اظهار نظر اندیشکده آمریکایی در مورد حمله ائتلاف عربستان به یمن
به گزارش خبرگزاری رسا، «داگ باندو» تحلیلگر اندیشکده «کیتو» (Cato) در یادداشتی که در سایت این اندیشکده و پایگاه «امریکن کانسروتیو» منتشر شده، به ائتلاف میان عربستان و امارات متحده عربی به عنوان «خطرناکترین نیرو» در منطقه غرب آسیا اشاره کرد و نوشت، برای مدت سه سال، «ریاض» و «ابوظبی»، مبارزهای خونین برای احیای رژیم سیاسی تحت نفوذ خود در کشور بسیار فقیر یمن به راه انداختهاند.
نویسنده در ادامه به تجاوز ائتلاف تحت رهبری ریاض به یمن اشاره کرد و نوشت، این مبارزه بر پایه یک دروغ و با هدف جلب حمایت آمریکا انجام گرفته است و آن دروغ این است که این دو کشور به رفتارهای تهاجمی ایران پاسخ دادهاند.
خطرناکترین نیروی منطقه
باندو نوشته است: «در حال حاضر امارات متحده عربی در حال آمادهسازی یک تهاجم نظامی است که میتواند به تجزیه یمن منجر شود و قحطی گسترده ای را به بار آورد».
این پایگاه آمریکایی سپس با اشاره به این موارد نوشت اکنون ائتلاف عربستان-امارات، خطرناکترین نیرو در غرب آسیا محسوب میشود.
بنا به گفته نویسنده این مقاله، «این دو دیکتاتوری، که گاهی تنهایی وارد عمل میشوند اما اغلب با یکدیگر هستند، وهابیت را در سراسر جهان ترویج دادهاند، از استبداد ظالمانه در مصر و بحرین حمایت کردهاند و در حالیکه به تجزیه لیبی و سوریه کمک میکنند، از جهادیگری افراطی حمایت کردهاند و قطر را به حمله تهدید کردهاند و در عین حال تلاش دارند که این کشور را به کشوری مطیع تبدیل کنند و در تلاشی برای برهم زدن توازن شکننده سیاسی لبنان، نخستوزیر این کشور را ربودند. بدتر از همه، حمله مداوم آنها به یمن است».
این گزارش سپس به حمایت واشنگتن از حملات ائتلاف تحت رهبری ریاض در یمن اشاره کرد و نوشت که آمریکا به منظور نشان دادن حمایتش از همپیمانان سلطنتی خود، به جنگ علیه مردم یمن پیوست و به عنوان تأمین کننده اصلی سلاح برای این دو پادشاهی مستبد وارد عمل شد و سازندگان سلاح در آمریکا را در پیشبرد این فرایند تقویت کرد.
این رسانه آمریکایی در ادامه به حمایت واشنگتن از ائتلاف تحت رهبری آمریکا از ریاض اشاره کرد و نوشت که ارتش آمریکا همچنین کمکهای هدفمند و خدماتی در زمینه سوخترسانی در اختیار ائتلاف ریاض قرار داده است و نیروهای ویژه آمریکا که مستقر در یمن هستند نیز به سعودیها کمک میکنند.
داگ باندو سپس با اشاره به این موارد در گزارش خود نوشت: «نتیجهای که حاصل آمده است، بحران امنیتی و انسانی بوده است».
تقویتکنندگان القاعده
«پری کامک» از اندیشکنده «کارنگی» در این خصوص میگوید: «آمریکا با تغذیه عربستان در یمن، القاعده را قدرتمند کرده است، نفوذ ایران در یمن را تقویت کرده است، امنیت عربستان سعودی را تضعیف کرده است و یمن را به آستانه فروپاشی نزدیکتر کرده است و شاهد تلفات، تخریبیها و آوارگی بیشتر مردم یمن بوده است».
این گزارش سپس با طرح سؤالی اینگونه نوشت که مردم یمن هیچ آسیبی به آمریکا نرساندهاند، بنابراین به چه دلیل واشنگتن با آنها همچون یک دشمن برخورد میکند؟
تحلیلگر اندیشکده کیتو نوشت، یمن به عنوان یک یا دو کشور در نیم قرن گذشته، به طور مداوم در جنگ بوده است زیرا همسایگان قدرتمندتر این کشور به دنبال مداخله در امور این کشور بودند. زمانی، ارتش مصر و عربستان از جانب کشورهای مجزای یمن (یمن شمالی و یمن جنوبی)، با یکدیگر نبرد میکردند. در سال 1990، دو کشور یمن (یمن شمالی و یمن جنوبی) با یکدیگر متحد شدند اما نتیجه آن صلح و ثبات برای این کشور نشد.
بر اساس این گزارش، عربستان و امارات با مزدورانی از سودان در مارس 2015، «ائتلافی» را برای بازگرداندن «عبد ربه منصور هادی» رئیسجمهور مستعفی و فراری یمن تشکیل دادند و عملیات نظامی آنها که قرار بود فقط چند هفته ادامه داشته باشد، بیش از سه سال است که همچنان ادامه دارد.
باندو درباره پیامد تجاوز بیش از سه سال ائتلاف تحت رهبری ریاض در یمن نوشت: «امروز، ملت و دولت یمن دیگر وجود ندارند. سازمان ملل، این درگیری را "بزرگترین بحران انسانی در جهان" نامگذاری کرده است که در آن "مردم یمن با چندین بحران از جمله درگیری مسلحانه، آوارگی، خطر قطحی و شیوع بیماریهایی چون وبا" روبرو هستند. برآورد میشود حدود 30 هزار غیرنظامی از ژانویه 2017 جان خود را از دست دادهاند».
