فشارهای عربستان بر قطر بخشی از پروژه گسترش هژمونی آلسعود در منطقه است
به گزارش خبرگزاری رسا، اس ار افـ سوئیس در مطلبی به تلاش های اخیر عربستان سعودی برای انزوای قطر و تحت فشار قراردادن این کشور در منطقه پرداخته و نوشت: ائتلاف کشورهای عربی علیه قطر فشارهای خود را افزایش می دهد. اخیرا هم یک پیشنهاد 13 گانه به قطر به عنوان پیش شرطی برای لغو تحریم ها علیه آن ارائه شده است.
کارشناسان این رویکرد عربستان را بخصوص تلاش برای گسترش هژمونی قدرت در منطقه می دانند.
بیش از دو هفته از تحریم ها علیه قطر از طرف عربستان سعودی، مصر، بحرین و امارات متحده عربی می گذرد. البته بعد از نگرانی های اولیه بار دیگر روزمره طبیعی در قطر حاکم شده است. این کشور به جای واردات از عربستان سعودی به مبادلات کالا با ترکیه و ایران روی آورده است. البته تا معمول شدن کامل شرایط همچنان فاصله زیاد است.
مخالفان کشور قطر همچنان فشارها بر این کشور را افزایش می دهند.
رولاند پوپ، از کارشناسان خاورمیانه در سوئیس بر این باور است که عربستان سعودی می خواهد با این رویکرد رقیب اصلی خود در منطقه یعنی ایران را تضعیف کند. ما باید این سیاست ها را در یک چارچوب گسترده تر بنگریم.
به گفته این کارشناس سوئیسی عربستان سعودی همواره از این مسأله تحریک و عصبانی می شد که قطر یک سیاست خارجی مستقل و روابط خوبی را با ایران حفظ کند. حالا در درجه اول این مسأله برای آل سعود مطرح است که همچنان ایران را به کنار زده و منزوی کند. و یک گام مهم برای این انزوا این است که مناسبات ایران با قطر را متوقف کند.
به گفته پوپ این کشور کوچک (قطر) به ندرت به جنگ با همسایگان خود تن می دهد. من اعتقاد ندارم که این بحران به درگیری های نظامی با قطر منجر شود.
وی افزود: اما ما با تشدید درگیری ها در خلیج فارس روبرو هستیم. ما شاهد مشارکت همه اکتورها در درگیری های سوریه هستیم و این درگیری ها می تواند در تمام منطقه گسترش یابد و به یک جنگ متعارف بزرگ بین عربستان سعودی و ایران تبدیل شود.
این کارشناس سوئیسی در ادامه با اشاره به اینکه این مسأله قابل ارزیابی نیست که قطر تا چه مدت تحت فشار این محاصره اقتصادی و سیاسی خواهد بود در عین حال گفت: من می توانم تصور کنم که با گذشت زمان یک راه حل دیپلماتیک برای این بحران یافت شود و یک توافق حاصل شود. اما من انتظار کوتاه آمدن قطر در برابر تمام مسائل ضروری را ندارم.
عربستان، امارات، بحرین و مصر پس از متهم کردن دوحه به حمایت از تروریسم و افراط گرایی، روابط دیپلماتیک خود را با این کشور قطع کردند و سه کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس، مرزهای زمینی و دریایی و هوایی خود را به روی این کشور بستند./۸۴۷/ب102/ف
منبع: تسنیم