۰۶ شهريور ۱۳۹۷ - ۰۷:۴۴
کد خبر: ۵۷۵۹۴۸

نمایشگاه‌های تخصصی نظم بیشتری به نمایشگاه کتاب تهران می‌دهد

شادمهر راستین گفت: تصمیم گرفتیم تا با برپایی نمایشگاه‌ها تخصصی مشکلات دسترسی به کتاب‌هخای تخصصی را راحت‌تر کنیم.
شاد

به گزارش خبرگزاری رسا، به نقل ازخبرگزاری کتاب ایران، شادمهر راستین؛ مدیر اجرایی سومین «نمایشگاه کتاب‌های تخصصی علوم دارویی و پزشکی دانشگاهی درباره لزوم برپایی نمایشگاه‌های تخصصی گفت: با توجه به مشکلاتی که عمدتا هر ساله بعد از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از سوی پژوهشگران و دانشگاهیان بازگو می‌شد؛ تصمیم گرفتیم تا با برپایی نمایشگاه‌ها تخصصی مشکلات دسترسی به کتاب‌هخای تخصصی را راحت‌تر کنیم.
 وی ادامه داد: تفاوت این نمایشگاه با نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران این است که با توجه به اینکه چند دوره پس از برگزاری نمایشگاه کتاب تهران از سوی پژوهشگران و دانشگاهیان انتقادهایی مبنی بر در اختیار قرار گذاشتن کتاب‌های تخصصی انتقادهایی شده بود و این افراد همیشه با ازدحام و مدل ارائه  نمایشگاه کتاب مشکل داشتند؛ بنابراین طرحی ارائه شد تا با برپایی نمایشگاه‌های کتاب‌های تخصصی این معضلات مرتفع شوند. دانش‌پژوهان خواهان کتاب‌های خاص و به روز بودند که خواسته‌هایشان اغلب در نمایشگاه کتاب تهران برآورده نمی‌شد. آن‌ها نیازمند کتاب‌هایی هستند که کپی‌رایت آن‌ها خریداری شده باشد تا بتوانند به عنوان منابع در پژوهش‌های خود ذکر کنند.
 راستین گفت: من معتقدم این اتفاقی که برای یارانه فعالیت‌های فرهنگی پرداخت می‌شود؛ یارانه نیست به نوعی می‌توان در گروه بودجه‌های پژوهشی یک کشور دانست و به دلیل  مشکلی که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با وزارت علوم و تحقیقات و فناوری در حوزه کتاب‌های تخصصی داشت چالشی بود که طی آن اداره ارشاد تهران این طرح را ارائه داد.
 فقط ناشران پزشکی نه فروشندگان کتاب
وی در ادامه درباره محدودیت‌های نمایشگاه تخصصی نسبت به نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران گفت: از محدودیت‌های نمایشگاه تخصصی کتاب این است که ناشران رسمی باید غرفه داشته باشند نه فروشندگان کتاب که تشخیص آن زیر نظر معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. این ناشران باید خودشان کتاب چاپ و منتشر کنند و مجوز‌هایشان را در این وزارتخانه تمدید کنند. ناشری که امتیاز نشر کتاب خارجی را در ایران می‌گیرد،  چون حق کپی‌رایت را پرداخت کرده است باید جزو ناشران رسمی باشد نه کمک‌آموزشی‌ و غیره. بنابریان این نوع ناشران باید در این نمایشگاه حضور داشته باشند.
