۰۲ آبان ۱۳۹۶ - ۱۲:۲۹
کد خبر: ۵۳۳۴۸۱

سیگنال‌های عملیاتی سفر هیأت حماس به تهران

حماس به اعلام مواضع رسمی سران خود در پایبندی به محور مقاومت اکتفا نکرد، بلکه با سفر هیأت خود به تهران عملا مواضع سرنوشت ساز خود در رابطه با مقاومت مسلحانه را ثابت کرد.
ایران حماس ایران

به گزارش خبرگزاری رسا، محاسبات رژیم صهیونیستی که در راستای نظارت بر روند آشتی فلسطینی دنبال می شود، در حال حاضر وارد فاز بررسی معادلات و سیگنال های سفر هیأت حماس به ایران شده است.

با وجود اینکه این اولین بار نیست که رهبران جنبش حماس به جمهوری اسلامی ایران سفر می‌کنند، اما سفر هیأت حماس به ریاست صالح العاروری نایب رییس دفتر سیاسی این جنبش مجموعه‌ای از سیگنال‌های اساسی را به دنبال داشته است، چرا که در پی روند آشتی حماس با جنبش فتح و بعد از عقب‌نشینی این جنبش از حاکمیت در نوار غزه برگزار شده است.

هم‌زمان با اعلام آشتی، طرف‌های صهیونیست و فلسطینی نگران این نکته هستند که حماس بخواهد از فشارهای موجود فرار کرده و اوضاع زندگی ملت فلسطین و نوار غزه را که در نتیجه محاصره تحمیل ‌شده به آن به سختی دنبال می‌شود ، بهبود بخشد و در عین حال به گزینه‌های استراتژیک و سلاح خود پایبند باشد. این در حالی است که جنبش حماس بعد از کشمکش‌های سیاسی و امنیتی طولانی و مذاکرات صورت گرفته با میانجگری  طرف مصری در قاهره طی ماه‌های گذشته که باعث بازگرداندن حاکمیت نوار غزه به رام الله شد، این گزینه را همچنان در دست خود نگه داشته است.

همچنین یک ارزیابی احتمالی دیگر نشان از آن دارد که احتمالا عقب نشینی حماس از حاکمیت نوار غزه با مهار و تسلیم شدن آن در روند معادله سازش در سقف های احتمالی در مرحله کنونی به پایان برسد یا اینکه به دنبال مهار گزینه مقاومت در عرصه فلسطین باشد. این ارزیابی مبتنی بر فرضیه ردپای امنیتی و سیاسی تشکیلات خودگردان است که می‌تواند تجربه کرانه باختری اشغالی را تکرار کند.

در این مرحله رژیم صهیونیستی از طریق شرایطی که کابینه امنیتی آن برای فشار وارد کردن به حماس و تلاش برای باج‌خواهی از آن وضع کرده بود، وارد خط شد. رژیم صهیونیستی تلاش می‌کند موانع بیشتری را در مسیر مذاکرات با تشکیلات خودگردان ایجاد کند. راست‌گرایان این اقدامات را فرصتی سیاسی برای جلوگیری از ادامه مذاکرات در رابطه با راه حل نهایی ارزیابی می‌کنند. با این وجود رژیم صهیونیستی تلاش دارد مانند گذشته مواضع تند خود در رابطه با رد این آشتی و دوری کردن از هر اقدام عملیاتی برای جلوگیری از تحقق آن را دنبال کند.

حماس اصرار دارد که به اظهارات رهبران خود در این رابطه اکتفا نکند، بلکه سفر هیأت این جنبش به ایران نشان دهنده گزینه‌ها و مواضع سرنوشت ساز و عملیاتی آن است. به‌ ویژه که چنین سفری در این مرحله حساس تاثیراتی  بر موقعیت سیاسی رژیم صهیونیستی و فلسطین خواهد داشت که فراگیرتر و بلیغ‌تر از گزینه‌های استراتژیک است. این دیدار سطح جدیت و وابستگی حماس به این گزینه‌ها را نشان می‌دهد و ثابت می‌کند که جنبش حماس در نتیجه دقت و حساسیت مرحله کنونی تصمیم قطعی خود را در مشخص کردن گزینه استراتژیک خود در وابستگی به محور مقاومت مسلحانه گرفته و هیچ حاشیه مانوری برای تفسیرها و محاسبات و ارزیابی‌های دیگر باقی نگذاشته است. در واقع این اقدام بعد از مجموعه ای از سؤال‌ها و تحریم‌ها و تهدیدها در رابطه با گزینه آشتی فلسطینی با حضور مصر لازم بود.

نتیجه این اتفاق وحشت و نگرانی تل‌آویو و پایتخت‌های عربی و برخی طرف های فلسطینی بود. آنها نگران این هستند که استراتژی حزب‌الله به صورت واقع گرایانه تر بار دیگر تکرار شود. این موضوع باعث می شود اقدام‌ها و مواضع مخالف با این رویکرد در آینده از طرف‌های مختلف صهیونیستی و فلسطینی و منطقه‌ای اتخاذ شود.

در مقابل، ایران همچنان به این نکته توجه دارد که حماس تلاش می‌کند بین تعهد خود به مناسبات منطقه‌ای و گزینه های راهبردی مقاومت و سلاح خود با عملکرد عملیاتی و مرحله‌ای محدود به اعتبارها و ملاحظاتی سیاسی و منطقه ای جمع کند. این موضوع طبعاً موجب رضایت رژیم صهیونیستی نخواهد شد، اما این رژیم تلاش خواهد کرد به صورت مرحله‌ای با آن کنار بیاید. بویژه که در نتیجه این اتفاق می تواند از آرامش و امنیت بهتری برخوردار شود./۸۴۷/ب۱۰۲/ف

منبع: تسنیم

ارسال نظرات