تامین مالی تروریست های سوریه از سوی قطر
به گزارش خبرگزاری رسا، پس از اینکه با تصمیم عربستان و آمریکا، قطر از عرصه سیاسی منطقه بیرون رانده شد، این بار در حال ورود به سوریه است. در واقع پس از اینکه دوحه نتوانست در جریان ریاست جمهوری باراک اوباما موارد خواسته شده را برآورده کند، عربستان به سرنیزه علیه محور مقاومت بدل شد.
ولی علی الظاهر، مشکلات مالی عربستان، سبب شده که بار دیگر قطر نامزد ایفای نقش اصلی در پروندههای سیاسی پیچیده منطقه شود. چرا نشود؟ دولت ترامپ، دولت کارگزاران و سرمایه گذاران عملگرایی است و قطر را سرمایه ای برای خود میبینند.
اطلاعات لو رفته حاکی است که واشنگتن در حال بررسی مسأله ورود قطر به میدان بازی خاورمیانه بویژه سوریه است؛ زیرا ریاض از نظر مالی پاسخگوی بلندپروازی آمریکا نیست؛ بویژه اینکه پولهای این کشور در راستای حمایت از تروریستها در سوریه طی 6 سال گذشته بسیار صرف شده است.
به گزارش وبگاه خبری «عاجل» سوریه، واشنگتن در عین حال از خود نرمی نشان داده و با مسکو در خصوص مبارزه با تروریسم همکاری خواهد داشت. آمریکا در شمال و شرق سوریه همکاری خود با مسکو را متمرکز و در جنوب سوریه تلاش خواهد کرد که وضعیت داخلی تروریستها را مرتب کند. البته آمریکا سیاست دشمنی آشکار با دمشق را رها خواهد کرد و قصد دارد که از نظر مالی، قطر را به چالش بکشد و به بهانه حمایت از «انقلابیون» از این کشور بهرهبرداری کند. گذشته از این، واشنگتن بخوبی میداند که جنگ با سوریه از نظر اعراب خلیج فارس، یک خصومت شخصی با بشار اسد است از این روی اعلام کرد که برای حمایت از تروریستهای معارض، باید با یکدیگر متحد شوند.
واشنگتن از این مسأله برای استفاده بیشتر از داراییهای اعراب حاشیه خلیج فارس بویژه قطر به صورت هزینههای استخباراتی، نظامی و مستشاری استفاده خواهد کرد. این مسأله با آنچه آمریکا اعلام کرد مبنی بر اینکه دیگر اولویتش سرنگونی دولت سوریه نیست، منافاتی ندارد. آمریکا به قطر وعده خواهد داد که در سوریه موازنه میدانی ایجاد خواهد کرد و در عین حل با هیچ گونه کارشکنی در روند راه حل سیاسی سوریه موجب خشم روسها نخواهد شد.
نخستین نمود این مسأله، آغاز نشست نهادهای غیر دولتی برای کمکهای موسوم به بشردوستانه به سوریه در دوحه است که با حضور شماری از نهادهای عربی و نهاد امدارسانی "İHH" ترکیه برگزار شد. این نشست در واقع مقدمه ای برای کنفرانسی است که در بروکسل با حضور سازمان ملل و شماری از کشورها برای بررسی پرونده کمک به سوریه برگزار خواهد شد.
افزون بر این مسأله، «أحمد بن محمد المریخی» فرستاده دبیر کل سازمان ملل در امور بشردوستانه نیز اعلام کرد که طرح پاسخگویی سریع بشردوستانه و طرح منطقه ای آوارگان در 2017 نیازمند 8 میلیارد دلار است. از این روی قطر از روزنه انجمنهای بشردوستانه وارد عمل خواهد شد؛ انجمنهایی که در کنار انجمنهای حقوق بشری پوششی برای فعالیتهای جاسوسی و حمایت از تروریستها و اعزام قاچاقی سرکرده های آنان به داخل سوریه خواهد بود.
بر اساس اطلاعات موجود، قطر و شماری از نهادهای موسوم به بشردوستانه از جمله یک نهاد ترکیه ای تمایل دارند که تروریستها وارد سوریه شوند و همچنان از آنان حمایت تسلیحاتی و مالی صورت گیرد.
به هر حال اگر قطر در کمک به مردم سوریه جدی است، این مبلغ باید برای بازسازی مناطق تخریب شده و پس از حمایت از راه حل سیاسی بحران با همراهی دولت سوریه صرف شود. اما سوال مهم این است که این مبلغ چگونه و کجا صرف خواهد شد؟ آیا در قالب ایجاد مدارس و بیمارستان صحرایی خواهد بود؟ یا اینکه این مبلغ برای حمایت از گروههای تروریستی در نظر گرفته شده که در حال حاضر در سوریه شکست خورده اند؟ چرا که عرصه میدانی بویژه در غوطه دمشق و ریف حماه به سود ارتش سوریه است.
طبق این گزارش، البته آنچه ترس اعراب حاشیه خلیج فارس را بیشتر میکند، فروپاشی موازانه قوا در سوریه با حضور گروههای تروریستی مانند جیش الاسلام و فیلق الرحمن است؛ زیرا آزادسازی «برزه، قابون، جوبر، حرستا و دوما» در ریف دمشق، به معنای ضربهای مهلک بر دولتهای عربی [مخالف دمشق] است که مستلزم مداخله مالی سریع برای ساماندهی مجدد تروریستها در این منطقه است.
لذا قطر و همراهان این کشور تلاش خواهند کرد که با پول، سرکرده های این گروههای تروریستی را مجاب کنند که وضعیت را به همین صورت فعلی نگه دارند و اجازه ندهند که غوطه دمشق آزاد شود. ترامپ نیز از این نگرانیهای اعراب نهایت استفاده را میکند تا پول آنان را گرفته و پس از توافق با روسیه، این کشورها را رها کند./847/ب102/ف
منبع: فارس