بررسی نقش روحانیت در پیشبرد اقتصاد مقاومتی در یک اثر
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کتاب «اقتصاد مقاومتی؛ نقش روحانیت در پیشبرد آن» به قلم محمدرضا ملک از سوی مرکز راهبردی مطالعات اسلامی اقتصاد مقاومتی منتشر شد.
در بخشی از مقدمه این کتاب آمده است:
رویکرد اصلی در تدوین این کتاب، آن بوده است که اندیشه «اقتصاد مقاومتی» و موضاعات مربوط به آن، بدان گونه از زبان رهبر معظم انقلاب بیان شده است و تفسیر و توضیح داده شود، تا راهگشایی و امتیازهای منحصر به فرد این اندیشه برای حل مشکلات کنونی به خوبی آشکار شود.
برای دست یافتن به این هدف، لازم دیده شده که مباحثی از علم اقتصاد و توضیحاتی درباره موضوعات مهم اقتصادی فعلی کشور، از باب مقدمه مطرح شود. این کتاب در یک مقدمه و پنج فصل سامان یافته است.
فصل اول در گفتار نخست آن، پیشینه مقاومت اقتصادی را از جهت علمی و تاریخی میکاود. گفتار دوم به ضرورت اقتصاد مقاومتی برای زمان حاضر میپردازد و برای آگاهی مخاطبان از شرایط کنونی ایران و جهان، تحلیلی مختصر از وضع اقتصادی جهان و ایران ارائه میدهد و نقاط ضعف و قوت اقتصاد ایران را بیان میکند و بحث دیگر اثبات مشروعیت دفاع از دیدگاه شرع و عقل است.
فصل دوم چیستی و ماهیت اقتصاد مقاومتی را بیان میکند و معنا، اهداف، ارکان، ویژگیها و الزامات اقتصاد مقاومتی را توضیح میدهد. مطالب این قسمت کلاً از بیانات رهبر معظم انقلاب گرفته شده، زیرا که ایشان در حقیقت ارائه دهنده و تفسیر کننده این اندیشه است و در پایان فصل به موانع و چالشهای مهمی که بر سر راه اقتصاد مقاومتی قرار دارد، اشاره میشود.
فصل سوم، «سیاستهای کلی اقتصاد مقامتی» ابلاغ شده از سوی رهبر معظم انقلاب و سیر تصویب آنها را بیان میکند. این سیاستهای مهم را معظم له نقشه راه اقتصاد مقاومتی خوانده و به قوای سه گانه فرمان داده است به اجرای فوری آنها اقدام کنند. این فصل افزون بر آنکه مؤلفههای سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و نکاتی که درباره آنها را بیان مینماید، برای بهتر به اجرایی شدن سیاستهای کلی پیشنهادهایی را ارائه میدهد.
فصل چهارم در حقیقت ادامه فصل سوم است و چند نقطه مهم کلیدی سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی را توضیح میدهد که در صورت اجرای آنها، تحول بسیار مثبتی در اقتصاد کشور روی خواهد داد. آشنایی با این نقاط مشترک دریچههای نجات اقتصاد کشور از شرایط کنونی است، بسیار مهم است.
فصل پنجم وظایف روحانیت معظم را در قبال اقتصاد مقاومتی بیان میدارد و برای روش شدن درجه اهمیت آنچه در اقتصاد کشور در جریان است و لزوم حضور روحانیت در صحنه، چند موضوع مهم اقتصادی را که در جریان تصویب در نهادهای قانونی کشور است، به عنوان مثال ذکر میکند تا مخاطبان این نوشته حساسیت شرایط و اهمیت وظایف خود را دریابند. بحث دیگر بیان سه قابلیت مهم روحانیون حوزه، یعنی تحقیق، تبلیغ و مطالبهگری در مورد اقتصاد مقاومتی است. در پایان نیز راهکارهایی برای کمک روحانیت به اجرای سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی پیشنهاد میشود.
مخاطبان این کتاب
این تحقیق به سفارش مرکز راهبردی اقتصاد مقاومتی حوزه علمیه و برای استفاده قشر مهمی از روحانیت محترم، یعنی امامان جمعه، امامان جماعت، خطبا، مبلغان، مدرسان دروس معارف در دانشگاهها، برگزارکنندگان کلاسهای آموزشی اقتصاد مقاومتی و به طور کلی همه روحانیون محترمی تهیه شده است که با اقشار مختلف جامعه در تماس هستند و مشغول نشر معارف دینی و ارزشهای اسلامی و تعلیم و تربیت مردم هستند و این قابلیت را دارند که این پیام را آن سان که رهبر بزرگوار انقلاب اسلامی به عنوان راهگشا و برآمده از فرهنگ اسلامی برای برون رفت از شرایط امروز ایران مطرح کردهاند؛ به آحاد مردم برسانند.
به دلیل آنکه مبحث اقتصاد مقاومتی که در حقیقت نسخهای از اقتصاد اسلامی برای حل مشکلات زمان حاضر است، با دو ساحت علم اقتصاد و علوم و معارف اسلامی ارتباط مییاید به ناگزیر از هر دو نوع معرفت، مباحثی به تناسب در آن مطرح میشود.
