۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۱۱:۲۲
کد خبر: ۴۹۸۵۱۹

عربستان و تحريک گسل‌هاي قومي عليه ايران

عربستان براي جبران شکست های اخیر خود در منطقه برنامه ديگري در سر دارد و آن تحريک قوميت هاي ديني عليه جمهوري اسلامي است.
محمد بن سلمان وزیر جنگ عربستان

به گزارش خبرگزاری رسا، دشمني و رقابت پايان ناپذير عربستان با ايران در ماه هاي اخير شدت بيشتري گرفته است. پس از مرگ ملک عبدالله و روي کارآمدن ملک سلمان، آل سعود با فاصله گرفتن از سياست محافظه کارانه به سياست تهاجمي روي آورد. نتيجه اين سياست نيز حمايت از تروريست ها در سوريه و راه اندازي جنگ يمن بود. در همين جهت سياست هاي عربستان در برابر ايران نيز تغييري محسوس پيدا کرد و دخالت هاي عربستان چه از طريق عمليات هاي کور و چه از طريق حملات رسانه اي عليه جمهوري اسلامي ايران تشديد شده است. 

اين سياست تند که با عصبانيت رياض از توافق هسته‌اي به اوج رسيد، اکنون به جايي رسيده است که سران رياض «تروريست‌ها» در جنوب شرق ايران را «مقاومت» و گارد مرزي ايران را «ارتش اشغالگر فارسي» مي‌نامد. شبکه الاخباريه، شبکه دولتي عربستان سعودي، پس از حادثه عمليات تروريستي اخير در ميرجاوه که به شهادت حداقل 10 نيروي مرزي ايران انجاميد، حادثه را کاملا معکوس براي افکار عمومي در عربستان و منطقه روايت مي‌کند. الاخباريه عربستان چنين گزارش داده است:  «مقاومت بلوچي [در جنوب شرق ايران] عملياتي عليه نيروهاي اشغالگر فارسي انجام داد که به کشته شدن 10 عنصر و جراحت تعدادي ديگر منجر شد. سازمان بلوچي جيش العدل، مسئوليت اين عمليات را که نيروهاي گارد مرزي را در منطقه مرزي ميرجاوه در بلوچستان "اشغالي" هدف قرار داد، بر عهده گرفت.» اين شبکه عربستاني که به بلندگوي تروريست ها تبديل شده است، در ادامه مي گويد: «يک منبع در "مقاومت" گفت که "نيروهاي مقاومت" کميني در منطقه ميرجاوه براي نيروهاي "اشغالگر" زدند و با نيروهاي گارد مرزي وابسته به "اشغالگران" درگير شدند.» 

در کنار الاخباريه، فيصل قاسم، مجري مشهور شبکه الجزيره قطر، در توئيتي ضمن اعلام اينکه عربستان رسما بلوچستان ايران را اشغالي توصيف کرده، نوشت:‌ ايران در انتظار بزرگ‌ترين درگيري‌هاي داخلي و خارجي قرار گرفت.

اين در حالي است که اخيرا، «محمد بن سلمان» جانشين وليعهد عربستان، وزير دفاع اين کشور در گفتگو با شبکه دولتي عربستان، اعلام کرد که رياض و ديگر کشورهاي منطقه بايد «نبرد را به داخل ايران» منتقل کنند. اقدامات عربستان عليه ايران طي دو سال گذشته به اينجا ختم نشده است و سال گذشته  براي نخستين بار ترکي الفيصل رئيس پيشين اطلاعات عربستان در نشست سالانه گروهک منافقين در پاريس حاضر شد و عليه ايران سخنراني کرد.

