۲۹ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۷:۳۵
کد خبر: ۵۰۶۲۷۳

کتاب «مغالطات آماری» منتشر شد

انتشارات سروش، کتاب «مغالطات آماری» را با ترجمه سید رضا هاشمی پیکر روانه بازار نشر کرد.
کتاب «مغالطات آماری»

به گزارش خبرگزاری رسا،  انتشارات سروش، کتاب «مغالطات آماری» تألیف جوئل بست را با ترجمه سید رضا هاشمی پیکر منتشر و روانه بازار نشر  کرد.

کتاب «مغالطات آماری» درباره آمارهای بد صحبت می‌کند؛ اینکه از کجا نشئت می‌گیرند و چرا از بین نمی‌روند. طنز مشهوری می‌گوید سه نوع دروغ وجود دارد: دروغ معمولی، دروغ شاخدار و آمار! در واقع، آمار تا حدی شهرت بد پیدا کرده است.

بعضی از آمارها از اساس بد متولد می‌شوند، یعنی از همان ابتدا هم چندان خوب نیستند، چون براساس حدس یا داده‌های مشکوک به وجود می‌آیند. بقیه آمارهای بد به دلیل جهش در آمار اولیه تولید می‌شوند؛ این آمارها پس از تحریف به صورت آمار بد در می‌آیند.

در هر دو صورت آمارهای بد بالقوه اهمیت زیادی دارند؛ چرا که این آمارها ممکن است برای برانگیختن ترس یا خشن عمومی استفاده شوند، یا نگرش ما را نسبت به جهان تحریف کنند، یا حتی ما را در اتخاذ سیاست‌های ضعیفی در حل مشکلات اجتماعی وادارند.

ما برای توصیف ماهیت جامعه پیچیده‌مان، به ویژه در بحث از مسائل اجتماعی، به آمار نیاز داریم و به آن متکی هستیم. بحث درباره مسائل اجتماعی معمولا پرسش‌هایی را برمی‌انگیزد که پاسخ بدان‌ها نیازمند آمار است. بعضی از آمارها واقعا بد هستند، اما بقیه هم بسیار خوب هستند، و ما به آمار خوب نیاز داریم تا به شکلی منطقی و عاقلانه درباره مسائل و معضلات اجتماعی اظهار نظر کنیم.

بنابراین راه حل این نیست که در مقابل آمار تسلیم شویم، بلکه برعکس، باید سعی کنیم در مواجهه با اعداد، داوران بهتری باشیم. چاره‌ای نداریم چز اینکه با نگاهی نقادانه با آمار برخورد کنیم.

این کتاب به مخاطبان خود کمک می‌کند نحوه استفاده از آمارهای اجتماعی را درک کرده قضاوت بهتری در برخورد با آمار داشته باشند.

فهمیدن مطالب این کتاب به دانش ریاضی پیچیده‌ای نیاز ندارد. هدف این است که یاد بگیریم چگونه آمارهای بد را شناسایی کنیم، تا نه تنها این آمارها را تکرار نکنیم، باور نیز نکنیم.

انتشارات سروش، چاپ نخست کتاب «مغالطات آماری» در 232 صفحه در اختیار علاقه‌مندان قرار داده است./۹۹۸/د ۱۰۲/ش

ارسال نظرات