حمله به شیعیان افغانستان؛ خیز بلند دستهای پشت پرده انتخابات
به گزارش خبرگزاری رسا، حمله یکشنبه در منطقه «دشت برچی» در غرب کابل زمانی به وقوع پیوست که جمعیت بسیاری به یکی از مراکز ثبت نام رای دهندگان در این منطقه برای اخذ شناسنامه و ثبت نام در روند انتخابات مراجعه کرده بودند.
در این حمله وحشیانه که مانند همیشه داعش مسؤولیت آن را به عهده گرفت بیش از 70 نفر شهید و دستکم یکصد تن دیگر شامل زنان و کودکان زخمی شدند.
این فاجعه روز سیاه دیگری را در کارنامه پنج ساله تامین امنیت حکومت وحدت ملی به ثبت رساند زیرا پیش از این نیز بارها اماکن مذهبی و گردهماییهای شیعیان در بازیهای سیاسی جریانهای حامی داعش و انحصارگرا توسط این تروریستها هدف قرار گرفته بود.
با این حال، اگر چه مسؤولیت این حمله را داعش بر عهده گرفته اما باتوجه به گذشته و در آستانه برگزاری انتخابات پارلمانی و شورای شهرستانهای این کشور گمانهزنیهایی وجود دارد مبنی بر این که دستهای پشت پرده داخلی و خارجی برای مهار تاثیر گذاری شیعیان در انتخابات آینده افغانستان فعال شدهاند.
نگرانی از حضور گسترده شیعیان در عرصه های مختلف
فرهنگ مشارکت به ویژه در موضوعات مدنی، حضور در انتخابات و گردهماییها، بین اقوام مرتبط و یا نزدیک به شیعیان در افغانستان نسبت به سایرین نهادینه شده است، در نتیجه در شرایط کنونی حضور گسترده آنها در انتخابات نیز نگرانی جریانهای ضد شیعی و انحصار گرا را بر انگیخته است.
برخی از جریانهای انحصارگرا که با امثال حزب اسلامی، نیروهای آمریکایی و کشورهای عربی قراداد بستهاند، توانایی تحمل مشارکت گسترده شیعیان و تاثیر گذاری آنها در روند انتخابات را ندارند.
این در حالی است که بیشتر مردم افغانستان به ویژه پشتونها در جنوب این کشور نسبت به حکومت وحدت ملی، خارجیها و جریانهای حامی آنها مانند حزب اسلامی خوشبین نیستند و به همین دلیل هم از هفته گذشته شاهد حضور کمرنگ بسیاری از مردم در انتخابات هستیم.
همچنین عدم اصلاح نظام انتخاباتی، تحریم انتخابات از سوی طالبان، بی اعتمادی و تلاش آمریکاییها برای تمدید حکومت وحدت ملی، مشارکت کلی مردم افغانستان در انتخابات را تحت تاثیر قرار داده است.
این در حالی است که شیعیان افغانستان با وجود مشکلاتی مانند ناامنی و عدم شفافیت انتخابات به امید تاثیرگذاری در عرصه سیاسی این کشور به صورت همگانی در انتخابات شرکت میکنند.
به همین دلیل دستهای پشت پرده داخلی که در تبانی با آمریکا از جریانهای تکفیری حمایت میکنند از احتمال حضور گسترده نمایندگان شیعه در عرصه سیاسی این کشور نگرانند.
زیرا به طور نمونه حضور بیشتر نمایندگان شیعه در پارلمان افغانستان میتواند اجرای برنامههای مخربی مانند استقرار داعش و نفوذ روز افزون برنامه ریزی شده جریانهای تکفیری و انحصار گرا در این کشور را با چالش روبرو کند.
مسدود شدن مراکز ثبت نام رای دهندگان در غرب کابل
در پی حمله گروه تروریستی داعش به یکی از مراکز ثبت نام رای دهندگان در «دشت برچی» دولت افغانستان سه مرکز را در غرب کابل مسدود کرده است. در حالی که مقامات امنیتی افغان به جای مسدود کردن چنین مراکزی باید در جهت تامین امنیت آنها به ویژه پس از این قبیل حوادث، تلاش بیشتری انجام دهند.
اقداماتی مانند بستن مراکز ثبت نام رای دهندگان در منطقه متراکم و شیعه نشین غرب کابل میتواند نشانهای از تاثیرگذاری بر میزان مشارکت شیعیان کابل نیز باشد.
میتوان گفت که اخلال در روند انتخابات نه تنها اهداف خارجیها به ویژه آمریکا را در افغانستان دنبال میکند بلکه به نفع برخی از جناحها در حکومت وحدت ملی نیز هست.
روند ثبت نام رای دهندگان تنها برای انتخابات پارلمانی نیست بلکه برای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان نیز مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
چه کسانی سود می برند؟
اگر مردم به دلیل عدم اعتماد، ناامنی و احتمال انفجارهای سریالی در کابل و دیگر شهرهای بزرگ و تاثیرگذارافغانستان، از شرکت در روند ثبت نام رای دهندگان خودداری کنند و انتخابات با شکست روبرو شود. این کشور وارد بحران دیگری از جمله عدم مشروعیت دولت و افزایش ناامنی خواهد شد همچنین زمینه جولان گروههای تروریستی بیش از گذشته مهیا میشود.
