکا با دو موضوع روبه رو است: اول اینکه در صدد دخالت نظامی مستقیم در سوریه نیست بلکه مایل است به افراد مسلح تکیه داشته باشد و دوم اینکه نمی خواهد شاهد بقای سوریه مقاوم و در راس آن بشار اسد باشد بلکه به دنبال تغییر نظام این کشور است.
شیخ نعیم قاسم سپس به تلاش های متعدد آمریکا برای ساماندهی مجدد گروههای مسلح و کمک تسلیحاتی به این گروهها و تعدیل نام آنان و ارتباط دادن برخی از آنان به برخی دیگر اشاره کرد و گفت: تمام این تلاش ها در راستای ارائه تصویری مسنجم از مخالفان میانه رو در صحنه میدانی بود اما ناکام ماند و اکنون هنوز بیشتر گروه های مسلح از نظر میدانی بین داعش و النصره سردرگم هستند و دچار دسته بندی شده اند و هیچ یک از این دو گروه قابلیت تبدیل شدن به ابزار سرمایه گذاری مستقیم آمریکا را ندارند.
بهبود قابل ملاحظه موقعیت نظامی بشار اسد
وی ادامه داد: بشار اسد در دو سال اخیر و تا حد زیادی پس از حضور روسیه توانست موقعیت نظامی را بهبود بخشد و نشان دهد سوریه ارتشی منسجم و متحدانی دارد که با آن همکاری می کنند و هنوز نیروهای سوریه در مناطق حساس و اصلی کشور حضور دارند.
شیخ نعیم قاسم تاکید کرد: این مسائل موجب شد امکان بحث و بررسی آینده سوریه بدون بشار اسد از بین برود.
فروکش کردن بحران سوریه تا ماه مارس آینده
وی تصریح کرد: دولت اوباما تصمیم گرفت تا زمان انتخابات ریاست جمهوری هیچ گام جدیدی در مورد سوریه اتخاذ نکند و به این ترتیب اوضاع سوریه همچنان تا ماه مارس آینده به همین شکل باقی می ماند به این معنی که بحران این کشور راکد و راه حل ها نیز موقتی خواهد بود.
معاون دبیر کل حزب الله، شدت مواضع اخیر آمریکا در قبال سوریه را در راستای تلاش برای مهار دستاوردهای دولت سوریه و متحدانش دانست و گفت: حلب محل استقرار افراد مسلح بود اما به شکل حیرت آوری سقوط کرد و امروز شرق آن در وضعیت بسیار متزلزلی قرار دارد و سوریه و متحدانش برای یکسره کردن وضعیت شرق حلب به زمان اندکی نیاز دارند.
وی توضیح داد: در این شرایط دیگر امکان بازگشت حلب تحت اشغال افراد مسلح و یا محور آمریکایی وجود ندارد. شیخ نعیم قاسم یادآور شد که حزب الله به دنبال حفظ سوریه به عنوان حامی مقاومت است.
وی در خصوص نقش روسیه در سوریه و روابطش با متحدان این کشور گفت: یک اتاق عملیات برای هماهنگی بین طرف های مختلف تشکیل شده است.
شیخ نعیم قاسم در توضیح مواضع حزب الله گفت: حزب الله در سوریه خواسته های جغرافیایی ندارد بلکه خواسته های آن سیاسی است به این معنی که بر حفظ سوریه به عنوان کشور حامی مقاومت و پشتیبان آن تاکید دارد و اگر سوری ها فردا به توافق برسند و آشتی برقرار شود و سوریه دیگر نیازی به حضور مقاومت نداشته باشد، بلافاصله سوریه را ترک خواهد کرد.
وی در خصوص حضور روسیه نیز تصریح کرد: بین دولت سوریه و روسیه در این خصوص نوعی هماهنگی وجود دارد و هر دو طرف به یکدیگر نیاز دارند به این ترتیب که روسیه نیازمند جای پایی برای خود است تا با استفاده از آن در سیاست های منطقه ای تاثیر داشته باشد در مورد سوریه نیز باید گفت که این کشور نیازمند یک حامی است که موجودیت آن را حفظ کند از همین رو نیازمند حضور میدانی غیرموقت یک طرف در کشوراست.
شیخ نعیم قاسم ادامه داد: گمان می کنم حتی در صورت حل و فصل بحران سوریه، پایگاههای روسیه در طولانی مدت در آنجا مستقر خواهد بود و این توافق موجب ناراحتی ما نیست و تاثیری بر راه ما ندارد.
قبل و بعد از جنایت عربستان در یمن متفاوت خواهد بود
معاون دبیر کل حزب الله لبنان در مورد جنایت عربستان در حمله به یک مراسم عزاداری در تالاری در جنوب صنعاء گفت: از چند ماه پیش عربستان و آمریکا در مورد حمله به یمن در حال بحث هستند و در این میان آمریکایی ها معتقدند نبرد در یمن چشم اندازی ندارد و بی نتیجه است و در مقابل عربستان بر ادامه و تکمیل این نبرد پافشاری داشت و نتیجه این بود که آمریکایی ها قبول کردند که عربستان تا زمانی که زیان های این نبرد متوجه واشنگتن نباشد، به جنگ ادامه دهد.
وی توضیح داد: اما این بحث و جدل ها پس از جنایت عربستان در حمله به تالار بزرگ صنعاء روند مختلفی پیدا کرد و در واقع این جنایت یک بار سنگین و غیر قابل تحمل بود به گونه ای که آتش بس به عنوان یک ضرورت مطرح شد.
آیا عربستان به بیهوده بودن جنگ در یمن پی خواهد برد؟
شیخ نعیم قاسم با تاکید بر اینکه قبل و بعد از جنایت صنعاء متفاوت خواهند بود، گفت: نمی دانم آیا عربستان متوجه خواهد شد که وارد جنگی بی نتیجه شده است یا خیر؟
وی در ادامه اظهار داشت: یمنی ها آماده هستند هرچقدر این جنگ به درازا بکشد، ایستادگی کنند و محال است عربستان اهداف مورد نظر خود را در یمن تحقق بخشد و اگر به این باور برسد و یا به او تفهیم شود در آن زمان می توان گام هایی در راستای حل و فصل سیاسی اتخاذ کرد.
معاون دبیر کل حزب الله با شاره به گرایش به سمت آتش بس انسانی در یمن گفت: چه بسا این وضعیت فرصتی برای گفت وگوی سیاسی فراهم کند، اما باید منتظر ماند و دید آیا این وضعیت جدی است یا خیر و پس از آن می توان گفت که آیا راه حل بحران یمن با انتخابات آمریکا گره خورده است یا نه.
وی در عین حال تاکید کرد که وضعیت یمن به شکل اساسی با موضع عربستان در ارتباط است./982/ب101/n