شرح ترور نافرجام رهبری در کتاب "حافظ هفت"
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از سوره مهر، اکبر صحرایی با انتخاب عنوان هوشمندانه «حافظ هفت» برای شرح سفر رهبر معظم انقلاب به استان فارس در سال 1378، دو هدف را محقق ساخته است.
این عنوان هم اشارهای است به رابطه شیراز با حافظ و عدد هفت (به عنوان نماد عرفان) و هم اشارهای است به ترور نافرجام مقام معظم رهبری در ۶ تیرماه سال ۶۰ در مسجد ابوذر تهران که محافظان رهبری با این کد خبر ترور را به مرکز اعلام کردند.
شخصیت اصلی این رمان را پانوسیان یک نویسنده مسیحی و جعفر نویسندهای از دوران جنگ تشکیل دادهاند، پانوسیان که به اصرار جعفر در نخستین روز حضور مقام معظم رهبری در شیراز به میان مردم میآید، به دلیل اتفاقاتی که برای جعفر پیش میآید او را به بیمارستان برده و مجبور میشود که تمام این ۹ روز را در شیراز بماند و در بیمارستان با دفترچه خاطرات جعفر روبهرو میشود، یادآوری این خاطرات باعث برگشت به گذشته و سالهای حضور رهبری در جبهه میشود؛ دو شخصیت اصلی داستان اگرچه خیالی و ساخته ذهن نویسنده هستند ولی آنچه در جریان داستان میبینند مستند است و ما به ازای بیرونی دارد، این پارادوکس و تضاد در طول داستان و التزام و اعتقاد به مستندات و حضور این دو شخصیت در متن مستندات، به رمان شکلی جذاب داده است.
تخیل صحرایی در این کتاب، زاییده واقعیت بیرونی است و پانوسیان به عنوان یک شخصیت ارمنی و جعفر به عنوان یک نویسنده دفاع مقدس مجموع خصوصیات چند انسان است، دلیل این انتخاب نگاه متفاوتی است که «حافظ هفت» به دنبال آن بوده است؛ در سفرنامههایی که به چاپ رسیده، راوی و نویسنده متن یکی است و معمولاً از نگاه یک شیفته و دلباخته به مقام معظم رهبری به وقایع نگاه کرده و این تکرار برای خواننده عادی شده است اما در این کتاب نگاه یک نفر غیرشیفته و حتی غیرمسلمان نسبت به رهبر و رویدادها و انتخاب شخصیتی بیطرف، باعث شده تا خواننده هم داوری نکند و هم منتظر شود تا ببیند بالاخره راوی ارمنی (پانوسیان) به چه قضاوت و نگاهی در مورد رهبری میرسد.
از نکات دیگری که باید به آن توجه داشت نقش سیال زمان است. یعنی داستان تنها خلاصه به چند روز سفر رهبری به شیراز نمیشود بلکه شروع داستان با حادثه بمب گذاری حسینیه رهپویان وصال شیراز است و در ادامه با فلاش بک به سالهای گذشته و اوایل انقلاب به وقایعی همچون حادثه ترور آیتالله خامنهای اشاره میکند و حتی به سالهای دفاع مقدس و حضور ایشان در جبهههای جنگ هم میپردازد. این روایت سیال باعث میشود که دست نویسنده باز باشد برای پرواز در خیال و استفاده از مضامین دور و دراز و بتواند حرفهایی فراتر از قیدهای تعریف شده بزند. حتی در رجعتی تاریخی به سالهای دور شیراز میرسد و شهر شیراز را در قاب تاریخ به نمایش میگذارد./998/د۱۰۳/ش/