آمریکا با درک این مسأله که مردم افغانستان با حضور نیروهای خارجی در کشورشان مخالفاند تلاش میکند تا از روی کار آمدن دولت مبتنی بر آرای مردم جلوگیری کند.
بنابراین میتوان این احتمال را نیز در نظر گرفت که توطئه علیه انتخابات و مردم افغانستان به ویژه علیه شیعیان توسط آمریکا و کشورهای عربی با خدمت گرفتن گروه تروریستی داعش صورت گرفته باشد.
به گفته پروفسور «کریستین هاک» کارشناس برجسته آلمانی، بی ثباتی های ایجاد شده در منطقه و خاورمیانه پیامد مداخلات به اصطلاح بشر دوستانه آمریکا و غرب پس از حملات تروریستی 11 سپتامبر از افغانستان گرفته تا لیبی و سوریه بوده است.
آمریکا و غرب خودشان از نیروهای اسلامی افراطی در مبارزه با اتحاد جماهیر شوروی سابق در افغانستان تا مبارزه با قذافی در لیبی حمایت می کردند. تخریب جوامع از طریق جنگ و درگیری های داخلی توسط قدرت های بزرگ همواره تشدید شده است.
افغانستان نیز از این جهت مستثنی نیست و آمریکا سیاستهای مخربی را که در سایر کشورهای منطقه با حمایت از داعش روی دست گرفته در این کشور نیز اجرایی میکند. که کارشکنی در روند ثبت نام انتخابات افغانستان از طریق هدف قرار دادن شیعیان و دامن زدن به ناامنیها عدم برگزاری انتخابات و تشدید بحران در این کشور را نیز در پی خواهد داشت.
پیامدهای برخواسته از عدم برگزاری انتخابات یا روی کار آمدن دولت ضعیف در افغانستان در راستای اهداف آمریکا است زیرا با تشدید بحران و تضعیف دولت زمینه استقرار دائمی واشنگتن با حفظ گروههای تروریستی نیز فراهم خواهد شد.
جبران شکستهای آمریکا و متحدان غربی در عراق و سوریه
پس از شکست داعش در عراق و سوریه روند انتقال داعش به افغانستان از سوی آمریکا متحدانش کلید خورد تا بلکه بتوانند شکست خود را در افغانستان جبران کنند وامنیت کشورهای منطقه را به مخاطره اندازند.
آمریکا، پاکستان و کشورهای عربی مانند گذشته منافع مشترکی را در افغانستان دنبال میکنند از این رو با اقداماتی از قبیل انفجار و ایجاد اختلاف بین شیعیان و اهل تسنن و استفاده از بسترهای مذهبی به دنبال تشدید بحران و مهار مشارکت شیعیان در این کشور هستند.
انتقال سالم و آزاد قدرت و تشکیل دولت مردمی برای آمریکا و کشورهای عربی ناگوار است زیرا آنها سالها از گروههای تروریستی در افغانستان حمایت کردهاند.
در حال حاضر نیز که عمر حکومت وحدت ملی رو به پایان است آمریکا وانمود میکند که خواستار برگزاری انتخابات در افغانستان است. حمله هدفمند داعش به شیعیان در غرب کابل را میتوان گواه این ادعای دروغین دانست.
از سوی دیگر، حکومت وحدت ملی در نتیجه تشویق آمریکا به طور بی سابقه به کشورهای عربی نزدیک شده است حتی هفته گذشته اخباری از شرکت نیروهای امنیتی این کشور در مانور نظامی عربستان سعودی تحت رهبری پاکستان نیز منتشر شده بود.
رییس جمهور افغانستان تلاش میکند تا عربستان سعودی نقش بیشتری در روند صلح کشورش به عهده بگیرد و از حکومت وحدت ملی در برابر اسلامآباد و مخالفان مسلح دولت کابل حمایت کند اما غافل از این که حضور آمریکا، عربستان، پاکستان و وجود سایه انگلیس بار دیگر مانند دوران اشغال شوروی، تاریخ را تکرار خواهد کرد.
به هر صورت به نظر میرسد که مشارکت شیعیان در تمام عرصهها قابل توجه است و افزایش این حضور به نفع آمریکا، پاکستان، کشورهای عربی و وابستگان داخلی آنها در افغانستان نیست.
این احتمال وجود دارد که حملات و تلاشهایی برای عدم مشارکت شیعیان در روزهای آینده افزایش یابد و یا کارشکنیهای بیشتری صورت گیرد بنابراین حفظ اتحاد و همدلی بین شیعیان و اهل تسنن برای مقابه با توطئههای داخلی و خارجی در این کشور مهم است.
با این حال اگر حکومت وحدت ملی از حمله غرب کابل آگهی نداشته در خوش بینانه ترین حالت میتوان دولت افغانستان را به سهل انگاری در رابطه با حفظ امنیت شیعیان متهم کرد./۸۴۷/ب۱۰۲/ف
منبع: تسنیم