کپیبرداری از نسخ خطی برای نخستین بار در عراق
به گزارش خبرگزاری رسا، چاپخانه و مرکز انتشارات الکفیل در عراق برای نخستین بار با بهرهبرداری از یک تکنولوژی جدید از نسخ خطی کپیبرداری میکند و سپس آنها را به چاپ میرساند.
هدف این چاپخانه، حفاظت از نسخ خطی اصلی و گسترش نسخ خطی کپی شده میان پژوهشگران به جای استفاده از نسخههای اصلی است تا بدین گونه به نسخ نادر آسیب نرسد.
فراس ابراهیمی، مدیر چاپخانه در این باره گفت: هدف از افزودن این تکنولوژی، محافظت از نسخ خطی اصلی و بهویژه نسخ نادر و در اختیار گذاشتن نسخ کپی شده نزد محققان و پژوهشگران است. وجود تعداد بسیار زیاد نسخ خطی و نادر در آستان مقدس عباسی(ع) ما را بر آن داشت تا این گام را برای حفظ میراث خود برداریم.
وی با اشاره به این مطلب گفت: نخستین تجربه ما در تحقق این امر، کپی برابر با اصل نسخه خطی کتاب «مختصر المراسم العلویه» نوشته محقق «حلی»است که در سال ۶۷۶ هجری از سوی مرکز میراث حله منتشر شده است.
ابراهیمی افزود: کادر فعال در این چاپخانه توانست با تلاش زیاد نسخه کپی را با نسخه اصلی به میزان ۹۰ درصد از نظر خطی و شکل کلی و حتی کوچکترین جزئیات کتاب مطابقت دهد؛ همچنین پردازش و مطابقت نسخه کپی با استفاده از برنامههای کامپیوتری ویژه انجام شد.
به نوشته ایکنا، کادر چاپخانه تلاش کردند تا رنگ چاپ، نوع کاغذ، میزان وضوح، تمیزی، رنگ خط و نوشته با نسخه اصلی مطابقت داشته باشد و در آخر نیز جلدی مانند جلد نسخه اصلی و به همان رنگ برای نسخه کپی شده تهیه کردند تا بدین صورت پژوهشگر و محقق هنگام به دست گرفتن این نسخه احساس کند که نسخه اصلی را مطالعه میکند./982/ب102/د