بنابراین بخشی از مطالب این کتاب را مباحث اقتصادی تشکیل میدهد که برای ایجاد شناخت درباره مسائل و موضوعات اقتصاد کنونی کشور، بیان آنها لازم است. کوشیدهایم که این گونه مباحث تا حد ممکن، با بیانی خالی از اصطلاحات علم اقتصاد و آسان فهم باشد و هر جا مطالب نیاز به توضیحات و دقت بیشتری داشته است، آن را به پاورقی انتقال دادهایم.
به هر حال اگر روحانیت محترم بنا دارد از اقتصاد مقاومتی دفاع و تبلیغ کند، به ناچار باید قدرت تحلیل اقتصاد خود را افزایش دهد که لازمه آن آگاهی از وضعیت اقتصادی داخل و خارج کشور در حد کلی است، پس لازم است مختصری از تاریخ و اوضاع اقتصادی جهان حاضر را بداند و همچنین از برنامههای توسعه انجام گرفته در ایران قبل و بعد از انقلاب و نتایج آنها و نقاط ضعف و قوت اقتصاد ایران مطلع باشد.
از طرف دیگر اقتصاد مقاومتی در کشور، از طریق اجرای «سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی» ابلاغ شده از سوی رهبر معظم انقلاب، انجام میشود که قرار است از قابلیتهای روحانیت معظم برای اجرایی شدن این سیاستها کمک گرفته شود و این امر نیاز به آگاهیهای لازم از موضوعات و مباحث اقتصادی نام برده در سیاستهای کلی دارد. بنا بر این طرح ساده و مختصر مباحث اقتصادی، لازم است.
در بخشی از عنوان «قابلیت روحانیت در تحقق بخشیدن به اقتصاد مقاومتی» از فصل پنجم این کتاب میخوانیم:
پس از وقوع انقلاب اسلامی، زمینه خوبی برای به فعلیت درآمدن قابلیت روحانیت شیعه در خدمت به کشور، در عرصه اقتصادی فراهم شده است و روحانیت در برهه کنونی هم با توجه به اشرافی که بر منابع و ادله فقه دارد و میتواند حکم هر موضوع و واقعهای استنباط نماید و هم با عنایت جایگاه ولایت فقیه در جمهوری اسلامی ایران، این توانایی را دارد که آنچه را به مصلحت کشور میداند اجرایی کند. این فرصتی استثنایی است که خداوند تعالی در اختیار عالمان شیعه گذاشته که به اسلام و مسلمانان خدمت کند و چنان در این امر کوتاهی صورت گیرد، در پیشگاه خدا و مردم مورد بازخواست قرار خواهند گرفت.
اگر روحانیت معظم شیعه به طور جدی وارد میدان شود و از تمام توان و همت خود بهره برد میتواند با برانگیختن اقشار مهم اجتماعی در کشور تحت رهبری پیشاپیش انقلاب اسلامی، انقلاب اقتصادی را به راه اندازد و ایران را به استقلال واقعی اقتصادی و رفاه اجتماعی برساند از بیعدالتی و وابستگی نجات بخشد.
در حال حاضر رهبر بزرگوار انقلاب با طرح الگوی اقتصاد مقاومتی، زمینه حضور روحانیت را در عرصه اقتصادی کشور پیش از بیش فراهم کرده است.
به تعبیر معظم له: «مجموعه سیاستهای اقتصاد مقاومتی در واقع یک الگوی بومی و علمی است که برآمده از فرهنگ انقلابی و اسلامی ما است.»
تبیین اقتصاد مقاومتی و روشن ساختن مرزهای مشترک آن با اقتصاد اسلامی تنها کار روحانیت است و در صحنه عمل نیز، این روحانیت است که میتواند تلاش برای رفع وابستگی اقتصادی از دشمنان اسلام و مسلمانان و رسیدن به خوداتکایی و توسعهای مطابق با معیارهای اسلامی را برای مردم ایران، به صورت وظیفهای مهم و مقدس معرفی نماید.
علمای بزرگوار شیعه باید این فرصت را مغتنم بدانند و نخبگان فکری موجود در حوزه علمیه را که امروزه به تخصصهای گوناگون از جمله اقتصاد مجهزند و نیز نیروهای تبلیغی حوزه را به گونهای سازماندهی کند که بتواند رهبر معظم انقلاب را به بهترین صورت در این جهاد بزرگ اقتصادی یاری کند.
سه زمینه حضور روحانیت:
با بررسی تواناییهای حوزه در عرصه اقتصاد کشور و با توجه به اولویتهای موجود و رعایت تناسب با شأن روحانیت، به نظر رسید که طلاب و اساتید در سه زمینه «تحقیق و پژوهش»، «تبلیغ و ترویج» و «مطالبهگری و بازخواست از مسؤولان و نهادها» برای پیشبرد اقتصاد مقاومتی، میتوانند نقشآفرینی کنند.
کتاب «اقتصاد مقاومتی؛ نقش روحانیت در پیشبرد آن» با شمارگان 3000 نسخه به قیمت 12 هزار تومان در 286 صفحه از سوی مرکز راهبردی مطالعات اسلامی اقتصاد مقاومتی منتشر شده است./998/پ202/ق