۱۸ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۷:۴۲
کد خبر: ۵۶۰۳۳۵
گزارشی از کنفرانس بین‌المللی «باقرین» در بغداد:

رهبر معظم انقلاب: شهید محمد باقر حکیم و شهید محمد باقر صدر، خدمات عظیمی به دین و امت ارائه کردند

کنفرانس بین المللی باقرین (آیات عظام شهید محمد باقر صدر و محمد باقر حکیم) با حضور نماینده رهبر معظم انقلاب و پژوهشگران و نخبگان داخلی و خارجی در بغداد برگزار شد.
شهید آیت الله سید باقر صدر و شهید آیت الله سید باقر حکیم

به گزارش خبرگزاری رسا، کنفرانس بین المللی «الشهیدان الباقران وحدة هدف و تکامل منهج» امروز به همت مجلس اعلای عراق در بغداد برگزار شد.

شیخ محسن قمی معاون ارتباطات بین‌الملل دفتر مقام معظم رهبری، پیام حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب به کنفرانس بین المللی باقرین که در عراق برگزار شد را قرائت کرد.

رهبر معظم انقلاب اسلامی در این پیام  پیروزیهای نیروهای مسلح عراق  و بسیج مردمی و مرجعیت این کشور را تبریک گفتند.


«شیخ محسن قمی» معاون ارتباطات بین‌الملل دفتر مقام معظم رهبری


ایشان در بخشی از این پیام تاکید کردند:شهید محمد باقر صدر توانست جایگاه رهبری-فکری یکسانی را بین شیعه و سنی به خود اختصاص دهد.

در ادامه این پیام آمده است: امام خمینی(ره) شهید صدر را یکی از مهمترین متفکرین عصر خود به شمار می آورد؛شهید صدر رشته محکم وحدت بود  و در مرجعیت فقهی و فکری خود  بی نظیر بود.

ایشان افزودند: شهید محمد باقر حکیم هم راه شهید صدر را ادامه داد و تشکیل مؤسسات گسترده انقلاب اسلامی را بر عهده گرفت.

​رییس جمهور عراق: فداکاری های شهیدان صدر و حکیم مایه سربلندی عراق است

فؤاد معصوم، رییس جمهوری عراق، صبح امروز در مراسم افتتاحیه کنفرانس بین المللی «باقرین» ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهیدان سید باقر حکیم و سید محمد باقر صدر، فداکاری های این دو شهید را مایه سربلندی عراق دانست.

وی افزود: شرایط کنونی ایجاب می کند که به روش های فکری شهیدان صدر و حکیم اهتمام ورزیم و از اصول و ارزش هایی که این دو شهید به خاطر آن به شهادت رسیدند، الهام گیریم.

معصوم خاطرنشان کرد: لازم است که ما اختلافات را کنار گذاشته و برای ایجاد یک کشور عدالت محور روحیه مسؤولیت پذیری را در خود تقویت کنیم. همچنین باید تلاش کنیم که موفقیت های بیشتری در زمینه های سیاسی، اقتصادی و کشوری بدست آوریم.

سلیم الجبوری: اهتمام به امور داخلی و اتکاء به خود، به معنی قطع رابطه با جهان نیست

رییس پارلمان عراق دراین  کنفرانس مواضع شهید باقر حکیم و شهید باقر صدر در مقابله با ظلم و فساد را ستود.

سلیم الجبوری ضمن تأکید بر ضرورت اهتمام به امور داخلی عراق افزود: اهتمام به امور داخلی و اتکاء به خود، به معنی  قطع رابطه با جهان نیست.

وی در بخشی از سخنان خود اشاره کرد که  با وجود پیروزی نهایی بر تروریسم در عراق، اما نمی توانیم پیروزی نهایی بر فساد را اعلام کنیم.

سلیم الجبوری رییس پارلمان عراق

سلیم الجبوری در بخش دیگری از سخنان خود  بر ضرورت خروج اقتصاد عراق از رکود تأکید کرد و گفت: این کشور باید به جایگاه حقیقی خود در زمینه توسعه اقتصادی دست یابد.

رییس پارلمان عراق همچنین اشاره کرد که تغییر اساسی در این کشور، به  یک انقلاب انتخاباتی جدی و بر اساس آرای رأی دهنگان نیاز دارد.

​رییس مجلس اعلای اسلامی عراق: شهیدان حکیم و صدر در برابر توطئه علیه امت اسلامی ایستادگی کردند

شیخ همام حمودی، رییس مجلس اعلای اسلامی عراق، صبح امروز در کنفرانس بین المللی باقرین در عراق تأکید کرد: شهیدان سید محمد باقر حکیم و سید محمد باقر صدر، همواره در یک مسیر حرکت کردند و هیچ گاه از یکدیگر جدا نشدند.

وی افزود: این دو شهید بزرگوار در برابر تلاش هایی که برای دور کردن امت اسلامی از هویت، تاریخ و دین آنها انجام می گرفت، ایستادگی کرده و با این اقدامات مبارزه کردند.

شیخ حمودی ادامه داد: این دو شهید، در زمانی که حزب بعث عراق سعی می کرد امت اسلامی را از هویت خود دور سازد، دو نسل از مبلغان و مبارزان با حزب بعث را تربیت کردند و با شجاعت تمام در برابر حملات صدام و بعثی ها به حوزه های علمیه ایستاده و مقابله کردند.

