۲۸ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۶:۰۸
کد خبر: ۴۸۷۸۳۸

بسیج مردمی استراتژی آینده در عراق و منطقه

بسیج مردمی نه تنها عامل تقویت دولت بشار اسد خواهد بود بلکه رهسپار آزادسازی مناطق اشغالی استراتژیک سوریه می شود که طی دهها سال امکان آزادی آنها فراهم نشده است.
بسیج مردمی عراق

به گزارش خبرگزاری رسا، بسیج مردمی عراق با فتوای مرجعیت دینی عراق تشکیل شد. این نیرو از زمان شکل گیری فعالیت های زیادی را علیه نیروهای تروریستی انجام داده است. شرکت در عملیات آزادسازی موصل نمونه ای از اقدامات گسترده این نیرو در مبارزه با داعش است. لذا با پاکسازی خاک عراق از وجود تروریست های تکفیری داعش و آزادی تمامی مناطق این کشور، سوالاتی در رابطه با آینده حشدالشعبی مطرح می‌شود که این نهاد در آینده عراق چه نقشی را ایفا خواهد کرد؟ آیا حشدالشعبی در آینده رویکردی برون گرا پیدا خواهد کرد؟

پیرامون نقش خارجی بسیج مردمی که آیا فعالیت‌های این نهاد صرفا به داخل مرزهای عراق منحصر خواهد شد یا نه؟ ذکر چند نکته دارای اهمیت است:

نخست؛ بر اساس بند ۲ ماده ۷ قانون اساسی عراق، دولت ملزم به مبارزه با تروریسم در اشکال گوناگون خود است و نباید اجازه دهد از خاک این کشور برای انجام فعالیت‌های تروریستی استفاده شود. پس از تصویب قانون الحاق بسیج مردمی به نیروهای نظامی و امنیتی عراق، این نهاد همانند سایر ارگان‌های نظامی عراق تحت فرماندهی نخست‌وزیر به عنوان فرمانده کل قوا قرار گرفت لذا موانع قانونی استفاده از این نیرو به عنوان ابزاری برای مبارزه با تروریسم با فرماندهی رئیس دولت از سر راه برداشته شد. از سویی دیگر تروریسم تکفیری که در عراق نفس های آخر را می کشد، ریشه در آن سوی مرزهای این کشور دارد همچنان که در سال ۲۰۱۴ از خاک سوریه وارد خاک عراق شد و این کشور را به گفته ی حیدر العبادی نخست وزیر، متحمل خساراتی بالغ بر ۳۵ میلیارد دلار کرد.

دوم؛آقای حیدر العبادی طی اظهاراتی در دانشگاه آمریکایی سلیمانیه، اعلام کرد: «دولت سوریه اجازه حمله به مواضع تروریست ها را در هر نقطه از خاک سوریه داده است.» این بدان معناست که دولت عراق با فراغت از تهدید داعش در بعد داخلی، در صدد دفع ریشه های این فتنه در بعد خارجی نیز خواهد بود لذا به دنبال استفاده از پتانسیل قوی به نام حشدالشعبی است. همچنین سید هاشم الموسوی، سخنگوی رسمی جنبش النجباء به عنوان یکی از زیر مجموعه‌های حشدالشعبی، در نشست خبری در تهران، اعلام کرد: «بعد از پیروزی های اخیر در عراق، سپاه آزادسازی جولان را تشکیل داده‌ایم که برای آزادسازی این منطقه آماده ایفای نقش است.» لذا با عنایت به این اظهارات، باید حشدالشعبی را در جبهه ای فراتر از تروریست‌ها ی تکفیری یعنی تروریست‌های صهونیستی ببینیم.

سوم؛ رژیم صهیونیستی و آمریکا به طریق گوناگون به بغداد فشار خواهند آورد تا از ورود بسیج مردمی به مناطق خارج از عراق جلوگیری کند؛ چرا که حشدالشعبی نه تنها عامل تقویت دولت بشار اسد خواهد بود بلکه رهسپار آزادسازی مناطق اشغالی استراتژیک سوریه می شود که طی دهها سال امکان آزادی آنها فراهم نشده است. لذا رژیم صهیونیستی در تکاپو خواهد بود تا از پیدایش و رشد یک چالش جدید در کنار مرزهای فلسطین اشغالی که در ایدئولوژی و رزم میدانی نسخه دوم حزب الله است، ممانعت به عمل آورد. در صورت تحقق چنین امری رژیم صهیونیستی از دوطرف؛ یکی به واسطه جنوب لبنان و حزب الله و دوم از سمت مناطق شرقی و گروه های مبارز همچون حشدالشعبی در معرض خطر قرار می گیرد.

چهارم؛ آمریکا در سوریه به دنبال طرح هایی همچون جنگ فرسایشی، تجزیه و.. است.  ورود بسیج مردمی به سوریه، به منزله تغییر توازن قوا در سوریه و استفاده از ظرفیت های مردمی در این کشور خواهد بود. بنابراین آمریکا که منافع و دستاوردهای خود را در سوریه در خطر می بیند، به هر شکل ممکن درصدد عدم ورود حشدالشعبی به سوریه خواهد بود.

در مجموع می توان گفت بسیج مردمی بدون توجه به مرزها  و براساس ایدئولوژی خود همچنان به مبارزه با تروریسم در منطقه ادامه خواهد داد و عوامل گوناگونی مترصد این هستند که از بازیگری حشدالشعبی در آینده جلوگیری کنند. همچنین آمریکا و غرب از این امر نگرانند که حشدالشعبی به نفوذ خود در منطقه و بالاخص عراق و سوریه ادامه دهد که این امر زمینه ساز تهدیدی بالفعل برای رژیم صهیونیستی است./981/ب102/ف

منبع: سایت تحلیلی طنین

ارسال نظرات