آغاز كنفرانس مذهب و سیاست در حال تغییر امنیتي جهاني در مالزي
به گزارش خبرگزاری رسا، کنفرانس بینالمللی «مذهب، سیاست و تروریسم جهانی چشمانداز در حال تغییر صلح و امنیت در جهان اسلام» صبح روز گذشته، 25 ديماه با همكاري رايزني فرهنگي جموري اسلامي ايران، مؤسسه جبهه رنسانس اسلامی، مؤسسه مطالعات شرق و غرب آسیا و مؤسسه مطالعات علمی و پژوهشی فردوسی، در کوالالامپور کار خود را آغاز كرد.
در اين كنفرانس دو روزه كه محققان و پژوهشگران کشورهای استرالیا، ایران، سنگاپور و مالزی حضور دارند، با تمرکز بر مسائل افراط گرایی و موضوعات تهدیدکننده جهان امروز، «نقش مذهب و سیاست در تغییرات جنوب شرق آسیا و غرب آسیا و صلح و امنیت منطقه» در مقالاتی ارائه و مورد بحث و گفتوگو قرار ميگيرد.
خانم نورعینی، از مرکز مطالعات جهان دانشگاه مالزی به عنوان سخنران افتتاحیه كنفرانس، گفت: منطقه غرب آسیا و خاورمیانه که با بحران آشنایی دیرینه دارد، اکنون با تحولات ساختاری و اجتماعی فرهنگی مواجه است. در نتیجه بحران غرب آسیا که به دلایل مختلف از جمله نقش اولیه قدرتهای جهانی در آن شکل گرفته و بحث مهاجران و آوارگان در جهان باعث شده است صلح و رونق در منطقه با بی ثباتی قابل توجهی مواجه شود.
وي افزود: تحت تأثیر این تحولات و مشابه آنچه که در غرب آسیا رخ داده است، تنشهای زیادی نیز اکنون در جنوب شرق آسیا در حال شکل گیری است که بخشی از آنها از ناآرامیهای جنوب تایلند و فیلیپین ناشی و به وسیله این تنشها نیز تقویت میشود.
نورعینی ادامه داد: کشتار اخیر مسلمانان روهینگیا و خشونت سازماندهی یافتهای که از سوی دولت و ارتش میانمار و بوداییان تندرو علیه مسلمانان اعمال میشود، بحران انسانی دیگری را در این منطقه رقم زده است.
وي تأكيد كرد: از آنچه که در هر دو منطقه جنوب شرق آسیا و غرب آسیا میگذرد، میتوان به این نتیجه دست یافت که منازعات رو به رشد افراط گرایی و قومی و فکری بیش از پیش شرایط هر دو منطقه را به شرایط مشابهی تبدیل کرده است.
نورعینی يادآور شد: این کنفرانس بینالمللی با گردهم آوردن برخی متخصصان و کارشناسان از کشورهای مختلف، به مؤلفههایی که باعث شکل گیری چنین شرایطی در هر دو منطقه شده است، میپردازد.
وي در سخنان خود، گفت: بررسی نقش معاصر و تاریخی مذهب در بحرانهای فعلی، بررسی شرایط هویت مسلمانان، افراط گرایان، خشونت و نقض حقوق بشر و به خطر افتادن صلح جهانی و منطقهای از جمله اهداف اصلی این کنفرانس دو روزه است.
نورعینی اظهار كرد: در این کنفرانس که از سوی مؤسسه مطالعات غرب و شرق آسیای و جبهه رنسانس اسلامی مالزی و مؤسسه علمی و پژوهشی فردوسی برگزار شده است، کلیو کِسلر، از دانشگاه ملی استرالیا در مقالهای ریشههای بوجود آمدن «گروه تروریستی داعش و مذهب صلح» را مورد بررسی قرار داد.
وی در ادامه، اذعان كرد: باتوجه به زمینههای موجود در اعتقادات دینی اسلامی است که گروههای افراطی همچون داعش پدید آمده است، اگرچه اسلام در برخی از زمینه ها دین صلح است، ولی برخی از عناصر موجود در این مذهب میتواند ریشههای خشونت و افراط گرایی را تقویت کند و داعش با استفاده از این عناصر اقدام به فعالیت کرده و افراد زیادی را به خود جذب کرده است.
سیدجواد میری، از پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ایران در سخنرانی خود به «ریشههای خشونت و افراط گرایی در جهان اسلام» پرداخت و اظهار كرد: ما باید مسایل افراط گرایی را از منظر انسانشناسی مورد بررسی قرار دهیم تا بتوانیم آن را ریشه یابی كنيم.
سومین سخنران اين نشست، مهدی آهویی، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران بود که مقاله خود را تحت عنوان «افراط گرایی قدرت سیاسی دولت محور در خاورمیانه و تضاد امت اسلامی» ارائه كرد.
وی در سخنان خود، گفت: اختلافات میان ایران و عربستان اگر مهار شود، بخشی از جریان افراط گرایی نیز مهار خواهد شد. آنچه ایران را در میان مسلمانان و مردم منطقه خاورمیانه مورد توجه قرار داده، اندیشههای عدالت طلبانه، مخالفت با ظلم و ستم، مخالفت با اسراییل، مخالفت با حضور آمریکا در خاورمیانه است نه اعتقادات شیعی. راهکار خروج از این رقابت منطقه میان ایران و عربستان، کاهش اختلافات بین دو کشور و رسیدن به تفاهم در خصوص مسایل منطقهای است.
فرید العطاس، از دانشگاه ملی سنگاپور تحت عنوان «افراط گرایی به نام اسلام و مسلمان مالزیایی» به ارائه مقاله خود پرداخت و اظهار كرد: برای ریشه کن كردن افراط گرایی بایستی به فعالیت فرهنگی روی آورد. تنها آموزشهای دولتی در این زمینه کارساز نیست، باید عموم مردم تلاش كنند تا با کار فرهنگی دراز مدت و با استفاده از فرهنگ عمومی و اجتماعی اسلام برای مقابله با تروریسم و افراطگرایی اقدام كرد.
بنابر اعلام اين خبر، در دومين روز از اين نشست سه مقاله تحت عنوان «روند آزار مسلمانان در میانمار» از سوی کیو وین، از شبکه حقوق بشر میانمار؛ «بازاندیشی امنیت انسانی در آسیای جنوب شرقی آسیا» از سوی رشیلا رملی، از مرکز مطالعات جهان و مالزی از دانشگاه ملی مالزی و «ترورریسم و هژمونی سیاسی» از سوی چاندرا مظفر، از موسسه حرکت عدالت جهانی مالزی ارایه خواهد شد./982/ب103/د