در ماه مارس، کمسیونر عالی سازمان ملل در امور آوارگان گزارش کرد: «درگیریهای یمن، 22.2 میلیون نفر را که 75 درصد جمعیت (یمن) را تشکیل میدهند، نیازمند کمکهای انسانی کرد و بحران شدید امنیتی به وجود آورد که در آن ایمنی میلیونها نفر در معرض خطر قرار گرفته است و در تلاش برای زنده ماندن هستند».
بنا به گفته دیدهبان حقوق بشر، ائتلاف تحت رهبری ریاض با حملات هوایی «بی رویه و نامناسب» خود موجب آسیب زدن به دو سوم زیرساختها شده است و مرگ سه چهارم از تلفاتی که برجای مانده است را منجر شده است.
تخریب عامدانه زیرساختهای یمن
یک شهروند آمریکایی-یمنی درباره حملات ائتلاف ریاض در یمن میگوید: «ائتلاف سعودی برای مدت سه سال، بیمارستانها، مدارس و مراسمات عروسی را بمباران کرده است. آنها به طور سیستماتیک، جادهها و زمینهای زراعی را هدف قرار دادهاند و بنادر را مسدود کردهاند به طوریکه کمکهای حیاتی و دیگر کالاها قابل رسیدن به افرادی که با قحطی و سریعترین شیوع وبا در جهان روبرو هستند، نیست».
این گزارش ادامه میدهد که سازمان عفو بینالملل نتیجهگیری کرده است که ائتلاف تحت رهبری ریاض عمداً برای ایجاد بحران، اهداف غیرنظامیان در یمن را هدف قرار میدهد.
این پایگاه آمریکایی اینگونه توضیح داد که آمریکا یک جنگ تهاجمی با تمامی پیامدهای ترسناک انسانیاش را تقویت میکند و همدستی واشنگتن در تخریب یمن، ثبات منطقه را تقویت نکرده است.
طبق مقاله کنونی، در دو دهه گذشته، مداخلههای اشتباه آمریکا به گسترش درگیریها منجر شده است و ثابت شده است که دامن زدن به جنگ یمن مخرب بوده است.
دروغ وابستگی انقلابیون به ایران
آنطور که این رسانه آمریکایی اشاره کرده است، مقامات آمریکایی همچون عوامل پروپاگاندای سعودی به دروغ مدعی شدند که انصارالله، نایب ایران است و «بروس ریدل» از اندیشکده بروکینگز میگوید که جنگ ائتلاف ریاض در یمن، انصارالله، ایران و حزبالله را به یکدیگر نزدیکتر کرده است.
از طرف دیگر بر اساس این گزارش، امارات به طور فعالانه جداییطلبان در جنوب یمن را تقویت میکند و در حقیقت امیدوار است که «الحدیده» را برای منافع ژئوپولتیکی و تجاری خود به دست آورد.
این پایگاه آمریکایی گزارش کرد که در حقیقت مقامات آمریکایی اعتراف کردهاند که آنها بر حملات سعودیها نظارت ندارند و بنابراین ابزار قضاوت درباره تأثیرات این حملات را در اختیار ندارند. با اینحال بهترین روش برای پایان دادن به حملات ائتلاف علیه مردم یمن، توقف کمک به حملات ائتلاف علیه مردم یمن است و باید به خاندان سلطنتی اجازه داد، خودش هزینه این جنگ را تأمین کند.
طبق این گزارش، ناظران نگرانند که حمله امارات به الحدیده، به کشته شدن هزاران نفر و آواره شدن اکثر جمعیت این منطقه شود و بدتر از آن امدادرسانی به جمعیت غیرنظامی این منطقه دچار اختلال شود به طوریکه «مارک لوکاک» معاون دبیرکل سازمان ملل در امور انسان دوستانه گفته است که «اگر برای مدتی حدیده به درستی کار نکند، پیامدهای انسانی فاجعهبار خواهد بود».
با اینحال، نویسنده مطلب فوق تصریح کرد که نگرانیهای انسانی، ابوظبی را از حمله به الحدیده منصرف نکرده است و برخی مقامات ناشناس اخیراً به روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» گفتهاند که چراغ دولت برای صدور مجوز برای حمله امارات به الحدیده، زرد است.
طبق این گزارش، اواخر هفته گذشته، صلیب سرخ، خروج کارکنان خود از شهر الحدیده را آغاز کرد تا از حمله آتی به این شهر دوری کنند و روز دوشنبه نیز سازمان ملل پرسنل خود را از این بندر خارج کرد و این امر باید این مسئله را روشن و واضح کند: تنها قطع کمک آمریکا، توجه امارات را (برای صرفنظر کردن از حمله به الحدیده را) جلب میکند که البته واشنگتن از این امر امتناع میورزد.
نویسنده در پایان نتیجهگیری کرد که یمن همچنان یک الگوی فجیع در سیاست آمریکا است. واشنگتن مداخله بیهودهای در سراسر منطقه غرب آسیا داشته است، موجب افراطگرایی و هرج و مرج شده است و تهاجم را ترویج داده است و به استبداد و ظلم و ستم کمک کرده است. هزینههای انسانی جنگ یمن همچنان رو به افزایش است و زمان آن رسیده است که دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا حمایت از رژیمهای استبدادی چون سعودیها و اماراتیها را متوقف کند زیرا هر دو این کشورها «به منافع و ارزشهای آمریکا حمله میکنند.»/۸۴۷/ب۱۰۱/ف
منبع: فارس