رییس مجلس اعلای اسلامی عراق همچنین به بیان اقدامات مثبت شهید حکیم پرداخت و گفت: شهید حکیم بر اساس دیدگاه فقهی و فلسفی، برای ساختن آینده عراق و ترسیم مسیر حرکت دولت این کشور مبارزه کرد و به شهادت رسید.

شیخ حمودی در پایان خاطرنشان کرد: شهدای عراق از ما انتظار دارند در میدان سازندگی و مبارزه با مفسدان، پیشرو باشیم و از این راه عقب نشینی نکنید.

​آیت الله اراکی: شهید صدر بنیانگذار نظریه حق فرمانبرداری در فقه سیاسی بود

آیت الله محسن اراکی، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، در کنفرانس بین المللی باقرین که در عراق برگزار شد، ضمن تشکر و قدردانی از دولت و ملت عراق و مجلس اعلای اسلامی این کشور به خاطر برگزاری کنفرانس بزرگداشت شهیدان حکیم و صدر، گفت: این دو شهید بزرگوار حق بزرگی بر گردن ما دارند که ما توانایی ادای آن را نداریم. از خداوند متعال می خواهیم که ما را در راه تحقق اهداف آن دو شهید بزرگوار موفق بدارد.

وی افزود: مهمترین موضوعی که این دو شهید بر آن اهتمام می ورزیدند، نظریه حق طاعت و فرمانبرداری و نقش آن درفقه سیاسی واسلامی است. نظریه حق طاعت که شهید صدر آن را بنا گذاشت و سید محمد باقر حکیم آن را  ادامه داد، یکی از مهمترین نظریاتی است که از یک سو در اندیشه تمدن اسلامی معاصر و از سوی دیگر در فقه سیاسی و اسلامی تأثیر بسیاری دارد. شهید صدر این نظریه را به عنوان یک قاعده اصولی تأسیس کرد و نقش مهمی در  فقه و نقش مهمتری در فقه سیاسی اسلام داشت. 

وی درباره نقش حق طاعت در فقه سیاسی خاطرنشان کرد: در مرحله اول باید بدانیم سلطه و حکومت چیست؟ در نظریه های سیاسی، حکومت سیاسی بر اساس دو رکن استوار است و این امر منحصر به نظریه سیاسی اسلامی نیست، اگر چه نظریه سیاسی اسلامی نیز به این دو رکن صراحت دارد و در فقه سیاسی اسلامی از جایگاه ویژه ای برخوردارند. این در حالی است که نظریه های سیاسی ملحد که به نظریه های سیاسی سکولار نامیده می شوند، تلاش داشته اند که از این دو رکن چشم پوشی کنند و آن را نادیده بگیرند.

وی نخستین رکن را مشروعیت و حقانیت حکومت برشمرد و گفت: لازمه هر حکومتی آن است که مشروعیت داشته باشد، و هر حکومتی که مشروعیت نداشته باشد، حکومت طاغوت و ظالمی است که باید در مقابل آن ایستاد و با آن مبارزه کرد. این مشروعیت در نظریه اسلامی بر اساس حق طاعت استوار است. 

آیت الله اراکی افزود: مشروعیت نمی تواند ادامه پیدا کند مگر از سوی خداوند متعال. قرآن کریم نیز بر آن تأکید کرده است و اکثر آیات قرآنی بر این مطلب تصریح می کنند که پادشاهی آسمان ها و زمین از آن خداوند است و خداوند است که اگر بخواهد کسی را می آمرزد یا عقاب می کند. این قاعده اساسی حکومت است. حکومت بر الزام استوار است و حق الزام یعنی اینکه حکومت می تواند کسی را که از قوانین آن سرپیچی کند، مجازات نماید.

وی در ادامه اظهار داشت: این حق از دیدگاه فقه سیاسی تنها مخصوص خداوند سبحان است زیرا انسان ها با یکدیگر مساوی هستند و تفاوتی ندارند. آیات قرآن کریم نیز به صراحت بر این مسأله تأکید دارد که «خداوند شما را آفریده است و روزی می دهد، شما را زنده می کند و می میراند و ...» بنابراین چنین حقی از آن خداست که باید همه انسان ها به فرامین او گوش فرادهند و ملزم به اطاعت از او باشند.

آیت الله اراکی در ادامه سخنان خود به رکن دوم حکومت اشاره کرد: رکن دوم حکومت، قدرت اجرای قوانین در جامعه بشری است. مردم اگر از رهبر خود و خداوند اطاعت کنند حکم خداوند در سطح زمین گسترده خواهد شد، اما اگر مردم از خداوند اطاعت نکنند، حکم خداوند در زمین گسترش نمی یابد.

وی افزود: قدرت اجرایی مردم بر اساس دو میثاق بین مردم و خداوند سبحان استوار است و حاکم اگر خداوند باشد این دو میثاق بین خدا و مردم برقرار می شود. میثاق اول اطاعت خداوند است و میثاق دوم نصرت و یاری خدا و رسول او است که بر اساس این دو میثاق، مردم در حکومت قدرت اجرایی پیدا می کنند.

دبیرکل مجمع تقریب در پایان با بیان اینکه در این سخنرانی تلاش شد تصویری اجمالی از حکومت اسلامی و نقش حق طاعت در نظریه شهید صدر بیان شود، خاطرنشان کرد: نظریه نمونه در فقه سیاسی که به حکومت اختصاص دارد، آن است که حکومت مشروع باشد و مشروعیت خود را از جانب خداوند متعال دریافت کرده باشد و نیروی اجرایی خود را از طریق یاری مردم و اطاعت آنها از حاکم بدست بیاورد./۸۴۷/ب۹۰۳/ف

ارسال نظرات