تحلیل روزنامه رأیالیوم از مذاکرات صلح در سوریه
به گزارش خبرگزاری رسا، منابع آگاه حاضر در مذاکرات صلح سوریه موسوم به «ژنو-8» روز گذشته اعلام کردند که استفان دی میستورا فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه از معارضان این کشور خواسته است که «واقع بین» باشند.
دی میستورا به معارضان گفته بود که حمایت بین المللی را از دست داده اند و باید سقف مطالبات خود را پایین بیاورند.
روزنامه «رأی الیوم» در سر مقاله امروز خود به این مسأله پرداخت و نوشت که «اگر بگوییم دی میستورا صریحترین و عمیقترین فهم ر از بحران سوریه و رخدادهای مربوط به آن دارد، مبالغه نکرده ایم».
در ادامه آمده است: روز گذشته و در جریان نشست با معارضان، دی میستورا بسیار صریح بود و از این هیأت خواست که خوب بدانند حمایت بین المللی را از دست داده اند و باید با نگاه بازتری به رخدادهای میدانی بنگرند.
سخنرانی توأم با خشم دی میستورا بدین سبب است که هیأت معارض همچنان به بیانیه نشست «ریاض 2» پایبندند؛ بیانیه ای که در آن بر لزوم کناره گیری بشار اسد رییس جمهور سوریه از قدرت آن هم پیش از مرحله انتقالی تأکید شده است.
همین ادعاها سبب شد که هیأت مذاکره کننده دولتی سوریه بلافاصله مذاکرات را ناتمام گذاشته و تأکید کند زمانی مذاکرات را از سر خواهد گرفت که معارضان از این شرط دست بردارند.
معارضان این مطالبه خود را به قطعنامه 2254 شورای امنیت و بیانیه ژنو-1 مربوط میدانند ولی دی میستورا میگوید که در بیانیه ژنو هیچ ماده ای در خصوص سرنوشت رییس جمهور سوریه نیامده است و اگر معارضان بر سر این مسأله پافشاری کنند، سبب خواهد شد که ژنو از هم پاشیده و کنفرانس سوچی جایگزین آن شود که در فوریه آتی با حضور نمایندگانی از 35 حزب و فراکسیون سوریه برگزار خواهد شد.
آنچه معارضان سوری نمیدانند این است که همپیمانان عرب آنها دیگر بحران سوریه را دغدغه اصلی خود نمیدانند؛ عربستان که –سوای بحرانهای داخلی خود- در جنگ یمن غرق شده است. قطر هم که نخست معارضه سیاسی و سپس نظامی را آغاز کرد، اکنون دست به گریبان بحران با کشورهای عربی حاشیه خلیج (فارس) است که این کشور را از نظر اقتصادی و سیاسی تحریم کرده اند و متحمل خسارات مادی فراوانی شده است.
دولت آمریکا نیز که از سال 2011 تا به امروز 14 میلیارد دلار برای «طرح» خود در سوریه هزینه کرده است، به شکست طرح خود در برابر ائتلاف روسیه، ایران و ترکیه و ارتش سوریه و نیروهای مقاومت اذعان کرده و پذیرفته است که بشار اسد تا انتخابات ریاست جمهوری آتی در سال 2021 در قدرت باقی بماند. شاید وی بر اساس قانون اساسی جدید که تدوین خواهد شد، باز هم بتواند در قدرت باقی بماند.
بعید نیست، نشست ژنو-8 آخرین نشست از سلسله نشستهای ژنو باشد و عملیات سیاسی به «سوچی1» منتقل میشود؛ البته این بار با چهره های سوری جدید که بیشترین نمایندگی طیفهای سیاسی و نظامی را در اختیار دارند.
پیش از آزادسازی حلب، دی میستورا از معارضان خواسته بود که در این شهر باقی نمانند و از آن خارج شوند و قول داده بود که خودش شخصا ناظر بر عملیات خروج باشد ولی معارضان قبول نکردند و آنچه پیش بینی کرده بود، رخ داد.
اکنون نیز تاریخ تکرار میشود و هیأت معارض نصایح دی میستورا را درباره واقع بینی بیشتر و لزوم پایین آوردن سقف مطالبات خود نمی پذیرند، ولی معارضان باید نتایج این تصمیم را متحمل شوند؛ خاصه اینکه اکنون حلقه محصره تنگ شده و دیگر همپیمانان آنها همپیمانان سابق نیستند و تحولات میدانی چیز دیگری نشان میدهد./۸۴۷/ب۱۰۲/ف
منبع: فارس