سناریوی احتمالی رویارویی حزب الله و رژیم صهیونیستی در تحولات اخیر
به گزارش خبرگزاری رسا، «خط تراز جنگ حزب الله لبنان و اسرائیل» عنوان مقاله ای است به قلم«الیون ابرامز » که در پایگاه «شورای روابط خارجی سنای آمریکا» منتشر شده است.
ابرامز ضمن اشاره به جنگ نیابتی احتمالی میان رژیم صهیونیستی و حزبا لله لبنان جهت ممانعت از نفوذ و گسترش ج.ا.ایران و تقویت قدرت بازدارندگی این رژیم برای فرضیه این بحران معتقد است: اگر جنگ روی دهد، اسرائیل باید بیشترین خسارت ممکن را در سریع ترین زمان ممکن بر حزب الله وارد سازد و البته در عین حال، تلاش کند تا خسارت های وارده بر اسرائیل و زیرساخت های آن را محدود سازد،باید زمان این درگیری محدود باشد، زیرا ارتباط قدرتمندی میان عمق خسارت های وارده بر حزب الله و بهای نظامی و غیرنظامی پرداخت شده از سوی اسرئیل برای این خسارت وجود دارد. به عبارت دیگر، می توان چنین فرض کرد که رابطه مستقیم میان مدت زمان این جنگ و بهای نظامی و غیرنظامی پرداخت شده به وسیله اسرائیل وجود دارد.
فرضیه های احتمالی جنگ حزب الله و رژیم صهیونیستی
نخست؛ تجهیز حزب الله با جنگ افزار نقطه زن و حضور فزاینده ایران در سوریه تهدیدی مرگبار علیه اسرائیل محسوب می شود و این دو مورد در کنار یکدیگر می تواند به معنای تلاش ایران و حزب الله برای دستیابی به توازن راهبردی با اسرائیل یا حتی توانایی حمله با امکان تخریب قابل توجه علیه سامانه های مهم (نظامی و غیر نظامی) در اسرائیل باشد.
دوم؛ اسرائیل به مفهوم خاص، با آسیب پذیری نامعمول در برابر جنگ افزارهای نقطه زن مواجه است. اسرائیل از یک سو، کشوری غربی با زیرساخت های مهم و پیچیده محسوب می شود و از سوی دیگر کشوری کوچک با زیرساخت های مهم متمرکز بدون مازاد بر نیاز است.
سوم؛ تهدید حاصل از حتی شمار اندکی از موشک های نقطه زن که با عبور از دیوار پدافندی هوایی اسرائیل سامانه های مهم آن مانند تأسیسات تولید برق را مورد حمله قرار دهند، می تواند بی سابقه باشد.
چهارم؛ افزون بر تقویت توان حزب الله، حضور نیروهای ایران در سوریه تحول تازه ای است که در زمان تازه ترین جنگ میان حزب الله و اسرائیل در سال ٢٠٠٦ وجود نداشت.
جایگاه روسیه در جنگ آینده منطقه ای
روسیه می تواند برای محدود ساختن آزادی عمل اسرائیل در حوزه های سیاسی، راهبردی و حتی عملیاتی، تلاش کند. همچنین روسیه عامل تأثیرگذار تازه بر عملکرد، قید و بندها و استقرار همه طرف های درگیر، ماهیت هرگونه حل و فصل ممکن در سوریه و ساز و کارهای احتمالی برای پایان دادن به درگیری ها محسوب می شود. نقش تازه روسیه در این عرصه می تواند اسرائیل را تحت فشار قرار دهد و از سوی دیگر، آن را قادر سازد که با استفاده از کاربردهای کوتاه مدت، محدود و رو به رشد اعمال قدرت،به اهداف راهبردی و سیاسی در کنار گفتگوهای سیاسی با روسیه و آمریکا نایل شود و ممکن است چنین چارچوبی در شرایط خاص، مفهوم مورد نظر اسرائیل برای مبارزه در این عرصه را تعریف کند.
مختصات جنگ آینده و پیروزی طرفین
جنگ بعدی جنگی خواهد بود که نه اسرائیل و نه حزب الله در آن پیروز نخواهند شد؛ اهداف جنگ واقع گرایانه اسرائیل با خسارت های وارده بر این کشور و خسارت های که به یقین وارد خواهد کرد همخوانی نخواهد داشت. بهترین فرض این است که حزب الله پس از جنگ، بار دیگر همانند سال ٢٠٠٦ بازسازی خواهد شد؛ ولی حزب الله هیچ دستاورد مثبتی را از این جنگ کسب نخواهد کرد، بلکه خسارت های جدی را متحمل خواهد شد و خسارت های سنگینی را نیز متوجه لبنان خواهد کرد. تنها دستاورد احتمالی وارد آوردن خسارت هایی بر اسرائیل است.
اسرائیل لزوماً طرفی نخواهد بود که آخرین شلیک را انجام دهد،حزب الله احتمالاً تسلیم نخواهد شد و به تقویت توانمندی های خود ادامه خواهد داد و شاید به انتشار روایت پیروزی خود ادامه دهد، باید از هم اکنون برای آن آماده شد. بنابراین برای ایجاد هماهنگی و انسجام در طرف اسرائیلی، باید چنین روایتی را از پیش در عرصه های سیاسی، نظامی و مردمی اسرائیل ارائه داد.
نتیجه گیری
اسرائیل باید خطوط قرمز خود از جمله دستیابی حزب ا... به جنگ افزار نقطه زن به ویژه، تولید موشک های نقطه زن در خاک لبنان و آینده استقرار سامانه های پیشرفته تسلحاتی ایران در سوریه مانند موشک های زمین به هوا، ساحل به دریا، ساحل به ساحل و موشک های نقطه زن زمین به زمین را تعریف کند و در صورت لزوم آماده اقدام در زمان تشدید تنش برای خنثی کردن این گونه توانمندی های حزب الله و ایران باشد.
جنگ اسرائیل و حزب الله لبنان با هیچ پیروزی ویرانگری مانند سال ١٩٦٧ پایان نخواهد یافت و برخی از دستاوردهای احتمالی تا رسیدن زمان آن مشخص نخواهد بود، این که آیا جنگ باعث پایان دادن همیشگی به بلندپروازی های ایران در منطقه شرق مدیترانه به ویژه در لبنان، محدود ساختن توانایی تسلیحاتی حزب الله در دوره پس از جنگ، تقویت قدرت بازدارندگی اسرائیل خواهد شد که جنگ دیگری روی ندهد، بسیار بعید است./۹۹۴/ب۱۰۱/ف