 وی افزود: ما باید بستر مناسبی برای انتخاب پژوهشگران در حوزه کتاب ایجاد کنیم و هدف این است که افراد و پژوهشگران به کتاب‌ها و منابع اصلی که می‌خواهند به راحتی دسترسی پیدا کنند. به همین دلیل در مرحله دوم کتاب‌ها باید در حوزه آموزش تخصصی باشند و نه کمک آموزشی همچنین کنکوری‌ها هم حذف می‌شوند.   نکته سوم به روز بودن کتاب‌ها اهمیت زیادی دارد اینکه کتاب‌ها باید همپای علم روز  باشند، متاسفانه بسیاری از خریداران کتاب‌ها در نمایشگاه‌های خارجی کتاب‌های پنج سال پیش یا بیشتر را که به لحاظ علمی از رده خارج شده است را با تخفیف زیاد خریداری و در نمایشگاه‌های داخلی ارائه می‌کنند. در نمایشگاه تخصصی ناظر‌هایی وجود دارد که کتاب‌های چاپ جدید را ارزیابی می‌کنند.
 راستین خاطرنشان کرد: یکی دیگر از اهداف ما این است که مخاطبان تخصصی را جذب کنیم چون مخاطبان تخصصی، کتاب‌های تخصصی را از ناشران تخصصی خریداری می‌کنند باید بیشترین یارانه را به همین افراد تعلق گیرد. مشکلی که در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران هر ساله به وجود می‌آید این است که به علت مراجعه کنندگان زیاد نظارت‌کنندگان در مواقعی نمی‌تواند نظارت دقیقی در این باره  داشته باشند.  
 راستین با اشاره به اینکه نمایشگاه‌های تخصصی فقط برای کتاب‌های پزشکی و دارویی نیست گفت:  طبق طرح گفته شده قرار است نمایشگاه‌های تخصصی در حوزه‌های دیگر دانش از جمله فنی و مهندسی برپا شوند. با برگزاری و برپایی نمایشگاه‌های تخصصی نمایشگاه کتاب تهران جنبه عمومی‌تری پیدا می‌کند و افراد می‌دانند که برای چه کتاب‌هایی به بازدید از کدام نمایشگاه بروند. به عقیده من این نمایشگاه‌ها به نمایشگاه کتاب تهران هم نظم بیشتری می‌دهد.
امسال بهتر خواهیم بود
وی با اشاره به اینکه هرساله نمایشگاه کتاب‌های پزشکی و داروسازی همزمان با نمایشگاه دارویی ایران فارما برگزار می‌شود تاکید کرد: چون ایران فارما تنها حامی برگزاری نمایشگاه صنایع دارویی است که مورد تایید وزارت بهداشت و درمان آموزش پزشکی قرار گرفته، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم آن را انتخاب کرد تا در کنار این نمایشگاه کتاب‌های مربوطه به نمایش درآید و مسئولیت برپایی نمایشگاه کتاب‌های پزشکی را به اداره کل ارشاد استان تهران واگزار کرد. این  نمایشگاه نسبت به سال‌های گذشته به لحظ کمی و کیفی شرایط مطلوب‌تری خواهد داشت. تلاش شد که تاریخ برپایی این نمایشگاه از نیمه دوم شهریور ماه به اوایل مهر ماه انتقال یابد تا همزمان با آغاز سال تحصیلی دانشجویان باشد.
 وی درباره بن‌های دانشجویی و نحوه قرارگیری آن گفت: افراد  و بازدیدکنندگان برای دریافت بن باید در نمایشگاه ایران فارما ثبت نام کنند. مسائل مالی  توسط غرفه‌های مستقر بانک شهر انجام خواهد شد و هر دانشجویی تا سقف سیصد هزار تومان می‌تواند خرید کند که از پنجاه درصد تخفیف بهره‌مند خواهد شد. اتفاقی که افتاده سقف بودجه این تخفبف بیشتر از صد میلیون شده است. علاوه‌بر تخفیفی که وزارت فرهگ و ارشاد اسلامی برای خریداران در نظر گرفته، ناشران هم تخفیفاتی را قائل شده‌‌اند یعنی یک دانشجو شاید بتواند تا سقف 60 یا 70 درصد تخفیف کتاب‌های مورد نیاز خود را خرید کند. همچنین کتابخانه‌های تخصصی هم می‌توانند طی مکاتباتی از تخفیفات بیشتری بهره‌مند شوند.
