۲۹ آبان ۱۳۹۶ - ۱۳:۱۱
کد خبر: ۵۳۸۹۵۵
کارشناس سوئیسی:

رویکرد ضدایرانی عربستان در منطقه بسیار خطرناک است

یک کارشناس سوئیسی سیاست‌های داخلی و خارجی ولیعهد عربستان سعودی را که همه در راستای مقابله با ایران است بسیار خطرناک توصیف کرد.
ایران عربستان
ایران

به گزارش خبرگزاری رسا، توی متهیسن، از کارشناسان حوزه کشورهای عرب خلیج فارس در سوئیس  و محققان دانشگاه آکسفورد در گفت‌وگو با «اس‌.ار‌.اف.» سوئیس به خطرات سیاست‌های عربستان سعودی در منطقه پرداخته و به‌ویژه درباره سیاست‌های قدرت‌طلبانه محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی و رقابت آن با ایران در منطقه گفت: این رقابت مشابه رقابت بین آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی سابق در دوران جنگ سرد است. در بسیاری از کشورهای جهان سوم، این جنگ سرد در واقع یک جنگ داغ بود. در حال حاضر ما کشورهای مختلفی از جمله یمن و سوریه را داریم که این گونه رقابت‌ها در آن‌ها داغ است. اوضاع در این مناطق درگیری اخیراً بد شده است.

وی افزود: به‌خصوص ما در شرایطی قرار داریم که در آن آمریکا بار دیگر قدرتمندانه علیه ایران موضع‌گیری می‌کند. دونالد ترامپ و دولت وی مناسبات بسیار تنگاتنگی را با عربستان سعودی و شاهزاده محمد بن سلمان که می‌خواهد خود را در منطقه به‌عنوان مرکز جدید قدرت تثبیت کند در پیش گرفته‌اند. هم‌زمان یک ائتلاف جدید بین عربستان سعودی و اسرائیل شکل می‌گیرد که به‌دنبال یک روند صلح جدید است. همه این‌ها یک هدف مشترک دارند و آن رویارویی با ایران است. این‌ها همه تحولات خطرناکی است.

این کارشناس سوئیسی در ادامه گفت که بن‌سلمان می‌خواهد ابتدا پایگاه قدرتی خود را در کشورش تثبیت کند، برای این منظور وی به یک سیاست خارجی و سیاست قدرتی در منطقه برای مشروعیت‌بخشی به خود نیاز دارد. هم‌زمان وی می‌خواهد که همه کشورهای عربی کم‌و‌بیش به‌ساز عربستان سعودی برقصند و همه این رویکردها در یک سیاست ضدایرانی جهت‌دهی می‌شود. سرانجام وی می‌خواهد ملی‌گرایی سعودی را به‌عنوان یک هویت جمعی جدید در کشور ایجاد کند و به این ترتیب آن را جایگزین مشروعیت مذهبی قبلی خاندان سلطنتی کند.

وی در ادامه گفت: مسأله یک جنگ قدرت در عربستان مطرح است، با این حال بن‌سلمان کنار پدرش آموخته است که چگونه با تنش‌های بین فراکسیون‌های مختلف در خانواده سلطنتی باید برخورد کند. در سال‌های اخیر به‌ندرت سنگی در این راستا بر سر راه وی قرار گرفته است. محمد بن سلمان تازه در اوایل دهه سی زندگی خود قرار دارد و تقریباً تمام اقتصاد عربستان، همه سازمان‌های نظامی و وزارت ‌خانه‌های مهم را تحت کنترل خود دارد.

متهیسن در ادامه درباره انتقادهای زیادی که به‌ویژه اخیراً از طرف وزارت خارجه آلمان به ماجراجویی‌های عربستان سعودی وارد شده است نیز گفت: آلمانی‌ها در حال حاضر یکی از معدود کشورهای بزرگ غربی هستند که جرأت می‌کنند به عربستان سعودی و کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس انتقاد وارد کنند. آلمان به‌خصوص برای آشتی بین کشورهای مختلف منطقه تلاش می‌کند، اما از طرف عربستان سعودی مورد انتقاد شدید قرار می‌گیرد.

وی در بخش دیگری از این گفت‌وگو درباره این مسأله که آیا نگرانی عربستان سعودی درباره نفوذ ایران در منطقه بجا است، گفت: سعودی‌ها در سوریه از مخالفان سوری حمایت کردند و حالا کم‌وبیش شکست خورده‌اند. ایرانی‌ها از دولت بشار اسد حمایت کردند و حالا پیروز شده‌اند، از این رو سعودی‌ها حالا از این اوضاع ناراضی هستند.

این طور به نظر می‌رسد که ایرانی‌ها قدرتمندانه‌تر از قبل از این بحران خارج می‌شوند. مشابه این اتفاق در جنگ یمن برای عربستان سعودی رخ داد. تا امروز ما هنوز نمی‌دانیم نتیجه درگیری‌ها در یمن چه خواهد بود. این جنگ تا به حال حدود سه سال به‌طول انجامیده و یکی از بزرگترین فجایع انسانی در دنیا است که تنها نتیجه یک تصمیم کوته‌بینانه رهبری جدید در عربستان سعودی بود./۸۴۷/ب۱۰۲/ف

منبع: تسنیم

ارسال نظرات