۳۱ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۰:۴۹
کد خبر: ۵۲۷۲۲۶

پیروزی راهبردی ایران در بحران سعودی – قطر

در جنگ سرد سعودی- ایران که اخیراً بر چشم انداز سیاسی خاورمیانه مسلط شده، ایران یک دور دیگر را پیروز شده است. پیروزی ایران در این دور، تا حد زیادی نتیجه حماقت خود عربستان سعودی است.
عربستان قطر

به گزارش خبرگزاری رسا، در حالی که وزیر خارجه عربستان سعودی در تازه‌ترین اظهارنظر در باره تنش‌ها با قطر گفته که ریاض توان ادامه این بحران تا دو سال دیگر را دارد؛ اما این بحران، یک پیروزی بزرگ برای ایران محسوب می‌شود. همچنین در جنگ سرد سعودی- ایران که اخیراً بر چشم انداز سیاسی خاورمیانه مسلط شده، ایران یک دور (راندِ) دیگر را پیروز شده است. پیروزی ایران در این دور، تا حد زیادی نتیجه حماقت خود عربستان سعودی است. ریاض قطر را به انزوای دیپلماتیک سوق داد و فکر می‌کرد که دوحه در پاسخ به قرنطینه تحمیلی توسط عربستان سعودی و متحدان خلیج(فارس) آن، در حالی که کلاهش را به نشانه احترام از سرش برداشته، به سوی برادر بزرگ(ریاض) برخواهد گشت؛

قطر بالاجبار همه درخواست¬های سعودی از قبیل تعطیلی شبکه الجزیره و مهمتر از همه، برچیدن روابطش با ایران را رد کرد؛ کشوری که قطر با آن در بزرگترین میدان گازی جهان شریک است. این کشور به دو دلیل توانست چنین کند:

اول اینکه ایران و البته تا حدی به طرز خارق العاده ترکیه‌ای که روابط خوبی با عربستان سعودی داشت، به سرعت برای غالب شدن بر تحریم¬های تحمیلی به کمک قطر آمدند؛

دوم، عربستان سعودی در حساب کردن میزان اهمیتی که واشنگتن به روابطش با قطر می‌دهد، ناکام ماند. در درجه اول این اهمیت، به موضوع بزرگترین پایگاه هوایی آمریکا موجود در منطقه که در قطر مستقر است ، برمی‌گردد؛ پایگاهی که برای عملیات پنتاگون در هر دو کشور افغانستان و سوریه ضروری و واجب است.

قطر اکنون با ذوق و لذت، «تقویت روابط دو جانبه با جمهوری اسلامی ایران در تمام زمینه‌ها» و بازگرداندن سفیرش به تهران را اعلام کرد. این یک پیروزی قابل توجه و  پیشرفت غیرمنتظره بزرگ برای ایران در تلاشش به منظور عادی سازی روابطش با اعضای شورای همکاری خلیج فارس است.

آنچه که به همان اندازه دارای اهمیت است، آن است که این نزدیکی و روابط حسنه رسمی بین ایران و قطر، احتمالاً اثرات مهمی بر جبهه سوریه هم دارد. ایران و قطر تاکنون در طرف‌های متفاوتی در درگیری سوریه حضور داشته‌اند و ایران از رئیس‌جمهور بشار اسد حمایت می‌کند و قطر مانند عربستان سعودی و ترکیه، از مجموعه‌ای مختلط و متنوعی از نیروهای اپوزیسیونی حمایت کرده بود که تحت تسلط افراطیون سُنی قرار داشتند.

عربستان سعودی در نتیجه سوءمحاسباتش که بیشتر از هر چیزی برآمده از غرور و گستاخی بوده، راه را برای تازه‌ترین پیروزی دیپلماتیک ایران هموار کرده است. دیپلماسی استادانه و صبر نامحدود تهران، سرانجام در حال نتیجه دادن است.

نتیجه گیری

نزدیکی و روابط حسنه همزمان ایران شیعه با قطر و ترکیه که هر دو اکثریت سُنی دارند، در حال ایجاد تردید و سایه افکندن بر این افسانه و اسطوره است که اساس درگیری در خاورمیانه بر مبنای تنش و اختلاف ۱۴۰۰ ساله بین شیعه و سنی می‌باشد. با توجه به اینکه سُنی‌ها در اکثریت جهان اسلام هستند، چنین موضوعی (اختلاف بین سنی و شیعه) سلاحی در زرادخانه پروپاگاندای سعودی بود. چنین سلاحی به طور فزاینده‌ای در حال بی اعتبار شدن است؛ چرا که روشن‌ شده رقابت عربستان سعودی و ایران به دلیل خصومت‌های فرقه‌ای نیست؛ بلکه چنین موضوعی ناشی از استفاده دولتی از موضوع اختلاف سنی و شیعه  و به دلایل صرفاً مرتبط با سیاست مبتنی بر قدرت است»./994/ب102/ف

منبع: طنین

ارسال نظرات