 نمایشگاه کتاب‌های پزشکی در شبستان یک مصلی برپا خواهد شد و ناشران خارجی در شبستان سوم غرفه هایشان را دایر می‌کنند. طی دو سال گذشته  نمایشگاه تخصصی اثرات جانبی هم داشته یکی اینکه  ناشران تخصصی کتاب‌های علوم پزشکی تا دو سال پیش انجمن یا سندیکای مشخصی نداشتند و آن‌ها با کلیه ناشران کتب علمی یکی می‌شدند. در این  نمایشگاه وقتی به صورت مستقیم با یکدیگر آشنا شدند و گرد هم آمدند به این نتیجه رسیدند که انجمن صنفی تشکیل دهند و این انجمن با مجوزی که از وزارت‌خانه‌های کشور، علوم، تحقیقات و فناوری و همچنین از وزارتخانه بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دریافت می‌کنند می‌توانند به نوعی متولی و حامی واحد برای کتاب‌های پزشکی باشند.
 به گفته راستین در این نمایشگاه اعضای انجمن ناشران کتاب‌های پزشکی در کنار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به برپایی هر چه بهتر و با کیفیت‌تر آن کمک کرده‌اند تا ناشرذان نوپا هم بتوانند کتاب‌های خود را در این عرصه به نمایش بگزارند. بنابراین اولویت غرفه‌ها با اعضای انجمن است.
 وی خبر از ایجاد چهارراه فرهنگ در سومین نمایشگاه کتاب تهران را داد و بیان کرد: برای ارائه بهتر خدمات چهارراه فرهنگ در نمایشگاه برپا خواهیم کرد. به نوعی یک قراعت‌خانه است که کتاب‌ها و نشریات جدید را می‌توانند ببینند و بعد به غرفه مربوطه مراجعه کنند.
 جای رسانه و مطبوعات خالی نیست
مدیر اجرایی نمایشگاه کتاب‌های پزشکی گفت: لازم به ذکر است که در کنار کتاب، غرفه‌هایی هم به رسانه‌ها و مطبوعات دیجیتال اختصاص دارد و همین باعث شده است که به غیر از خبرگزاری‌ها و مطبوعات ویژه پزشکی، نشریات عمومی که دارای صفحه پزشکی و سلامت هستند هم به نمایشگاه بیاییند و غرفه داشته باشند. در کل به لحاظ جانمایی و متراژغرفه‌ها شرایط مطلوبی حاکم است و تمام ناشران و مطبوعات دارای جانمایی مورد نظرشان هستند.
 وی در پاسخ به این پرسش که آیا از افراد خاصی برای بازدید از نمایشگاه دعوت به عمل آوردید گفت: چون این نمایشگاه مهم‌ترین نمایشگاه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است مانند دو دوره قبلی وزیر مربوطه و معاونت‌های آن به نمایشگاه خواهند آمد. همچنین مانند سال‌های گذشته مسئولان وزارت صنایع و اتاق بازگانی هم بازدید به عمل می‌آورند. خوشبختانه همیشه میزبان شخصیت‌های فرهنگی و سیاسی از مجلس شورای اسلامی و شورای شهر هم بوده‌ایم. علاوه‌بر آن اغلب دانشگاهیان و هیات علمی‌های دانشگاه‌ها بازدید می‌کنند. در حوزه کتاب افرادی چون احمد مسجدجامعی با توجه به علاقه‌ای که به این حوزه دارند برای بازدید از این نمایشگاه حضور به عمل خواهند رساند.
 گفتنی است ناشران تا بیستم شهریور ماه فرصت دارند که برای حضور در نمایشگاه ثبت نام کنند و ناشران خارجی در شبستان سوم جانمایی خواهند شد./
۹۲۵/د ۱۰۳/ش

ارسال نظرات