همه اين موراد نشان دهنده راهبرد جديد عربستان عليه ايران است. البته عربستان همواره به دنبال تحريک قوميت ها در داخل ايران بوده، اما تشديد اين نوع از حملات در ماه هاي اخير بسيار معنا دار است. عربستان در سطح منطقه اي بنابر اظهارات مقامات غربي زمين بازي را به ايران واگذار کرده است. در لبنان اين کشور نتوانست گزينه مورد نظر خود را به رياست جمهوري برساند و مجبور شد در برابر ميشل عون که مورد حمايت حزب الله بود، عقب نشيني کند. در عراق و سوريه تروريست هاي مورد حمايت عربستان روز به روز در حال عقب نشيني هستند. در يمن نيز که اوضاع سعودي ها کاملا مشخص است و اين کشور در باتلاق يمن گرفتار شده است. در واقع تاثيرگذاري فکري ايران بر منطقه و از جمله بر اين چهار کشور باعث شده است تا ملت هاي منطقه پي به نتايج خطرناک اقدامات عربستان در منطقه ببرند و به نقش آل‌سعود در توسعه تروريسم در غرب آسيا واقف شوند. 

در اين ميان عربستان براي جبران اين شکست ها برنامه ديگري در سر دارد و آن نيز تحريک قوميت هاي ديني عليه جمهوري اسلامي است. روشن است که کشور ايران داراي گسل هاي قومي، زباني و گاه مذهبي است و دشمن نيز از اين زوايه قصد ضربه زدن به ايران را دارد. معمولا يک عامل تشديد کننده‌اي نياز است تا در يک مقطع زماني خاص کمک کند که اين گسست‌هاي غيرفعال، فعال شوند، گسست‌هاي نهفته به صورت گسست‌هاي آشکار درآيند و گسست‌هايي که مي‌توانند حالت تقاطع داشته باشند، متراکم شوند و به مشکلات فعلي دامن بزنند. در اين بين کشورهايي مانند عربستان در سياست‌هاي اعلامي‌شان مطرح کرده‌اند که از هر ابزاري براي مهار جمهوري اسلامي ايران استفاده خواهند کرد و منطقا با توجه به سوابق اين کشور مي‌توان متصور بود که عربستان از عمليات تروريستي در جنوب شرق کشور حمايت مي کند و عاملان اين حوادث را تحت پوشش خود قرار خواهد داد.

 البته نبايد به بزرگنمايي قدرت عربستان پرداخت، چرا که امروز عربستان با مشکلات متعددي مواجه است، اما حضور بن سلمان در رأس سياست هاي عربستان با توجه به بيماري ملک سلمان باعث شده است تا اين کشور سياست هاي بسيار افراط گرايانه و مداخله جويانه اي را در پيش گيرد. بن سلمان مرد خطرناکي براي منطقه است و با اتخاذ سياست هايي که جز شکست براي آل سعود تاکنون هيچ دستاوردي نداشته است، همچنان طرح هاي ناشيانه خود را دنبال مي کند. 

از سوي ديگر همزمان با سفر ترامپ به عربستان خبرگزاري رويترز از انعقاد قرارداد 100 ميليارد دلاري فروش سلاح به رياض و حتي برخي رسانه ها قرارداد 300 ميلياردي را اعلام کرده اند. همه اين موارد نشان دهنده نوع نگاه عربستان به منطقه است. در اين ميان دامن زدن برخي از نامزدهاي انتخاباتي به مسائل قومي در ايران مي تواند خطرات مهمي را به دنبال داشته باشد و سياستمدار خامي همچون بن سلمان را در جهت تقويت سياست هاي قوم گرايانه عليه ايران راسخ تر کند. از سوي ديگر دولت بعدي ايران بايد سياست هوشمندانه اي در مقابل رياض اتخاذ کند. همه حاکميت عربستان با سياست‌هاي جنگ طلبانه پسر پادشاه موافق نيستند و ديپلماسي فعال ايران در قبال عربستان، به عناصر مخالف بن سلمان جهت محدودسازي او در توسعه تروريسم در منطقه، انگيزه و روحيه بيشتري مي دهد./۹۱۶/ ۱۰۲/ع

يوسف شفيعي

ارسال نظرات