ترامپ «اسلام ستیزی» را تشدید میکند
به گزارش خبرگزاری رسا، روزنامه «کامرسانت» چاپ مسکو نوشته است: یکی از اولین اقدامات چهل و پنجمین رییس جمهوری آمریکا، ایجاد محدودیت ورود پناهجویان از مناطق درگیر مناقشه و ممنوعیت ورود برای اتباع هفت کشور مسلمان جهان بود که باعث یک شوک گسترده سیاسی شده است.
سیاست شدیدالحن مهاجرتی "دونالد ترامپ" نه تنها از سوی رهبران انگلیس، آلمان و سایر کشورها بشدت مورد انتقاد قرار گرفته، در داخل ایالات متحده نیز با مخالفت رجال اجتماعی و سازمانهای مدافع حقوق بشر روبرو شده است. در فرودگاههای شهرهای مختلف آمریکا که از فرود هواپیماهای حامل مسافرینی از کشورهای اسلامی ممانعت شد، تظاهعات مخالفت آمیزی برپا شده است. مخالفان ترامپ در آمریکا معتقدند که این دستور وی برخلاف ارزشهای دموکراتیک است.
واکنش تهران به این تصمیم توهین کننده
به نوشته این روزنامه، شدیدترین واکنش به صدور حکم مهاجرتی ترامپ از سوی جمهوری اسلامی ایران صورت گرفته است که شهروندان این کشور بطورکلی از ورود به خاک ایالات متحده منع شده اند. وزارت امور خارجه ایران تصمیم ترامپ را محکوم کرده و یادآور شده است که چنین اقدامات غیرقابل قبول و توهین کنندهای نسبت به شهروندان ایرانی، تنها به نفع افراطگرایان است. ضمن اینکه در تهران وعده داده اند که به این اقدام واشنگتن، «پاسخ متقابل» خواهند داد.
بر اساس اطلاعات رسانه های گروهی ایران، تنها ظرف یک روز 173 تن از شهروندان ایرانی سفر خود به آمریکا را لغو کرده و فروش بلیط پروازها به شهرهای آمریکا به اتباع ایرانی نیز در کلیه آژانسهای هوایی متوقف شده و ثبت نام برای دریافت «گرین کارت» نیز به حالت تعویق درآمده است.
تصمیمی برخلاف شعار برابری ملل در آمریکا
حکم جدید رییس جمهوری آمریکا در داخل ایالات متحده باعث رویارویی بین شاخه های مختلف حکومتی در این کشور شده و اختلافات سابق پیرامون قوانین مربوط به «تبعیض نژادی» را تشدید کرده است. این تصمیم با مخالفت شدید دادگاه منطقه شرق نیویورک مواجه شده است. در پی شکایت دو شهروند عراقی به این دادگاه و رای دادگاه نیویورک به نفع آنها، وزارت امنیت ملی آمریکا ضمن احترام به رای صادره، یادآور شد که در هر صورت حکم رییس جمهوری در این مورد به قوت خویش باقی خواهد ماند.
شرکتهای فناوری بزرگ و شبکه های اجتماعی معروف آمریکایی نیز انتقاد شدیدی به این تصمیم ترامپ کرده و نسبت به قیمتی که باید در ازای چنین اقدام خودخواهانه و نسنجیدهای پرداخته شود، ابراز تاسف کردهاند.
نگرانی اروپا از عواقب تصمیم ترامپ
«کامرسانت» می افزاید: در پایتختهای اروپایی نیز نسبت به اقدام جدید رییس جمهوری آمریکا ابراز نگرانی کردهاند. روز گذشته سخنگوی دولت انگلیس اعلام کرد که «ترزا می با چنین تصمیمی از سوی دونالد ترامپ موافق نیست». وزارت امور خارجه انگلیس نیز اعلام کرده است که سند جدید را با دقت بررسی می کنند تا درک کنند که این تصمیم چه عواقب حقوقی برای انگلستان در پی خواهد داشت.
دیگر مقامات بلندپایه در لندن نیز با این اقدام مخالفت کرده اند. "صادق خان" شهردار لندن که خود مسلمان است، تصمیم اخیر ترامپ را «شرم آور و بسیار شدیدالحن» نامیده است. وی در صفحه «فیس بوک» خود نوشته است: «برغم آنکه هر کشوری حق دارد سیاست مهاجرتی مورد نظر خود را اجرا کند، ولی خط مشی رییس جمهوری آمریکا در مغایرت کامل با ارزشهایی مانند آزادی و تحمل اجتماعی قرار دارد.»
ضمن اینکه تاکنون بیش از دویست هزار انگلیسی طوماری را با درخواست ممانعت از سفر دونالد ترامپ به کشورشان امضاء کرده اند.
"آنگلا مرکل" صدراعظم آلمان نیز با تصمیم جدید ترامپ مخالفت و تاکید کرده است که مبارزه فعال با تروریسم بین المللی نباید بهانه ای برای تبعیض نژادی با اساس عقاید دینی و یا ملیت افراد قرار بگیرد.
این اقدام کمکی به مبارزه با تروریسم نمیکند
"آلکسی مالاشنکو" شرق شناس روس و عضو شورای علمی مرکز کارنگی مسکو و کارشناس موسسه تحقیقاتی «گفت و گوی تمدنها» نیز در گفت و گو با روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا» در این رابطه یادآور شده است که اقدام جدید دونالد ترامپ برای کشورهای مسلمان منطقه خاورمیانه بسیار غیرمنتظره بود.
وی معتقد است که قطعا چنین اقدامی با واکنشهای منفی بسیاری مواجه خواهد شد، بخصوص جمهوری اسلامی ایران که ازهم اکنون به این مسئله اعتراض کرده، این مسئله را در سیاست خارجی خود در نظر خواهد گرفت، هرچند اقدامات متقابل ایران نتواند آسیب جدی به منافع آمریکا برساند.
به گفته مالاشنکو، البته حکم جدید رییس جمهوری آمریکا ممکن است در کشورهای اروپایی مورد توجه قرار بگیرد، چرا که برخی از آنها مایل هستند که نظریه ترامپ را در کشورهای خود پیاده کنند.
به نوشته تسنیم، این کارشناس برجسته در عین حال تاکید کرده است که این اقدام کاخ سفید در امر مبارزه با تروریسم تاثیر مثبتی بوجود نخواهد آورد. وی گفته است: «مسلما چنین اقدامی کمکی به مبارزه با تروریسم نخواهد کرد، چطور می توان بر اساس مشخصات گذرنامه افراد، ورود آنها را به کشوری را ممنوع کرد؟ این در حالی است که عاملین دهها حملات تروریستی که در قاره اروپا یا در خاک خود آمریکا رخ داده، اتباعی با گذرنامه های بلژیکی، فرانسوی و آمریکایی بوده اند. بنابراین این اقدام رییس جمهور آمریکا تنها اقدامی عوام فریبانه و در عمل غیرموثر است و مانع از بروز حملات تروریستی در خاک آمریکا که بهانه اصلی چنین اقدامی قرار گرفته، نخواهد شد.»/982/ب101/د